Marju Abikokk 2010-04-30 15:20:02 |
Mutski:
Rõõm kuulda, et südikust jätkus ja õnneks läks :) Nii mina nüüd siin hõiskan- sain kätte Toiduameti loa. Asi polnud üldse nii keeruline kui arvasin. Veeproovid võtsin, tervisetõendi tegin ja avaldus kodusküpsetamise kohta ning enesekontrolliplaan. See, et väike köök polnud mingiks takistuseks. |
|
Mutski Kokaõpilane 2010-04-30 20:42:10 |
Pean mainima, et mina siiski jään eraisikuks. Näiteks ma ei saa müüa oma kooke teisele toidukäitlejale - kohvikule näiteks. Sel juhul pean ikka olema ettevõte. Ma küll unistaks sellest aga finantsiliselt pole mul hetkel see võimalik ja siis ikka sooviksin juba ka eraldatud ruumi. Aga väikestviisi kooki küpsetada ja müüa siiski võin. Aga aastas korra pean veeproovid võtma see vist ongi kulu. Mind esialgu hirmutas kogu see bürokraatia ära. Helistasin sinna toiduosakonda ja siis miskeid Eurodirektiive luges tädi ette. Hiljem näost-näkku kohtudes oli väga meeldiv inime. Esialgu ehmatas ära. Kõige targem on ikka ilmselt kohale minna. | |
Seenekas Abikokk 2010-05-01 09:04:22 |
Mutski:
Alati on võimalik FIE-ks hakata. Sellega erilisi kulutusi pole. Selle aasta algusest küll muutus midagi, mina sain ennast ümber registreerida internetis. Raamatupidamist saab teha kassapõhiselt, mis on üsna lihtne. Pean mainima ,et mina siiski jään eraisikuks .Näiteks ma ei saa müüa oma kooke teisele toidukäitlejale - kohvikule näiteks.Sel juhul pean ikka olema ettevõte.Ma küll unistaks sellest aga finantsiliselt pole mul hetkel see võimalik ja siis ikka sooviksin juba ka eraldatud ruumi.Aga väikestviisi kooki küpsetada ja müüa siiski võin. . |
|
Mutski Kokaõpilane 2010-05-01 10:26:06 |
Mina olen saanud aru jälle,et FIEna pean maksma mingeid igakuiseid makse(äkki oli sotsmaks).Mina oma 3 koogiga kuus ehk ikka nii suurt tulu ei saa. Mul peaks olema siis ju üsna suur klientuur,et see miski kopika ka sisse tooks. | |
ErleS Abikokk 2010-05-01 14:40:11 |
Mutski:
Aga kas sa teed neid kooke siis kingituseks? Või müüd ka neid? Mina olen saanud aru jälle,et FIEna pean maksma mingeid igakuiseid makse(äkki oli sotsmaks).Mina oma 3 koogiga kuus ehk ikka nii suurt tulu ei saa. Mul peaks olema siis ju üsna suur klientuur,et see miski kopika ka sisse tooks. |
|
Mutski Kokaõpilane 2010-05-01 16:06:19 |
ErleS:
Kingituseks ikka ei tee. Tuttavad on tellinud. No ja lisaks toiduainete rahale jättavad ka töörahaks natuke. Ma muidugi praegu ei näe vajadust oma 3 kooki deklareerida. Eks igast väiksest asjast võib miskit suuremat kasvada aga eks siis vaatan kuidas siis saab. Vat ei uurinudki seda Fie värki. Ei tea kas ma siis tohin seda kaupa kusagile müüa? Mutski:
Aga kas sa teed neid kooke siis kingituseks? Või müüd ka neid?Mina olen saanud aru jälle,et FIEna pean maksma mingeid igakuiseid makse(äkki oli sotsmaks).Mina oma 3 koogiga kuus ehk ikka nii suurt tulu ei saa. Mul peaks olema siis ju üsna suur klientuur,et see miski kopika ka sisse tooks. |
|
Seenekas Abikokk 2010-05-01 16:38:10 |
FIE on sisuliselt tööandja, kes annab endale ise tööd. See tähendab tõepoolest ka sotsmaksu tasumist, kui on soov ravikindlustuseks ja muuks mis sellega kaasneb. Samas kui looksid ettevõtte ja maksaksid endale palka, tuleb ka selle pealt makse maksta. Kui töötad veel kusagil, kus juba see sotsmaks makstud on palga pealt, siis FIE-na maksad selle võrra vähem või üldse mitte. Mul pole neid teadmisi kaua vaja läinud, vb. on mingeid muudatusi vahepeal olnud. Tulumaksu tuleb maksuvabast tulust enam saadud tulu pealt niikuinii maksta. Kuidas see nn. eraisikuna midagi müües välja näeb, sellest võiksid kirjutada. Kas üldse mingeid makse peale nende lubade saamise eest makstavate ühekordsete summade maksta ei tule? Algab teema ikkagi sellest, et kooke on soov müüa. | |
Mutski Kokaõpilane 2010-05-01 16:59:25 |
Tänan info eest.Muus osas pean end veel harima.Ei tulnud enne meeldegi,et viin oma küpsetisi ka ühte pisikesse kirikusse.Seda siis tasuta,kohvi kõrvale natuke. | |
Tiina Abikokk 2010-05-02 20:36:18 |
Mutski:
Olen ise FIE ja seega tegin mitte väga ammu omale selle head ja vead selgeks. Mina jõudsin järeldusele, et maksustamise seisukohalt on targem olla FIE kui eraisik, sest FIE saab kulud tuludest maha arvata, eraisik ei saa. Ja kui põhitöökoht olemas, ei tule ka avansilisi sotsmakseid tasuda. Kui oled FIEndusest rohkem huvitatud, siis kirjuta mulle meilile, võin pikemalt kirjutada.
