Hapupiim, keefir, pett, kumõss jms

Ullike
Abikokk
2010-05-10 17:57:16
Thredahlia:
Kairit:
Ullike:
Varasematel aegadel sai ka poepiima hapendada - siis kui seda tehastes veel ainult pastöriseeriti (kuumutati). Pärast seda, kui tööstuslikult neid segama/lõhustama (no ei tule hetkel õige väljend meelde) hakati, poepiima enam hapendada ei saa: see lihtsalt roiskub. Ja ei tule poepiimal enam ka koort peale - oma varasemast elust mäletan,e t just seda ma vihkasin :)
Homogeniseerimist vist pead silmas.
See, et koor peale ei tule, oleneb homogeniseermisest, hapnemine pastöriseerimisest :)
Thredahlia - kas piima ikka ka 60-70ndatel juba ei pastöriseeritud? Ja ometi sai sellest kena hapupiima? See roiskumine hakkas ikkagi pihta pärast homogeniseerimist (vähemalt minu mälu järgi)

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Merilin
Abikokk
2010-05-11 11:51:57
Ullike:
Thredahlia:
Kairit:
Homogeniseerimist vist pead silmas.
See, et koor peale ei tule, oleneb homogeniseermisest, hapnemine pastöriseerimisest :)
Thredahlia - kas piima ikka ka 60-70ndatel juba ei pastöriseeritud? Ja ometi sai sellest kena hapupiima? See roiskumine hakkas ikkagi pihta pärast homogeniseerimist (vähemalt minu mälu järgi)
Kui asi oleks homogeniseerimises, siis ei saaks seda piima ka juuretisega hapendada. Aga saab, ka kodus tilga keefiriga ja poegi hapupiim on homogeniseeritud piimast tehtud. Ma pigem "süüdistaks" kaasaegset efektiivset pastöriseerimistehnologiat ja ülipuhtaid tootmistingimusi. Ikkagi pastöriseerimine on see protsess, mis loomulikku mikrofloorat piimas oluliselt vähendab, kõrgpastöriseerimine lausa sel määral, et ilma igasuguste säilitusaineteta piim kuid toatemperatuuril seisab. Mõni tööstuse poolega mikrobioloogiast paremini kursis olev inimene ehk oskaks paremini kommenteerida - mu pea on ehk liiga laboris kinni.

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

Siiruviiru
Kokaõpilane
2010-10-26 22:16:01
Minul jällegi selline küsimus, et..... Müüakse meil maja ees maapiima. Ilus ja kena üritus, piima paistab üsna rammus ja koort tuleb päris paks kiht peale. Ja see "lehmamaitsegi" on juures. Aga läbi lööb mingi hapukas-kibe maitse. Unistasin ka päris kodusest hapupiimast ja lasin selle piima toasoojas hapuks minna, aga maitse oli jube. Nagu oleks poepiim hapuks läinud. Siis proovisin piimalt riisutud koore hapuks lasta, et ehk saab hapukoort nagu vanasti sai tehtud, aga ka see oli nii mõruda maitsega. Mis sellel piimal viga võib olla? Kas ta ei ole värske? Ei ole tal hoiutingimused head? Või söödetakse lehmale sisse midagi sellist, mis piima kibedaks teeb? Lõhn on ka hapukas.
Ilse
Abikokk
2010-10-27 06:42:57
Siiruviiru:
Minul jällegi selline küsimus, et..... Müüakse meil maja ees maapiima. Ilus ja kena üritus, piima paistab üsna rammus ja koort tuleb päris paks kiht peale. Ja see "lehmamaitsegi" on juures. Aga läbi lööb mingi hapukas-kibe maitse. Unistasin ka päris kodusest hapupiimast ja lasin selle piima toasoojas hapuks minna, aga maitse oli jube. Nagu oleks poepiim hapuks läinud. Siis proovisin piimalt riisutud koore hapuks lasta, et ehk saab hapukoort nagu vanasti sai tehtud, aga ka see oli nii mõruda maitsega. Mis sellel piimal viga võib olla? Kas ta ei ole värske? Ei ole tal hoiutingimused head? Või söödetakse lehmale sisse midagi sellist, mis piima kibedaks teeb? Lõhn on ka hapukas.
Vot selle pärast ma igaühelt piima ei julgekski osta, see piim on ilmselgelt kontrollimata ja mis iganes võib seal olla, esimesena kargab pähe somaatilised rakud, need ka ei lase korralikult hapneda, tekivad nad sellest, haigete ja ravil olevte lehmade piim on lipsanud sinna sisse, suurtes ja kontrollitud farmides võetakse iga päev piimaproov ja ma pean ütlema, et selle nimel, et piim kõlbaks nähakse palju vaeva . Kindlasti mõjutab piima kvaliteeti ka see kui kiiresti piim maha jahutatakse. Hapuka maitse võib muidugi anda ka toit, näiteks liiga hapuks läinud silo, aga see ei tohiks muuta piima omadusi, niiet jah... mina ostan piima poest:) ja vahel norin kohupiima ja või tegemiseks piima ühest suurfarmist, kus lehmi lüpsavad robotid ja kõik on IT viimase sõna kontrolli all:)

