Haiiti sealihahautis

Haiiti sealihahautis 'griot'.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 väike Scotch bonnet või habanero tšillikaun

1 hakitud väike sibul

1 hakitud roheline paprika ja 1 hakitud punane paprika

4 sl hakitud siledalehist peterselli

6 värsket tüümianioksa

6 hakitud küüslauguküünt

4 sl õunaäädikat

1 apelsini mahl

1 sidruni mahl

0,5 laimi mahl

1 sl Worcesteri kastet

1,4 kg sealiha (nt kaelakarbonaad või abatükk)

2 sl oliiviõli või kookosõli

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

keedetud riisi

Valmistamine

Lõika tšilli pikuti neljaks, eemalda seemned ja kilejad membraanid. Haki üks sektor peeneks, jäta ülejäänud kolm terveks. Kasuta kindaid, tšilli on VÄGA tuline!

Pane kogu tšilli suurde ahjupotti. Lisa hakitud sibul, paprika, petersell, u 1 sl meresoolahelbeid ja 1 sl musta pipart, tüümianioksad ja küüslauk. Sega juurde äädikas, apelsinimahl, sidrunimahl, laimimahl ja Worcesteri kaste.

Lõika sealiha 3,5-4 cm kuubikuteks, lisa potti. Sega läbi, kata pott kaanega ja pane järgmise päevani külmkappi maitsestuma.

Järgmisel päeval võta liha külmkapist välja vähemalt tund aega ja mitte enam kui 3 tundi varem. 

Kuumuta ahi 160C. 

Tõsta pott tulele ja kuumuta keemiseni. Siis kata kaanega ja tõsta pott ahju. Küpseta 1,5-2 tundi, kuni liha on hästi pehme  - seda paar korda. 

Võta pott välja ja tõsta liha kurnlusikaga välja. Pane liha äärega ahjupannile. Nirista peale 2 sl oliiviõli, maitsesta soolaga ja sega kergelt läbi.

Kurna hautamisleem läbi sõela tagasi potti. Kuumuta keskmisel kuumusel 25-30 minutit, kuni leem on poole võrra redutseerunud. 

Kuumuta grillahi. Pane liha grilli alla ja küpseta 5-10 minutit, kuni liha on ühtlaselt pruunistunud (sega liha aeg-ajalt). 

Serveerimiseks nirista lihale veel õli, tõsta peale kaste. Kaunista peterselli ja tüümianiga. 

Lisand: riis & pikliz. 

Loe veel:

Allikas: New York Times

LISA KOMMENTAAR