Aga kui sa müüd ainult tuttavatele ja müügist saadavat tulu ei deklareeri, siis ma tegelikult ei saa üldse aru, milleks neid lube tarvis on :) ErleS:
Kingituseks ikka ei tee. Tuttavad on tellinud. No ja lisaks toiduainete rahale jättavad ka töörahaks natuke. Ma muidugi praegu ei näe vajadust oma 3 kooki deklareerida. Eks igast väiksest asjast võib miskit suuremat kasvada aga eks siis vaatan kuidas siis saab. Vat ei uurinudki seda Fie värki. Ei tea kas ma siis tohin seda kaupa kusagile müüa?Mutski:
Aga kas sa teed neid kooke siis kingituseks? Või müüd ka neid?Mina olen saanud aru jälle,et FIEna pean maksma mingeid igakuiseid makse(äkki oli sotsmaks).Mina oma 3 koogiga kuus ehk ikka nii suurt tulu ei saa. Mul peaks olema siis ju üsna suur klientuur,et see miski kopika ka sisse tooks. Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
ErleS Abikokk 2010-05-02 22:44:59 |
Tiina:
Just seetõttu tekkiski mul pisut segadus, et mis eesmärgil neid kooke siis tegema hakatakse :) Kui lihtsalt vahel harva tuttavatele, siis kes neid lube ikka nõuab ja vajab. Sõbrad ju teavad, millistes tingimustes ja kelle poolt need koogid küpsetatud on. Aga kui juba load ja värgid, siis tundub olevat ettevõtluse moodi tegevus ja seega peaks ka FIEks registreerima või mõne teise ettevõtluse vormi valima. Kui seda ei tee, tuleb kookide müügist saadud tulu ju ikkagi deklareerida, kuid kulusid maha arvata ei saa. Ja sotsmaksuga on nii nagu siin eelnevalt kirjutatud on - see oleneb paljudest asjadest. Eelkõige sellest, kas ja kelle kaudu sul hetkel ravikindlustus on. Aga täpsemalt on sind lubanud aidata siin mitu FIE-t või saad abi näiteks maksuameti kodulehelt :) Mutski:
Olen ise FIE ja seega tegin mitte väga ammu omale selle head ja vead selgeks. Mina jõudsin järeldusele, et maksustamise seisukohalt on targem olla FIE kui eraisik, sest FIE saab kulud tuludest maha arvata, eraisik ei saa. Ja kui põhitöökoht olemas, ei tule ka avansilisi sotsmakseid tasuda. Kui oled FIEndusest rohkem huvitatud, siis kirjuta mulle meilile, võin pikemalt kirjutada.
Aga kui sa müüd ainult tuttavatele ja müügist saadavat tulu ei deklareeri, siis ma tegelikult ei saa üldse aru, milleks neid lube tarvis on :)ErleS:
Kingituseks ikka ei tee. Tuttavad on tellinud. No ja lisaks toiduainete rahale jättavad ka töörahaks natuke. Ma muidugi praegu ei näe vajadust oma 3 kooki deklareerida. Eks igast väiksest asjast võib miskit suuremat kasvada aga eks siis vaatan kuidas siis saab. Vat ei uurinudki seda Fie värki. Ei tea kas ma siis tohin seda kaupa kusagile müüa?Aga kas sa teed neid kooke siis kingituseks? Või müüd ka neid? |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >> |