Cashmir Abikokk 2009-07-18 07:26:18 |
Huitlacoche, "Mehhiko maisitrühvel" ehk maisi-pahknõgi (Ustilago maydis) Juba mõnda aega olen siin (tagasi Mehhikos :)) turul ühtesid isevärki helehalle pudinaid piilunud. Uurisin välja, et tegu on maisitõlvikutel kasvava seenega, millest siin erinevaid tortiljakatteid ja tamale-täidiseid valmistatakse. Tegu pole tavalise seenega, vaid Eestiski laialt levinud nõgiseente sugulasega. Kuigi tüütu kahjur, on sellest siin läbi aegade süüa tehtud ja viimasel ajal on see eriti USA-s lausa delikatesside nimekirja sattunud, nõnda et maisi-pahknõgi on saanud ilmselt kogu oma suguseltsi peeneima nimetuse - "Mehhiko maisitrühvel" või lihtsalt "Mehhiko trühvel". Vaatasin, et USA netipoodides jääb 210-grammise konservi hind kuskile 8 dollari kanti. Siin turul maksab see värskena ca 70-80 krooni kilo. Kahjuks pole mul fotokat kaasas, aga pilte näeb näiteks siit. Niisiis.. kui kunagi peaks sellised asjad näppu sattuma, panen siia lihtsaima ja peamise valmistusviisi - nii, nagu kohalikud turutädid soovitasid. - pool sibulat - 3-4 küüslauguküünt - 3-4 kauna pehmema maitsega tšillit (nt poblano) - paar vart värsket epazotet, selle puudumisel koriandrilehti - pool kilo huitlacochet - praadimiseks päevalilleõli või taimeõli - soola Haki sibul ja küüslauk, hauta õlis klaasjaks. Lisa hakitud seened, hakitud epazote või koriander ja sool. Kata pann ja hauta 15 minutit madalamapoolsel keskmisel kuumusel, panni vahepeal raputades. Kui seened tunduvad hakkides kuivapoolsed, tähendab see, et need on juba vanemad - sellisel juhul lisa hautamise ajaks ka veidi vett. Hautamise lõpuks peaksid seened pehmed ja õrnad olema ning kogu mass on üsna mustjat tooni. Seened on üsna tugeva, lausa kergelt mõrkja maitsega, seepärast sobib see väga hästi kokku näiteks värske mozzarella-tüüpi juustuga. Mulle endale meeldis kõige rohkem selline serveerimisvariant: kuumuta pannil tortiljasid, pane neile paar riba värsket Oaxaca juustu (Euroopa vaste sellele ongi kvaliteente mozzarella), keera tortiljad pannil juustuse küljega allapoole ja kuumuta, kuni juust on korralikult sulanud, siis pane kohe taldrikule, kata juustune pool paari supilusikatäie valmis huitlacoche-seguga, murra kokku ja söö kohe kuumalt. | |
Cashmir Abikokk 2009-11-27 18:09:17 |
Muide, kas keegi on nisujahutortiljade retsepte katsetanud? Selliseid, mille tulemuseks on üsna pehme, õhuline ja küpsedes "õhku täis" minev valge väikeste pruunide laikudega tortilja? | |
Berit Abikokk 2009-11-27 19:58:39 |
Mina olen teinud kodukirja raamatust "100 Trendirooga" nisutortiljasid, lisasin omalt poolt veel täisterajahu ka. Küpsetasin pannil ja tulemusega olin väga rahul, mõnusad pehmed ja laigulised tulid. | |
Cashmir Abikokk 2009-11-27 19:59:55 |
Kui paksud need umbes tulid? Ja kas sellised õhukesed või pigem paksemad? :) (olen parima retsepti otsinguil :)) | |
Berit Abikokk 2009-11-28 16:02:35 |
Pigem sellised natuke paksemad, kuid ma olen neid vaid 1 korra teinud, ehk õnnestub edaspidiselt oskusi või retsepti veidi timmida. :) | |
Cashmir Abikokk 2009-12-01 02:05:29 |
