Sibul on kasulik köögivili, mida kasutatakse väga paljudes roogades, enamikus neist on sibulat vaja hakituna. Sibula hakkimine on iseenesest väga lihtne, vaja on vaid teada paari nippi!
teravat nuga, lõikelauda
1. Aseta lauale lõikelaud, sellele sibul ning lõika see pikuti pooleks (juurte kohast pealsete otsani)
2. Koori sibul, vajadusel lõika juurteots ja pealseteots veidi lühemaks (et ei oleks mullast otsa ega kuivanud pealseid), aga vaata, et lõikad minimaalselt! Otsad peavad sibulakihte kinni hoidma!
3. Aseta üks sibulapool lõikelauale, lõikepind all. Hoia sõrmedega juurtepoolsest otsast kinni (kaitse sõrmeotsi!) ja lõika terava noa abil sibulasse sälgud suunaga juurtepoolsest otsast pealsetepoolse otsani. Lõika nii, et juurtepoolne ots jääks sibulakihte kinni hoidma. Mida tihedamalt lõikeid teed, seda peenemalt hakitud sibula saad
4. Lõika lõikelauaga paralleelselt sibulasse kaks lõiget. Ole taas tähelepanelik, et juurtepoolne ots terveks jääks. (selle etapi võid vahele jätta, kui Sa väga peeneid sibulatükke ei vaja!)
5. Haki sibul, lõigates etapis 3 tehtud lõigetega risti. Taas, mida tihedamad lõiked teed, seda peenemalt hakitud sibula saad.
Kui jõuad juurtepoolse otsani, kus sisselõikeid ei ole, keera juurteotsaga tükk laiema küljega vastu lõikelauda ja lõika juurteotsa ümbert peened sibulatükid – nii jääb Sul lõpuks alles vaid pisike juurte kinnituskoha tükk, mille koos sibulakoortega komposti visata saad.
6. Valmis!
Fotod: Kaare Sova
Kasutan Tupervaare hakkijat, väga kiire ja pisaravaba.
Ma hakin teistmoodi.