2 viilu tahket saia
1 dl piima
500 g veisehakkliha
1 väike sibul
1 kuhjaga sl hakitud petersell
3 kuhjaga sl riivitud Grana Padano't, Parmesani või Pecorino Romano't või muud kõvemat juustu
1 kergelt klopitud muna
veidi riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart
paneerimiseks riivsaia
praadimiseks oliiviõli
Tomatikaste:3 sl oliiviõli
2 x 400 g häid konservitud ploomtomateid või 680 g tomatipüreed (passata)
soola ja musta pipart
Kuumuta paksupõhjalises potis 3 sl oliiviõli ning kergelt laiaks vajutatud küüslauguküüned. Kui küüslauk on pehme, lisa konservitud tomatid või tomatipüree. Sega läbi, tõsta kuumust ja jäta kaste tasasele tulele umbes 20 minutiks podisema.
Valmista nüüd lihapallid. Eemalda saiaviiludelt koorik ja suru viilud väikeses kausis piima sisse. Lase umbes 10 minutit paisuda. Haki sibul peeneks ja prae 1 sl oliiviõlis pehmeks ja klaasjaks.
Pane hakkliha suurde kaussi. Lisa pehme saiapudi, praetud sibul, petersell, parmesan, muna, 1 sl oliiviõli, sool, pipar ja muskaat. Sega hakkmass kiiresti ühtlaseks. Vormi umbes 2,5 cm läbimõõduga väikesed pallikesed ja veereta riivsaias.
Võta suur praepann, kuumuta sellel 2–3 sl oliivi- või köögiviljaõli üsna tugeval tulel. Prae lihapallid jaokaupa ümberringi pruuniks. Pööra lihapalle ettevaatlikult, et need katki ei läheks!
Kui kõik lihapallid on pruunistatud, alanda kuumust ja kalla pannile tomatikaste. Kuumuta lihapalle tomatikastmes 5–10 minutit, kuni kaste on kenasti paksenenud ja lihapallid küpsed.
Serveeri spagettidega.
Itaalia-briti toidublogija ja kokaraamatute autori Rachel Alice Roddy retsept ilmus ka ajakirjas Pereköök, pildi tegi Hele-Mai Alamaa.
Lihapallid tomatikastmes
Lihapalle armastavad vist kõik lapsed maailmas, vähemalt need, kes liha söövad! Itaalia põnnidele meeldivad lihapallid väikese juustulisandiga ja suvises tomatikastmes.