2 suurt peotäit riivitud toorest papaiat või nuikapsast või kõva mangot või porgandit
3-4 küüslauguküünt
peotäis kirsstomateid
4 rohelist aedoakauna või paar spargeluba
1-2 väikest linnusilmatšillit
3-4 sl kalakastet
1 sl pruuni suhkrut või palmisuhkrut
3-4 sl laimimahla
2 sl röstitud maapähkleid
soovi korral kuivatatud krevette
Tambi küüslauguküüned uhmris kergelt läbi. Lisa sektoriteks lõigatud tomatid, tükkideks murtud oad ja tambi veel veidi. Lisa tšillikaunad ja tambi hästi kergelt.
Vala uhmrisse laimimahl, kalakaste ja suhkur. Tambi kõik läbi kergelt, lisa papaia (või mango või porgand). Sega läbi koos maapähklitega.
Serveerimisel puista peale veel veidi maapähkleid ning soovi korral ka veidi kuvatatud krevette.
Retsept on mugandatud Juta blogist, väikeste lisamugandustega siit. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Rohelise papaiaga on meil keeruline aga toored mangod on igapäevaselt käepärast ;) Teen seda salatit päris tihti see on lausa sõltuvust tekitava maitsega ja mulle väga meeldib! Mina kasutan mango ja porgandi tükeldamiseks ribastajat aga vabalt võib peened ribad ka noaga hakkida.
Rohelise papaia salat
Rohelise papaia salat on populaarne salat poolküpsest papaiast, kus on ühendatud soolane, hapu, magus ja terav-tuline. Algselt pärit Laost (tam som), aga on nüüdseks levinud kõikjale Kagu-Aasias - salatit tuntakse Kambodžas (bok l'hong), Tais (som tam), Vietnamis (goi du du). Kõige tuntum on Tai versioon som tam, mida toore papaia puudumisel võib valmistada ka poolküpsest mangost, nuikapsast või hoopis porganditest. Roa valmistamiseks on vaja suurt uhmrit :)