Abhazura e. vürtsikad lihapallid

Abhaasiast pärit retsept, serveeritakse traditsiooniliselt tkemali ploomikastmega. Tegelikult peaks hakkmassi keerama võrkkelme (ingl. k. ‘caul fat’) sisse, mis hoiaks lihapallid kenasti koos ning annaks ka maitset. Ent võrkkelmet on meie kaubandusvõrgust praktiliselt võimatu saada ning lihapallid maitsevad hästi ka ilma selle komponendita. Lihapalle võib nii pannil praadida kui ka ahjus küpsetada- mina eelistan viimast.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

800 g segu- hakkliha (siga+veis)

1 tk hakitud sibulat

4 tk küünt küüslauku

0.5 tl Cayenne'i pipart (nt Meira)

0.5 tl jahvatatud musta pipart

0.5 tl jahvatatud koriandriseemneid

0.5 tl jahvatatud lambaläätse seemneid

0.5 tl kuivatatud aed-piparrohtu

2 tl soola

2 sl jahvatatud kukerpuumarju (barbariis) või sumahhi

Soovi ja võimaluse korral:

äädikases vees leotatud võrkkelmet (caul fat)

Serveerimiseks:

tkemali-kastet (Gruusia hapu ploomikaste)

Valmistamine

Sega kõik komponendid hoolikalt - parim on seda teha käte abil, sest lusikaga segades ei jagune maitseained ühtlaselt.
Vormi lihapallid* ning prae mõõdukal tulel ümberringi pruuniks või küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni lihapallid on küpsed.

* Kui kasutad võrkkelmet, siis võid vormida üsna suured lihapallid arvestusega 1-2 lihapalli sööja kohta (leota võrkkelmet äädikases vees, siis keera tükid ümber lihapallide). Vastasel juhul vormi tavalised väikesed lihapallid.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 05.04.2010 15:06

Maitsvad.Meeskülalistele meeldisid eriti:)

Tiina
postitatud 01.07.2010 22:13

Minu arvates võib maitseaineid siia julgesti topeltkoguse panna (va soola ja barbarissi, seda on niigi parasjagu), minu jaoks olid nende kogustega tehes täitsa maitsetud.

Kristel
postitatud 14.10.2010 11:08

Kas kõik need huvitava nimega maitseained on meie kaubanduses olemas ja saadaval?

Pille @ Nami-Nami
postitatud 14.10.2010 17:02

Peaaegu. Cayenne'i pipar, must pipar ja koriandriseemned peaks olema igas suuremas toidupoes. Lambaläätse seemneid (ingl. k. fenugreek), sumahhi ja aed-piparrohtu saab pealinnas nt Piprapoest (www.pipar.ee). Kukerpuumarju võib naabri aiast korjata. Tkemali kastet müüakse Tallinna Keskturul päris mitmes turuletis. Eks pealinlastel on olukord natuke lihtsam (siin ilmselt ka suurem grusiinide/abhaaslaste kogukond, seepärast). Aga Nami-Nami eesmärgiks on pakkuda ka retsepte sellises olukorras, kus Sul on kapis sumahh või tkemali-kaste ja Sa sellega miskit pihta ei oska hakata ;)