mango

Mango on mangopuu magushapu viljalihaga munajas luuvili. Tuntud on üle mitmesaja sordi. Algselt pärit Indiast, ent nüüd kasvatatakse üle maailma troopilises ja subtroopilises kliimavööndis. Viljaliha on kollane, pehme, mahlane ja aromaatne. Koor võib olla roheline, kollane, punane, oranz või segu eelnevatest. Suurus varieerub, kauplustes on enamasti umbes 400-grammised mangod. Mangot tarvitatakse küpselt. Küpsust ei saa määrata koore värvi järgi, nagu mõnikord ekslikult arvatakse. Küps mango tundub vajutades pehme. Mangot võib süüa lusikaga otse koore seest, seda võib tükeldada salatitesse. Sobib ka liharoogadesse (eriti kana- ja sealiharoogadesse). Mangopüree on maitsev magustoidukaste, samuti jäätiste ja jookide valmistamisel. Mango sobib hästi eelroaks suitsulõhe või singiga. Säilita jahedas, 8-12 kraadi juures. Toores mango järelküpseb umbes nädalaga - kilekotis veidi kiiremini. Küpsedes eraldab etüleeni.