Bešamellkaste

Klassikaline prantsuse kaste sauce béchamel on nn valge põhikaste. Siinkohal toome ära nii korraliku bešamellkastme retsepti kui ka veidi lihtsustatud valmistusviisi.

Kogus
6 dl (neljale)
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

1 väike sibul

4 tervet nelki

1 loorberileht

50 g võid

50 g nisujahu

6 dl piima

riivitud muskaatpähklit

soola ja musta pipart

Valmistamine

Keerulisem valmistusviis:

Koori sibul, torka nelgid kooritud sibula sisse. Pane "nelgisibul" koos loorberilehe ja piimaga potti ning kuumuta tasakesi keemiseni. Keeda 4-5 minutit, siis tõsta tulelt ja lase veidi jahtuda. 

Sulata teises paksupõhjalises potis või tasasel tulel. Lisa jahu ja kuumuta segades umbes minut aega, kuni jahu-võisegu (ehk roux) on helekollane. ÄRA PRUUNISTA!

Võta pott tulelt. Aseta poti kohale sõel ning kalla maitsestunud ja jahtunud piim potti. Siis tõsta sõel eemale ning vispelda kohe kaste ühtlaseks!

Pane pott uuesti tulele ning jätka kuumutamist 4-5 minutit, kastet vispliga segades, kuni kaste keema hakkab ja pakseneb.

Alanda kuumust ja kuumuta veel tasasel tulel umbes 15 minutit. Kui kaste on läikiv ja ühtlane, siis maitsesta soola, pipra ja muskaadiga.

Veidi kiirem ja lihtsam bešamellkaste: 

Siin on piima maitsestamise etapp ära jäetud!

Sulata potis või. Sega piim ja jahu kannu sees, siis vispelda sulatatud või hulka. Kui kaste on paksenenud, siis kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja keeda 5-6 minutit. Maitsesta soola, pipra ja muskaadiga. (Vajadusel kurna läbi sõela).

Nipid ja soovitused:

  • Nami-Nami Pille ​teeb tavaliselt bešamellkastet "roux 80" valemi järgi ehk võtab 80 g võid + 80 g jahu 1 liitri vedeliku kohta (või siis 6 dl piima kohta 50+50) - tulemuseks on parajalt paks bešamellkaste. Kui soovid vedelamat kastet, siis võta poole vähem jahu (sobib hästi köögiviljade ja kala juurde), paksema kastme jaoks aga ca poole võrra rohkem jahu ja võid (60 g siinse retsepti jaoks; sobib hästi sufleede tegemiseks, täidiseks jm).

Vaata ka bešamellkastmest tuletatud kastmeid:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 18.05.2008 21:49

Selle retseptiga õnnestub alati :)

Kertu
postitatud 07.03.2012 12:10

Tegin raskema varjandi järgi ja minu arvates on see lihtne ja hea kaste. Lisasin kastele juurde veel natuke basiilikut ja siis oli eriti maitsev. Kokkuvõttes soovitan soojalt! :)

Hexy
postitatud 12.04.2015 15:30

Tegin kiiremat varianti ja tuli väga hea, maitsestasin natuke sojakastme ja worcestershire kastmega.

Madleen
postitatud 28.07.2016 19:14

Walewska kaste - link on vale.

Pille
posted on 28.07.2016 21:02

Madleen, pole vale, lihtsalt retsepti pole veel lisatud ;) Aitäh, et meelde tuletasid, võtame tööplaani!

Kaare
postitatud 15.05.2017 21:23

Lapsed on koolis ja lasteaias valge kastmega nii ära harjutatud, et nõuavad pidevalt kodus ka. Tegin lihtsamat varianti, kiideti heaks :)