sügavkülmutamine

Muzi
Kokaõpilane
2010-07-10 19:47:36
Meie paneme toormoosid sügavkülma kilekottidesse, sest nii mahub rohkem kui karpidega. Kilekottide vahele paneme ajalehe paberi - hiljem on kergem kotte kätte saada. Pudrunuiaga puruks ja suhkruga kotti lähevad maasikad, vaarikad, mustikad. Metsmaasikat oleme ka pannud, ei meeldinud. Saumikseriga ei tee, sest jääb liiga lödi tulemus. Tervelt läheb vaarikas, mustikas, must ja punane sõstar, astelpaju, tikrid (karusmarjad), kirsid kookide-kissellide jaoks. Sügavkülmutatud tikrid on minu enda suured lemmikud. Talvel sööd nagu värskeid ainult jääs :) Maitse säilib hästi. Kukeseeni olen praadinud võiga ja tarvitanud ära 2 kuu jooksul. Omas mahlas praetud tarvitasin ära 6 kuu jooksul. Väga mugav ja see aasta panen kindlasti ka kui kukeseenehooaeg lõppema hakkab. Eelnevalt kuumutatult karpidesse lähevad hernes, rooskapsas, lillkapsas, brokoli (kaks viimast ainult siis, kui oma aiast saab ja üle jääb). Kui noori porgandeid liiga palju on olnud, siis olen harvendades väikeseid porgandeid kuumutanud ja pannud sügavkülma. Maitsetaimedest till ja petersell karpi. Ülejäänud kuivatan.
Pille
Nami-Nami peakokk
2010-08-12 09:31:42
Seenekas:
Kolleegil tekkis küsimus kas kurki saab ka külmutada?
Pigem mitte, liiga vesine selleks.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Seenekas
Abikokk
2010-08-12 14:53:24
Pille:
Seenekas:
Kolleegil tekkis küsimus kas kurki saab ka külmutada?
Pigem mitte, liiga vesine selleks.
Ise arvasin sama. Tänan.
h_s
Kokaõpilane
2011-02-03 13:24:34
Olen mitmetelt välismaistelt veebilehtedelt lugenud, et inimesed panevad sügavkülma igasuguseid toite. On isegi õpetusi, kuidas ainult kord kuus kokata ja siis ülejäänud kuu ainult sulatada ja küpsetada. See tundub veidi ekstreemne - mulle tundub, et pigem tahaks ikka värskelt tehtud toitu süüa, aga vahest on ju hea, kui on midagi kiiresti võtta. Milliseid toite teie olete edukalt külmutanud? Ise olen pannud sügavkülma lasanjet, ahjupastat ja ravioolisid. Kõik maitsesid peale küpsetamist-keetmist täitsa hästi ja säästsid kiirel ajal oluliselt töövaeva - valmistusfaasis tegin kõiki asju topeltportsu, ühe sõime samal õhtul, teise panin külma.
Oliivipuu
Abikokk
2011-02-03 23:48:48
Minu tuttav ka valmistab ühel päeval kuus ette mitu erinevat toitu ja paneb need portsude viisi karpidesse ja viib oma vanale tädikesele, kes ei jaksa enam ise süüa teha. Ja seda juba üle külmne aastat. Tädi elab hoopis teises linnas ja kui kord kuus käib külas, siis viib kogu kuu jagu toitu. Tädikene ainult võtab sobiva toidu, sulatab ja õnnelik pealegi. See armas tädike on ligi 100, kuid soovib iseseisvalt elada omaette.
Triin
Abikokk
2011-02-04 12:30:19
Peale seda kui lapsed kooli läksid ma sügavkülmutan väga erinevaid toite. Lastel hea võtta kui ei ole midagi eelmisest õhtust üle jäänud. Nad teevad küll ka ise juba ühtteist (10, 8), aga ikka kuluvad ära need sügavkülma toidud. Väga mugav on kõiksugu kastmetega. Teengi rohkem ja siis panen sügavkülma, edasi peab ainult riisi või makarone juurde keetma ja ongi lõuna olemas. Kapsahautis, supid jne kõik käituvad ilusti. Riisi ja makarone ka olen külmutanud, aga neid peab siis sulatama ja soojendama pliidil, mikros muutuvad "sodiks" ja enam ei maitse. Kartul ei talu sügavkülmutamist. Samuti nt kotletid tasuks sügavkülmutada tainana, valmis kotletid muutuvad tuimaks. šnitslid küll kannatavad. Ja pitsalõigud jne. Puljongit ka sügavkülmutan, kuigi see püsib tavalises külmikus ka pikalt nädal-kaks kindlasti, kui rasv ilusti peale settib. See on ka hea võimalus kiirendada äripäeva õhtute kokkamist. Ma reegline teen ikka värske söögi, aga alati on mugav hoida sügavkülmas mõned portsud. Ajapikkuse kohta ei oska öelda, katsun arvet pidada, et liiga kauaks seisma ei jää. Ahjaa, see pirukate toorena külmutamine on küll huvitav lugu ja ma kavatsen selle ära proovida. Kuigi ei kujuta ette, kui palju peaks siis pirukaid korraga tegema, et neid veel külmutamiseks ka jääks :). Meil süüakse lihapirukaid ära korraga ikka uskumatu kogus. Pole veel iial suutnud nii palju küpsetada, et hiljemalt järgmisel päeval otsa ei saaks :).
h_s
Kokaõpilane
2011-02-04 15:47:33
Triin:
Kapsahautis, supid jne kõik käituvad ilusti.
Ma olen just mõelnud, et võiks mõne supi külmutada, aga väga paljudes tavalistes suppides (nt borš, frikadellisupp, ka mitmed püreesupid) on kartul sees. Kas kartulit supi sees kannatab külmutada? Ja üldse, mis selle kartuliga seal külmas juhtub?
Triin
Abikokk
2011-02-04 17:53:52
h_s:
Triin:
Kapsahautis, supid jne kõik käituvad ilusti.
Ma olen just mõelnud, et võiks mõne supi külmutada, aga väga paljudes tavalistes suppides (nt borš, frikadellisupp, ka mitmed püreesupid) on kartul sees. Kas kartulit supi sees kannatab külmutada? Ja üldse, mis selle kartuliga seal külmas juhtub?
kartul läheb vesiseks ja jahuseks. Supikartul on ok.
Kuldnokk
Kokaõpilane
2011-06-03 19:37:30
Kas keegi oskab nõu anda, kuidas spinatit külmutada? Hakin lihtsalt peeneks ja kilekotti? Või kuumtöödeldult külma?
Tiina
Abikokk
2011-06-03 21:31:05
Kuldnokk:
Kas keegi oskab nõu anda, kuidas spinatit külmutada? Hakin lihtsalt peeneks ja kilekotti? Või kuumtöödeldult külma?
Ma küll spinatit pole külmutanud, aga kõik muud rohelised asjad lähevad tükeldatult ja kuumutamata kilekotti või karpi. Kuigi räägitakse, et kerge kuumutamine (blanšeerimine) aitab värvi paremini hoida. Mina olen laisk ja ei viitsi jännata:)

Gruusia köök on siiski üle kõige!

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>