6 sl külmpressitud oliiviõli
900 g hakkliha sh
450 g hakitud taist veiseliha ja
450 g hakitud sealiha
225 g kanamaksa
2 hakitud sibulat
4 paksu hakitud küüslauguküünt
150 g hakitud pancettat vm läbikasvanud peekonit
800 g Itaalia purustatud tomateid
400 g kontsentreeritud tomatipastat
4 dl punast veini
25 g värsket basiilikut (ainult lehti)
0.5 riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:spagette
Kuumuta 3 sl õli suurel pannil, lisa sibul ja küüslauk ning hauta neid keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades 10 minutit.
Lisa hakitud pancetta, prae veel 5 minutit. Tõsta segu 3,5 l ahjukindlasse potti.
Lisa pannile 1 sl õli, tõsta kuumust ning pruunista pannil veisehakkliha. Lisa potti.
Kuumuta pannil järgmine sl õli, lisa seahakkliha ning pruunista. Lisa potti.
Puhasta kanamaksad, loputa külma jooksva vee all ning patsuta köögipaberiga kuivaks. Haki hästi peenelt. Kuumuta pannil ülejäänud õli ning pruunista hakitud kanamaks. Lisa potti. (Panni pole rohkem vaja).
Tõsta pott pliidile, sega hoolega läbi ning lisa purustatud tomatid, tomatipasta ja punavein. Maitsesta soola, pipra ja muskaadiga. Kuumuta segu keemiseni. Lisa hakitult pool basiilikulehtedest. Kui segu uuesti podiseb, tõsta pott ilma kaaneta 140-kraadise ahju keskossa ning jäta neljaks tunniks hauduma (kontrolli umbes 3 tunni pärast, et kaste piisavalt mahlane on).
Valmis Ragù Bolognese on paks ja tugeva maitsega, vaid vähese vedelikuga. Tõsta pott ahjust välja, kontrolli maitset ning lisa ülejäänud hakitud basiilik.
Kui kavatsed Ragù Bolognese' sügavkülma panna, siis lase kastmel enne täielikult jahtuda ning siis jaota kilekottidesse või plastkarpidesse, arvestades 450 g kastet 4 inimese jaoks.
Briti kokandusguru Delia Smithi retsept (An Authentic Ragù Bolognese)
Ragù Bolognese
Kuna ehtsa Bolognese kastme valmistamine on üsna aeganõudev, on mõttekas teha korraga suurem kogus ja osa sügavkülma panna. Antud kogusest saab neljaliikmeline pere söönuks tervelt neli korda.