Rohelise papaia salat

Rohelise papaia salat on populaarne salat poolküpsest papaiast, kus on ühendatud soolane, hapu, magus ja terav-tuline. Algselt pärit Laost (tam som), aga on nüüdseks levinud kõikjale Kagu-Aasias - salatit tuntakse Kambodžas (bok l'hong), Tais (som tam), Vietnamis (goi du du). Kõige tuntum on Tai versioon som tam, mida toore papaia puudumisel võib valmistada ka poolküpsest mangost, nuikapsast või hoopis porganditest.
Roa valmistamiseks on vaja suurt uhmrit :)

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 suurt peotäit riivitud toorest papaiat või nuikapsast või kõva mangot või porgandit

3-4 küüslauguküünt

peotäis kirsstomateid

4 rohelist aedoakauna

1-2 väikest linnusilmatšillit

3-4 sl kalakastet

1 sl pruuni suhkrut või palmisuhkrut

3-4 sl laimimahla

2 sl röstitud maapähkleid

soovi korral kuivatatud krevette

Valmistamine

Tambi küüslauguküüned uhmris kergelt läbi. Lisa sektoriteks lõigatud tomatid, tükkideks murtud oad ja tambi veel veidi. Lisa tšillikaunad ja tambi hästi kergelt. 

Vala uhmrisse laimimahl, kalakaste ja suhkur. Tambi kõik läbi kergelt, lisa papaia (või mango või porgand). Sega läbi koos maapähklitega.

Serveerimisel puista peale veel veidi maapähkleid ning soovi korral ka veidi kuvatatud krevette.

Nipid ja soovitused:

  • Kuivatatud krevetid tuleks pehmendamiseks üle loputada ja siis köögipaberil tahendada ning kuival pannil krõbedaks praadida enne salatile lisamist. Kui oled Tais restoranis ja soovid krevettideta varianti, siis küsi "mai sai goong" :)
  • Kõrvale tuleks pakkuda kleepjat Tai riisi (sticky rice).
  • Maapähklid peaksid olema röstitud, aga ideaalis soolavabad. 

Retsept on mugandatud Juta blogist, väikeste lisamugandustega siit. Pildi tegi Ilse.

LISA KOMMENTAAR

Ilse
postitatud 14.11.2016 21:17

Rohelise papaiaga on meil keeruline aga toored mangod on igapäevaselt käepärast ;) Teen seda salatit päris tihti see on lausa sõltuvust tekitava maitsega ja mulle väga meeldib! Mina kasutan mango ja porgandi tükeldamiseks ribastajat aga vabalt võib peened ribad ka noaga hakkida.