Ndambé (vegan)

Ndambé on Aafrikas Senegalis traditsiooniline oahautis, mis valmistatakse silmubadest. Kastmesse lisatakse veel sibulat, tomatipastat, küüslauku, loorberit jms. Traditsiooniline versioon tehakse veiselihaga, siis veganlik versioon. Süüakse nii hommikusöögiks kui ka õhtusöögiks, kõrvale pakutakse leiba, riisi, kuskussi või kinoad. Senegal on endine Prantsuse koloonia, nii et pikk sai (baguette) on seal üsna levinud - sellega sobib ka ndambé't serveerida.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Hautis:

2 sl taimeõli või palmiõli

1 hakitud sibul

300 g tükeldatud pruune šampinjone

2 hakitud küüslauguküünt

1 hakitud punane tšilli

1 sl kontsentreeritud tomatipastat

0,5 tl suitsupaprikat

1 loorberileht

1 kuubikuteks lõigatud maguskartul e. bataat

200 ml köögivilja- või seenepuljongit

400 g purk konseritud silmvube (black-eyed peas/beans)

Võileiva jaoks:

3 sl vegan majoneesi

maitse järgi tšillikastet

1 sidrun

2 pikka saia (baguette)

Salati jaoks:

0,5 pikka kurki

1 punane paprika

10 kirsstomatit

0,5 tl tšillihelbeid

hakitud värsket peterselli

Valmistamine

Hautise jaoks kuumuta õli suures potis keskmisel kuumusel. Lisa seened ja maitsesta kergelt soolaga, siis prae, kuni seened kergelt pruunistuvad ja seentest eraldunud vedelik aurustub (umbes 8 minutit).

Lisa hakitud sibul ja prae, kuni sibul on pehme ja klaasjas (umbes 4 minutit).

Lisa hakitud küüslauk ja tšilli ning prae aromaatseks (umbes 1 minut). 

Lisa tomatipasta ja kuumuta umbes 2 minutit. 

Lisa suitsupaprika, loorber, maguskartulikuubikud ja puljong. Sega ja kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja kata pott kaanega. Lase tasasel tulel podiseda u 15 minutit või kuni maguskartulid on pehmed. Sega tihti, et hautis põhja ei kõrbeks. 

Samal ajal valmista salat ja tšillimajonees (sega veganmajonees ja tšilli). 

Lisa loputatud ja nõrutatud silmoad potti. Hauta (nüüd ilma kaaneta), kuni kaste on paksenenud ja oahautis on umbes sellise paksusega, et seda saaks võileiva vahele panna (maguskartulid peaks olema nii lagunenud, et aitavad hautisel pakseneda).

Timmi maitse soolaga parajaks - soola kogus oleneb puljongi soolasusest.

Salatit ei pea tingimata ndambé sisse panema, aga see annab mõnusa lisatekstuuri. Tükelda kirsstomatid, paprika ja kurk, sega kausis. Lisa sool ja lase 5 minutit tõmmata, siis kurna. Lisa tšillihelbed, sidrunimahl ja hakitud petersell, maitsesta soola-pipraga. 

Ndambé-võileiva jaoks sega määri pikuti poolitatud pika saia mõlemale lõikepinnale tšillimajoneesi. Siis pane saiale soe Ndambé-hautis, sellele värske salat soovi korral. Tõsta peale teine saiapoolik. 

Serveeri sidrunisektoriga, mida saab oahautisele pigistada enne söömist. 

Nipid ja soovitused:

  • Kui Ndambé-hautist alles jääb, siis säilita külmkapis mõned päevad. 
  • Traditsiooniliselt kasutati selle hautise valmistamisel punast palmiõli (red palm oil). Kuna selle õli tootmine võib aidata kaasa metsaraietele, siis eetiline kokk otsib kestlikult ja vastustustundlikult toodetud palmiõli või kasutab muud taimeõli.

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR