Kodus küpsetatud kookide müümine.

Veronika
Abikokk
2011-01-21 10:56:11
Oliivipuu:
Aastaid tagasi juhtusime einestama ühes Tartu Raekoja platsil olevas kohvikus, siis meie üllatus oli väga suur, kui üks töötaja sisenes saali pika rihma otsas oleva suure koeraga!!! Koer oli päris lustiline ja aktiivne suhtleja. Aga neile ei piisanudki söögisaaliga tutvumisest, vaid tutvust mindi tegema ka köögiga, kus toitu valmistati ja sealt kohe ka toidud saali toimetati. Küsisime huvi pärast, et kas see on ikka päris normaalne olukord? Selle küsimuse peale see koer sealt enam pooleteist tunni jooksul vähemalt ei väljunudki.... Ilmselt väljus varu väljapääsu kaudu, sest söögikoht oli liialt soliidne, et mainet rikkuda kaks korda.
Kusjuures, koera viibimine söögikohas ei ole keelatud, omaniku otsustada, kas laseb külalistel tulla koertega. Kööki aga küll ei tohi koera viia.
Netcat
Abikokk
2011-01-21 14:52:49
ErleS:
Mutski:
Vastaksin Seeneka viimasele postitusele ,et kui teen kuus 1 koogi siis kas tõesti peaksin selle deklareerima?Saan selle pealt 6 Euri.Tööl ma ei käi praegu ja kui Fie olen siis ju pean peale maksma oma koogi tegemisele. Perekond ja suguselts suur,neile viin nagunii koogi kui kingituse -see ju ei lähe arvesse.Viimasel ajal ka sõbrad paluvad sünnipäevale tulles kingi asemel,et tooksin koogi hoopis.Kui läheb hästi ja kooke tahetakse siis küll ma makse hakkan maksma.
Kust maalt see piir siis läheb, millal läheb hästi? Kas siis, kui hakatakse tellima 2 kooki kuus? Või hoopis siis, kui maja, auto jne on olemas? Tegelikult ei taha üldse norida, aga natuke sedamoodi võib paista. Lihtsalt see piir on nii suhteline, aga tegelikult on kõik seaduste ees võrdsed. Leian, et ei ole aus, kui mõned liikmed ühiskonnas maksavad makse iga krooni pealt, millelt seadus seda ette näeb, teised aga hakkavad maksma alles siis, kui neil hästi läheb. Ilmselt meist keegi ei tunne, et meil läheb nii hästi, et maksaks hea meelega osa oma sissetulekust ära, aga teeme seda hoolimata sellest.
Oot ee... misajast peab kingitused deklareerima? Eriti misajast peaks seda tegema kingituse tegija, mitte saaja?

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Ilse
Abikokk
2011-01-21 15:46:27
Netcat:
ErleS:
Mutski:
Vastaksin Seeneka viimasele postitusele ,et kui teen kuus 1 koogi siis kas tõesti peaksin selle deklareerima?Saan selle pealt 6 Euri.Tööl ma ei käi praegu ja kui Fie olen siis ju pean peale maksma oma koogi tegemisele. Perekond ja suguselts suur,neile viin nagunii koogi kui kingituse -see ju ei lähe arvesse.Viimasel ajal ka sõbrad paluvad sünnipäevale tulles kingi asemel,et tooksin koogi hoopis.Kui läheb hästi ja kooke tahetakse siis küll ma makse hakkan maksma.
Kust maalt see piir siis läheb, millal läheb hästi? Kas siis, kui hakatakse tellima 2 kooki kuus? Või hoopis siis, kui maja, auto jne on olemas? Tegelikult ei taha üldse norida, aga natuke sedamoodi võib paista. Lihtsalt see piir on nii suhteline, aga tegelikult on kõik seaduste ees võrdsed. Leian, et ei ole aus, kui mõned liikmed ühiskonnas maksavad makse iga krooni pealt, millelt seadus seda ette näeb, teised aga hakkavad maksma alles siis, kui neil hästi läheb. Ilmselt meist keegi ei tunne, et meil läheb nii hästi, et maksaks hea meelega osa oma sissetulekust ära, aga teeme seda hoolimata sellest.
Oot ee... misajast peab kingitused deklareerima? Eriti misajast peaks seda tegema kingituse tegija, mitte saaja?
Alustage oma mõttelõnga sellest, et eestis kehtib tulumaksuvaba miinimum :)

Ilse köögis

Seenekas
Abikokk
2011-01-21 17:57:31
Mutski:
Said mu küsimusest veidi valesti aru. Või vähemalt ma mõtlesin seda teisiti. Kui Sa tulu ei saa ja seda ei deklareeri, siis milleks seda paberite ajamise kadalippu läbi teha? Lihtsalt enda jaoks? Tulumaksuvaba miinimum on tõepoolest olemas ja see läheb tuludeklaratsiooni kirja kui mitte maksustatav tulu. FIE ei maksa oma koogi tegemisele peale, sest ta saab saadud tulust maha arvutada kulud ja kui sealt tulu peaks järgi jääma, siis ühe koogi puhul kuus jääb see ilmselt tulumaksuvaba miinimumi piiresse. Küll aga on FIE-l kohustus maksta teatud igakuine summa sotsmaksu, juhul, kui nt. põhitöökoht pole juba seda summat tasunud või lapsevanem pole lapsega kodune (seda teemat ma ei valda, mul on lapsed täiskasvanud). Sotsmaksu miinimumsumma on seotud keskmise palgaga, seega on aastati muutunud. Kindlasti on peale FIEnduse ja ettevõtte loomise veel mõni variant oma sissetulekut legaalsena kajastada, kuid pole seda uurinud. Kui oma tulu maksuametile teada annad ja muud paberid ükskõik millise ettevõtmise jaoks korras on, siis pole ka "heasoovlikel naabritel" midagi seletada. Kahjuks mõtteviis, et makse maksan siis, kui mul hakkab hästi minema, on mulle isiklikult täiesti vastuvõetamatu. Mulle ka ei meeldi iga kvartal seda va sotsmaksu maksta ja sellest hoolimata mitte saada eriarstile just siis, kui mul vaja on vaid oodata. Samas meie solidaarsuspõhine haigekassasüsteem võimaldab aastaid mustalt (loe:makse maksmata)töötanud inimesele trauma puhul nii esmaabi kui edasise ravi täiesti tasuta. Ja seda päris suures rahalises ulatuses. Tulumaksuga seotu ja tulu tekkimine üldse on täiesti eraldi teema ja sellest rääkimine läheks väga teemast mööda ja liiga spetsiifiliseks raamatupidamislikuks seletamiseks.
Ilse
Abikokk
2011-01-21 20:37:14
2011 aasta jaanuarist saab asutada osaühingu ilma sissemakseta. Võibolla see info ka abiks. Selles osas olen Seenekaga nõus, et kui oled riigi kodanik, siis kehtivad võrdselt peale õiguste ka kohustused. Need kes oma makse ei maksa hoiduvad kohustustest ja samas nõuavad samu teenuseid... Kust see riik siis raha saab, ikka maksudest. Maksude suuruste ja olemuse üle võib ju vaielda aga seealgab jälle ühest kohustusest- minna valima :)

Ilse köögis

ErleS
Abikokk
2011-01-21 20:51:03
See mu jutu mõte oligi, mis ka Seeneke ja Ilsu oma viimastes postitustes ütlevad :) Ja Mutski erinevaid postitusi lugedes jääb tõepoolest mulje, et paberimajanduse ajas ta korda selleks, et kookide valmistamisega tulu teenida. Ühena esimestest asjadest peaks iga alustav ettevõtja endale selgeks tegema ka selle, millised on võimalused kogu tegevust ametlikult teha ja millised kohustused sellega kaasnevad. Hetkel tundus, et soov teha ja tulu teenida on, aga makse tahaks maksma hakata alles siis, kui hästi hakkab minema. Sõpradele kinkimiseks ei nõua ju keegi nõuetele vastavat kööki ja ametkondade tõendeid, kuid kingituse eest me ju raha ka ei küsi :) Selge see, et kingitust ei tule deklareerida.
Mutski
Kokaõpilane
2011-02-01 09:57:18
Mu jutt on tõesti vist selgusetuks jäänud. Vot käisin paaril kirbukal(müüsin vanu asju) kus pakkusin omatehtud koogitükikesi millest ka siis paberimajandus alguse sai. Tahtsin teada inimeste arvamust ja kas peaksin midagi muutma,et oleks parem.
Seenekas
Abikokk
2011-02-01 10:48:55
Mutski:
Mu jutt on tõesti vist selgusetuks jäänud. Vot käisin paaril kirbukal(müüsin vanu asju) kus pakkusin omatehtud koogitükikesi millest ka siis paberimajandus alguse sai. Tahtsin teada inimeste arvamust ja kas peaksin midagi muutma,et oleks parem.
Kirbuturul koogi müümisest pole siin tõepoolest juttu olnud.
Pille
Nami-Nami peakokk
2011-09-24 15:09:03
Seenekas:
Mutski:
Said mu küsimusest veidi valesti aru. Või vähemalt ma mõtlesin seda teisiti. Kui Sa tulu ei saa ja seda ei deklareeri, siis milleks seda paberite ajamise kadalippu läbi teha? Lihtsalt enda jaoks?
Meie käisime täna nelja toidublogijaga Viimsi taluturul õunakooke müümas. Sümboolse hinna eest, nagu nendel blogijate pop-up kohvikutes kombeks on olnud. Ma pole 100% kindel, kas isegi kulud tagasi tegin, see pole nende ürituste eesmärk olnud. Üritus oli igatahes väga vahva! AGA sarnaselt Mutskile olen ma mõelnud, et tahaks nii-öelda paberid korda teha - ja seda just enda jaoks. Mul see Nami-Nami reklaamide-honoraride-jms asjatamine muret ei tee, need käivad kõik kenasti ja joont mööda ja OÜ kaudu, arveid saan esitada ja maksta ka. Aga aeg-ajalt tuleb siiski ette, et keegi tellib koogi või küpsetan midagi nii-öelda võõrastele (nagu täna). Meil küll igati viisakas köök ja ma olen oma köögihügieeni korrektsuse osas kindel, et sellega on kõik ok, aga tahaks siiski need tervisetõendid ja veeproovid jms ära teha. Et kui keegi tuleks pop-up kohvikus norima, et kas ikka tohite müüa ja kas tervisetõendid on olemas, et siis saaksin ikka rahuliku südamega "Jah" öelda :) Kui remont läbi saab (kohe-kohe), siis võtan selle paberitöö ette, aga tahtsin lihtsalt öelda, et mul on Mutski teemapüstitusest - ja teiste vastusest - igati kasu olnud!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Profa
Abikokk
2011-09-24 17:56:49
Pille, kui paberid korras, siis palun ka samm-sammult kirjeldut kuidas see käis. Minul nimelt sama plaan see kadalipp läbi teha ühel hetkel.

Profa köögipool

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>