Sopa azteca (asteegi supp) Vaja läheb: - 0,5 kana või erinevaid kanadetaile, nt paar kanakintsu; - paar kuivatatud tšillikauna. Seda suppi võib teha erinevate tšillitüüpidega, ise armastan chile ancho või chile guajillo varianti või muid sarnaseid, pehmemaid ja pigem iseloomulikule maitsele kui põletavale teravusele rõhuvaid; - 5 keskmise suurusega tomatit; - 2 keskmise suurusega sibulat; - 3-6 küüslauguküünt (sõltub küüslaugu kangusest); - näputäis kuivatatud epazotet või mõned värsked lehed; - veidi seisnud värskeid maisitortiljasid või eestimaise asendusena maisinachosid; - 1 avokaado; - pehmemaitselist värsket valget juustu; - hapukoort; - roheline (mitte toores, vaid rohelist sorti :)) või tavaline sidrun; - vett; - soola; - toiduõli. Eemalda tšillikaunade varred ja seemned, vala kaunad kuuma veega üle, jäta ligunema. Pane kanatükid potti, kata veega, pane keema, eemalda vaht. Keeda, kuni kana on korralikult läbi keenud. Tõsta kõrvale, võta kana välja ja pane jahtuma. Puhasta tomat, sibul, küüslauk (tomatil võid soovi korral nahad eemaldada), aseta blenderisse. Lisa kurnatud tšillikaunad ja epazote, vajadusel veidi puljongit, püreeri korralikult. Aja pann või pott vähese õliga kuumaks, lisa püree, kuumuta ca 20 minutit keskmisel kuumusel. Vala juurde kanapuljong, keeda ca 15 minutit. Kõige lõpus maitsesta soolaga. Kui kasutad tortiljasid, lõika need 3-4 mm laiusteks ribadeks ja prae pannil väheses õlis kergelt krõbedaks. Eemalda kanaliha kontidelt, rebi liistakateks. Poolita avokaado, eemalda kivi, viiluta sisu. Lõika sidrun veerandikeks. Riivi või ribasta juust (sõltuvalt juustutüübist). Serveerimiseks läheb kaussi kõigepealt supileem, seejärel pigistatakse sinna tühjaks üks sidruniveerandik (vastavalt maitsele) ja puistatakse peale kanaliha, juustu, tortiljaliistakaid või nachosid, hapukoort ja avokaadot. Buen provecho :) | |
Kaare Abikokk 2010-05-19 20:47:33 |
Tulemas on pidu Mehhiko teemal. Kas keegi oskaks soovitada mingeid magustoite või magusaid küpsetisi, mida mehhiklased eriti armastavad? | |
Koogi Kata Abikokk 2010-05-19 21:53:10 |
Koopatibi:
Äkki leiad sa midagi sobivat järgmiselt veebilehelt. Tulemas on pidu Mehhiko teemal. Kas keegi oskaks soovitada mingeid magustoite või magusaid küpsetisi, mida mehhiklased eriti armastavad? |
|
Cashmir Abikokk 2010-05-20 05:14:24 |
Olen praegu tagasi Mehhikos (ausalt öelda just tulin ühelt Mehhiko peolt :), nii et kui soovid midagi autentset ja siin armastatut valmistada, võin homme mõned retseptid siia panna. Kui suurele rahvahulgale pidu tuleb ja kui palju aega maiustuste valmistamisele kulutada viitsiksid? Näiteks on siin au sees imelised tordid, nagu Pastel Imposible. | |
Kaare Abikokk 2010-05-20 07:14:14 |
Koogi Kata:
Aitäh Koogi Kata!
Äkki leiad sa midagi sobivat järgmiselt veebilehelt. Cashmir:
Tegelikult on nii, et ma päris ise pidu ei korralda, vend küsis nõu. Rahvast tuleb tõenäoliselt päris palju, eriti koos lastega arvestades - arvan, et 30 ja peale. Võiks olla midagi, mida saab lihtsalt valmistada ja korraga palju :)
Aga ma ise tahan kindlasti lisaks midagi kaasa küpsetada - nii et seda tordiretsepti võiksid küll jagada. Kui see muidugi sisaldab ained, mida ma siit kätte saan.
Siin Namis on üks lihtne mangomagustoit, mis kirjas Mehhiko köögi all. Kui au sees selline magustoit on?
Olen praegu tagasi Mehhikos (ausalt öelda just tulin ühelt Mehhiko peolt , nii et kui soovid midagi autentset ja siin armastatut valmistada, võin homme mõned retseptid siia panna. Kui suurele rahvahulgale pidu tuleb ja kui palju aega maiustuste valmistamisele kulutada viitsiksid? Näiteks on siin au sees imelised tordid, nagu Pastel Imposible. |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 > >> |