Pille Nami-Nami peakokk 2008-05-15 20:28:04 |
Kardemon:
Oh, kuidas ma lootsin, et keegi seda teemat ei püstita :)
Toiduga mängimine on kahtlemata natuke kahtlane. AGA - kui samas see õpetlikku vormi panna, siis võib sellest tegelikult kasu olla. Mäletan, et kui ma kunagi ammu-ammu Taanis vahetusõpilane olin, siis pakkus hirmsasti huvi reaalainete tunnis süsihappegaasiga tutvumine seeläbi, et kaalusime kokapudelit enne ja peale avamist ning proovisime Alkazetseri (?) tablette vees lahustada..
Kui lugeda läbi see põhjalikum jutt seal kokakoolakatse alglehel, siis seal on täitsa palju juttu, mis puht (populaar)teaduslikult huvi võiks pakkuda (a la Mythbusters). See juustuviilu asi on muidugi kahtlasem - samas on ääretult kahtlane, miks juustuviile ümbritsev kile süte kohal ei sula (mis sinna sisse pannakse???)..
AGA kas selline toiduga mängimine on ka ebaeetiline??? coca-cola, mentos, kilejuustud on ju rämpstoit vist põhimõtteliselt... aga ikkagi toit... või ongi lastele õpetlik et "see on ka kõik mida sellise toiduga sobib teha!" ??? |
|
Marju Abikokk 2008-05-16 10:06:42 |
Kogu lugupidamisega toidu vastu arvan sedasi, et need väiksed vigurid siin ei olegi niivõrd toiduga mängimine, vaid nagu Pille ka ütles natuke teiste sõnadega - rohkem nagu mingite toiduainete omadustega tutvumine lisaks lõbu elemendile, mitte suvaline tortide või tomatitega loopimine või juustuviilust auto närimine ja sellega mööda kööki ringi kihutamine. Teisest küljest loevad vähemalt minu jaoks ka kogused ja kolmandaks see, et tegu ei ole selliste nö põhitoiduainetega. Nii et pakuks välja, et see, mis siin teemas tehakse on väga ok ja üldse mitte ebaeetiline. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-06-13 13:34:59 |
Sellest oli internetiavarustest küll mitmes kohas juttu, et miks mentos ja kokakoola koos käituvad nii, nagu nad käituvad, aga nüüd on seletus ka maakeeles saadaval: Teadlased uurisid Mentose ja dieetkoka saladust (Postimees Tarbija 24, 13.6.2008): Miljonid internetikasutajad on Youtube`i videot vaadates imestanud, miks paiskub dieetkoka pudelist välja mitmemeetrine juga, kui pudelisse on pistetud Mentose köhakommid. USA teadlased võtsid küsimuse tõsiselt ette ning võivad nüüd öelda: lõpuks on selgus majas. USA Appalachiani ülikooli teadlane Tonyua Coffey võttis nõuks koos tudengitega asja uurida ning leidis, et üks tegur, mis magusa joogi pudelist välja paiskuma paneb, on köhakommi kare pind, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator. Lisaks dieetkokale ja Mentose kommidele kasutasid teadlased seekord ka nõudepesuvahendit, lauasoola ja isegi liiva. Prooviti ka teisi kihisevaid jooke, näiteks toonikuid. Selgus, et dieetkoka suutis tekitada kõige suuremaid purskeid, kui pudelisse pandi Mentost. Pole vahet, kas komm oli puuvilja- või piparmündimaitseline. Mõlemal puhul purskas jook kuni seitsme meetri kaugusele. Kofeiinivaba dieetkoka sobis samuti, seega ei mängi kofeiin mingit rolli, vähemalt sellistes kogustes nagu seda leidub karastusjookides. Enne ja pärast eksperimenti mõõdeti joogi pH-taset, kuid happesus ei muutunud. Seega ei ole tegu ka happelise reaktsiooniga. Saladus peitub hoopis joogi mullides, õigupoolest selles, kui kiiresti mullid tekivad. Krobelised Mentose kommid aitavad mullide tekkele kaasa, sest nad mõjutavad veemolekulide vahel pindpinevust ning nii on mullide tekkeks vaba tee. Edasi loe ajalehest... | |
Kardemon Abikokk 2008-06-15 23:02:48 |
avastasin nädalavahetusel täiesti ebameeldiva üllatusena, et kui sooja õlle sisse soola valada, siis tekib kah arvestatav vulkaan... nüüd aga huvi pärast tahaks katsetada kas ka jaheda õllega samuti juhtub... ega keegi juhuslikult pole seda teinud????
miks ma üldse õlle sisse soola valasin, las see teema jääb avamata... maitseelamusi ma igatahes ei otsinud :) http://kardemon.blogspot.com |
|
Katja Abikokk 2008-06-20 23:27:42 |
ma panin Corona sügavkülma jahtuma - jälgisin veel, et jäässe ei läheks. võtsin õlle külmast välja ja nii kui lahti korgitud sai, läks silme all jääkristallideks.. see oli tõesti nagu filmis ja kuna Coronal on läbipaistev pudel, olid kristallid ilusti näha. ps. ei olnud plaanitud trikk. oli õnnetu juhus :D jäätunud õlle pudelist kätte saamine on üsna raskendatud ;) võsapets tegi kunagi seebist seepi. st pani glütseriinseebi uuni ja see paisus seal vist neljakordseks.. äriidee ;) | |
Kardemon Abikokk 2008-07-07 22:27:11 |
popcorni tegemine mobiiltelefonidega
http://youtube.com/watch?v=ju5yIFu4yY8 http://kardemon.blogspot.com |
|
Gegegerda Abikokk 2008-07-07 23:09:59 |
Kardemon:
Päris lahe! Tahaks ka kohe ise katsetada. Aga kust võtta 8 mobiiltelefoni :D? Peab mingi suurema seltskonna ka siis kokku ajama :D. popcorni tegemine mobiiltelefonidega http://youtube.com/watch?v=ju5yIFu4yY8 www.gegegerda.blogspot.com |
|
Katja Abikokk 2008-07-08 12:31:30 |
seal oli videoid ka selle kohta, kuidas mais paisumise asemel põlema plahvatas ja kuidas iPhone popcorniga ümbritsetult plahvatas... mina ei raatsiks oma telefoni ohverdada :S :D | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-11-14 20:15:43 |
Kristjan vaatab regulaarselt Mythbustersi saadet Discovery Channeli pealt. Ja sel nädalal käsitleti seal taas seda kokakoola ja menthose katset - YouTube video on siin. | |
Riinyke Kokaõpilane 2008-11-30 02:00:21 |
Suvel tuleb see trikk ära proovida. Keegi pole patrioot tühja kõhuga. |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 > |