1 keskmise suurusega sibul
3-4 küüslauguküünt
700-800 g erinevaid värskeid seeni - nt
portobello seeni või šiitake seeni või kuningservikuid või šampinjone
400 g beebispinatit
praadimiseks õli
2 tl palsamiäädikat
500 g bešamellkastet (umbes)
6 (värsket) lasanjeplaati
2 dl Panko või 1 dl tavalist riivsaia
peotäis värsket maitserohelist - nt
peterselli või basiilikut või punet
soola ja musta pipart
Bešamellkaste:25 g võid
3 sl nisujahu
5 dl täispiima
0,25 tl riivitud või jahvatatud muskaatpähklit
peotäis riivitud juustu
soola ja valget pipart
Valmista esmalt bešamellkaste (juhised leiad siit, riivjuust sega kastmesse lõpus).
Koori ja haki sibul ja küüslauk. Loputa beebispinatilehed hoolega, haki kergelt. Tükelda seened.
Kuumuta suurel praepannil õli. Lisa sibul ja prae, kuni see muutub kergelt klaasjaks, siis lisa küüslauk ja prae veel paar minutot.
Lisa spinat ja kuumuta, kuni spinat on närtsinud. Kalla spinatisegu kaussi.
Nüüd lisa pannile seened ja prae tasasel tulel, kuni seentest eralduv vedelik on aurustunud. Siis lisa veidi õli ja prae veidi tugevamal kuumusel, kuni seened on kergelt kuldsed.
Lisa palsamiäädikas, kuumuta läbi. Maitsesta soola-pipraga.
Sega praetud seened, sibul ja spinat omavahel.
Pane 1/3 seenesegust lasanjevormi, laota peale kiht bešamellkastet ja siis 3 lasanjeplaati. Siis pool ülejäänud seenesegust, siis kiht bešamellkastet ja ülejäänud 3 lasanjeplaati. Peale ülejäänud seenesegu ja paks kiht bešamellkastet.
Haki maitseroheline, sega riivsaiaga. Lisa u 2 sl oliiviõli, maitesta soola-pipraga. Puista segu lasanjele.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20-30 minutit, kuni riivsaiasegu on kuldne ja krõbe.
Kõrvale paku head värsket salatit.
Retsept siit.
Spinati-seenelasanje
Lihavaba lasanje. Kasutada võib erinevaid kupatamist mittevajavaid seeni, nt šampinjone, Portobello seeni, kuningservikuid või šiitake-seeni.