Hapupiim, keefir, pett, kumõss jms

Marie
Kokaõpilane
2008-08-16 21:48:13
Ingliskeelsest Wikipedia artiklist loen mina välja, et buttermilk võib olla nii (hapendatud) pett (old-fashioned buttermilk) kui hapupiim (cultured buttermilk). Viimane olevat oluliselt levinum. Ning et traditsioonilises tootmises seisis piim/koor enne võitegu tavaliselt natuke, nii et pett oligi hapendatud (see sõltub vist ka sellest, kas tehakse hapu- või rõõsakoorevõid). Veel üks artikkel: What is buttermilk?.
Katja
Abikokk
2008-08-16 22:43:14
päris hapukoorest võid minuteada teha ei saa (rõõsast koorest olen ise teinud). koor läheb kiiremini võiks, kui see on pisut seisnud ja soe aga mitte päris hapnenud. see, kas on lihtsalt pett või hapendatud pett, ei olene, kas koor oli päris värske või pisut seisnud - pett tuleb võiteol ja seda hapendatakse eraldi, et hapendatud petti saada (nagu poeriiulis)

http://koogel-moogel.blogspot.com

Eva
Abikokk
2008-09-16 21:47:59
Või valmistamise kirjanduses on kasutatud "buttermilk" selle vedeliku kohta, mis võist maha jääb - ehk siis pigem vadak (see, mis sõira tegemiselgi eraldub). Nii palju kui mina mäletan petti, siis see on ikkagi keefiri-laadne ollus, aga see, mis või tegemisel eraldub on vedel nagu piim, ainult hapuma maitsega.

http://www.perenaine.ee/

Eva
Abikokk
2008-09-16 21:49:09
Katja:
päris hapukoorest võid minuteada teha ei saa (rõõsast koorest olen ise teinud).
Poe-hapukoorest väidetavalt ei saa jah, sest hapendamise protsess ei ole loomulik. Talu-hapukoorest saab ja nii vanasti tehtigi - õpetati mind Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval.

http://www.perenaine.ee/

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-01-08 12:46:53
Spiidi:
Kuna Pajumäe piima on saada ainult esmaspäeval ja neljapäeval, siis ostan tihti piima ette ära juhuks, kui soovin pannkooke või jäätist teha. Kuid päris tihti jääb piim üle ning alati on seda kurb ära valada. Jogurtit ei viitsi iga kord teha, kuid kuidas teha hapupiima? Niisama külmikus hapnenud piim pole vist päris see?
Kes on kodus hapupiima teinud? Ma konsulteerisin oma raamaturiiuliga. Puusal rahmeldava pea aastasega oli see keeruline, aga leidsin üht-teist: Perenaise käsiraamat, 1968 HAPUPIIM. Piimas arenevate piimhappebakterite toimel tekib piimasuhkrust piimhape, mile tagajärjel piimavalk - kaseiin - kalgendub ja piim omandab hapu maiste. Kodus on otstarbekohane piima hapendamiseks kasutada väiksemaid klaas-, fajanss- või portselankausse. Piim tuleb lasta segamata tavalises toatemperatuuris kalgenduda ja enne lauale andmist hoida jahedas ruumis. Selliselt hapendatud piima juurde antakse lauale kaneeli ja suhkrut, kamajahu või riivitud leiba. Kui piima soovitakse kiiresti hapendada, tuleb seda pisut soojendada ja panna sisse leivakooruke või lisada natuke hapupiima. KULTUURHAPPEPIIMA valmistatakse pastöriseeritud piimast, millele lisatakse piimhappebakterite puhaskultuuri. Nii saadud hapupiim on ühtlaselt kalgendunud ja meeldiva hapu maitsega. Kultuurhappepiima turustatakse 0.5 l pudelites. PETIJOOK valmistatakse tootmisel saadavast võipiimast, millele lisatakse 5% lõssi. Hapendatakse piimhappebakterite kultuuriga. Nii saadakse rasvavaena (0.3%) meeldivatl hapu maitsega, peenelt kalgendunud jook. [...] Petijook on soovitatav ateroskleroosihaigetele ja igati kasulik üle keskea ja rasvumisele kalduvatele inimestele. :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Ullike
Abikokk
2010-01-08 13:34:31
Spiidi:
Kuna Pajumäe piima on saada ainult esmaspäeval ja neljapäeval, siis ostan tihti piima ette ära juhuks, kui soovin pannkooke või jäätist teha. Kuid päris tihti jääb piim üle ning alati on seda kurb ära valada. Jogurtit ei viitsi iga kord teha, kuid kuidas teha hapupiima? Niisama külmikus hapnenud piim pole vist päris see?
Varasematel aegadel sai ka poepiima hapendada - siis kui seda tehastes veel ainult pastöriseeriti (kuumutati). Pärast seda, kui tööstuslikult neid segama/lõhustama (no ei tule hetkel õige väljend meelde) hakati, poepiima enam hapendada ei saa: see lihtsalt roiskub. Ja ei tule poepiimal enam ka koort peale - oma varasemast elust mäletan,e t just seda ma vihkasin :) Aga kui tegemist on töötlemata piimaga, siis võib selle ju rahumeeles toatemperatuurile seisma jätta - see läheb ise hapuks. (ahh, kui ammu pole tõelist hapipiima saanud !)

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Silx
Abikokk
2010-01-08 13:43:22
Mmm tuli ka isu hapupiima maasikatoormoosi järele... Pole aastaid saanud.

Gastronautilised äpardused We ate the food, we drank the wine Everybody having a good time

Ilse
Abikokk
2010-01-08 16:51:44
Meil tehti vanasti nii, et pandi tilk keefirit vai poest ostetud hapupiima piima sisse ja jäeti köögikapile seisma, kui lisasid keefiri sai keefirit kui hapupiima sai hapupiima :)

Ilse köögis

Kairit
Abikokk
2010-05-09 16:37:59
Ullike:
Varasematel aegadel sai ka poepiima hapendada - siis kui seda tehastes veel ainult pastöriseeriti (kuumutati). Pärast seda, kui tööstuslikult neid segama/lõhustama (no ei tule hetkel õige väljend meelde) hakati, poepiima enam hapendada ei saa: see lihtsalt roiskub. Ja ei tule poepiimal enam ka koort peale - oma varasemast elust mäletan,e t just seda ma vihkasin :)
Homogeniseerimist vist pead silmas.
Merilin
Abikokk
2010-05-09 20:04:46
Kairit:
Ullike:
Varasematel aegadel sai ka poepiima hapendada - siis kui seda tehastes veel ainult pastöriseeriti (kuumutati). Pärast seda, kui tööstuslikult neid segama/lõhustama (no ei tule hetkel õige väljend meelde) hakati, poepiima enam hapendada ei saa: see lihtsalt roiskub. Ja ei tule poepiimal enam ka koort peale - oma varasemast elust mäletan,e t just seda ma vihkasin :)
Homogeniseerimist vist pead silmas.
See, et koor peale ei tule, oleneb homogeniseermisest, hapnemine pastöriseerimisest :)

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>