Ilse köögis

Triin
Abikokk
2010-11-01 12:22:33
minu teada on see nö lehmamaitse ka märk haigusest. Ketoos vist oli selle haiguse nimi? Võin eksida. Aga igaljuhul peaks lehma omanikule ütlema, et tuleb lehma ravida. Ravi on lihtne ja efektiivne. Meil maal naabril on ka seda vahel. Kui tuleb piimale lehmamaitse, siis me soovitame tal ravida lehma ja mõne aja pärast on asi normis jälle. Inimene ise sageli ei tunne oma lehma piimal kõrvalmaitset, liiga harjunud.
Siiruviiru
Kokaõpilane
2010-11-01 14:16:10
huvitav, kas on olemas varianti, et laseks seda piima analüüsida kuskil?
Ilse
Abikokk
2010-11-02 06:28:05
Siiruviiru:
huvitav, kas on olemas varianti, et laseks seda piima analüüsida kuskil?
Kindlasti on võimalik uuri siit

Ilse köögis

Enely
Abikokk
2011-02-15 22:41:10
Kas oskab keegi öelda, kui kiiresti umbes talupiim toatemperatuuril hapuks läheb (nii, et saab pannkooke ja kooke teha)?

Ega söömisel pole jõudu vaja, lased aga hammastel naks-naks käia

Liilia
Abikokk
2011-02-16 09:48:04
Enely:
Kas oskab keegi öelda, kui kiiresti umbes talupiim toatemperatuuril hapuks läheb (nii, et saab pannkooke ja kooke teha)?
kõik oleneb piima värskusest, sellest kas ta on korralikult jahutatud või mitte, toa soojusest. oma kogemusest võin öelda, et piim mis on õieti maha jahutatud ja värske ei lähe väga kiiresti hapuks, selleks kulub paar päeva. väike soovitus - soojenda piim käesoojaks ja lisa mõned lusikad maitsestamata jogurtit või hapupiima. Jäta toatemperatuurile ja umbes 3-4 tunni pärast võid juba vaadata, kas on hapuks läinud.

Köögitoimkond

Tziiki
Abikokk
2011-02-16 22:12:03
Liilia:
Enely:
kõik oleneb piima värskusest, sellest kas ta on korralikult jahutatud või mitte, toa soojusest. oma kogemusest võin öelda, et piim mis on õieti maha jahutatud ja värske ei lähe väga kiiresti hapuks, selleks kulub paar päeva. väike soovitus - soojenda piim käesoojaks ja lisa mõned lusikad maitsestamata jogurtit või hapupiima. Jäta toatemperatuurile ja umbes 3-4 tunni pärast võid juba vaadata, kas on hapuks läinud.
talvine piim ei lähe ju üldse hapuks, vaid ainult mõrkjalt müredaks...või eksin?

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>