Lihapallid tomatikastmes

Lihapalle armastavad vist kõik lapsed maailmas, vähemalt need, kes liha söövad! Itaalia põnnidele meeldivad lihapallid väikese juustulisandiga ja suvises tomatikastmes.

Kogus
neljale-viiele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Lihapallid:

2 viilu tahket saia

1 dl piima

500 g veisehakkliha

1 väike sibul

1 kuhjaga sl hakitud petersell

3 kuhjaga sl riivitud Grana Padano't, Parmesani või Pecorino Romano't või muud kõvemat juustu

1 kergelt klopitud muna

veidi riivitud muskaatpähklit

soola ja musta pipart

paneerimiseks riivsaia

praadimiseks oliiviõli

Tomatikaste:

3 sl oliiviõli

2 küüslauguküünt

2 x 400 g häid konservitud ploomtomateid või 680 g tomatipüreed (passata)

soola ja musta pipart

Valmistamine

Kuumuta paksupõhjalises potis 3 sl oliiviõli ning kergelt laiaks vajutatud küüslauguküüned. Kui küüslauk on pehme, lisa konservitud tomatid või tomatipüree. Sega läbi, tõsta kuumust ja jäta kaste tasasele tulele umbes 20 minutiks podisema.

Valmista nüüd lihapallid. Eemalda saiaviiludelt koorik ja suru viilud väikeses kausis piima sisse. Lase umbes 10 minutit paisuda. Haki sibul peeneks ja prae 1 sl oliiviõlis pehmeks ja klaasjaks.

Pane hakkliha suurde kaussi. Lisa pehme saiapudi, praetud sibul, petersell, parmesan, muna, 1 sl oliiviõli, sool, pipar ja muskaat. Sega hakkmass kiiresti ühtlaseks. Vormi umbes 2,5 cm läbimõõduga väikesed pallikesed ja veereta riivsaias.

Võta suur praepann, kuumuta sellel 2–3 sl oliivi- või köögiviljaõli üsna tugeval tulel. Prae lihapallid jaokaupa ümberringi pruuniks. Pööra lihapalle ettevaatlikult, et need katki ei läheks!

Kui kõik lihapallid on pruunistatud, alanda kuumust ja kalla pannile tomatikaste. Kuumuta lihapalle tomatikastmes 5–10 minutit, kuni kaste on kenasti paksenenud ja lihapallid küpsed.

Serveeri spagettidega.

Itaalia-briti toidublogija ja kokaraamatute autori Rachel Alice Roddy retsept ilmus ka ajakirjas Pereköök, pildi tegi Hele-Mai Alamaa. 

LISA KOMMENTAAR

Seakass
postitatud 27.11.2010 18:32

Tõesti ülihead pommid! Soovitan proovida! Paar rosinat sobib ka väga hästi sisse, need kaovad kuidagi nii hästi sinna ära (isegi rosinavihkajad ei saa aru), aga samas annavad hea maitsenüansi veel juurde.

Reelika
postitatud 09.11.2020 09:59

Ülihead. Lapsed sõid ja kiitsid.