Pille Nami-Nami peakokk 2012-04-24 21:38:58 |
Tõstan siia kevarohelise teemast: Trlp:
Tegin värskest karulaugulaarist pestot - aga selgus, et seedri- ja piiniaseemned olid vahepeal ära söödud, nii et ilma pähklita. Jäi sellepärast teravam. Segu segasime kitsejuusturisoto sisse. Osa jäi järele, nii et ma hommikul nuputan, mida jäägiga teha. Kas kuuma juustusaia sees võiks hea olla? Turutädid õpetasid mind täna turul võidu, kuidas ise karulauku kasvatada, nii et sel suvel tuleb uus katse. Eelmise aasta katse läks otse nässu. Ilsu:
Trlp:
Turutädid õpetasid mind täna turul võidu, kuidas ise karulauku kasvatada, nii et sel suvel tuleb uus katse. Eelmise aasta katse läks otse nässu. https://lh4.googleusercontent.com/-QxaPmH7GeHo/T5bk540GBHI/AAAAAAAAGUg/V6HqwjdV64Y/s400/_DSC9815.JPG Mis nässu läks? Karulauku peab külvama enne talve. Ja siis tulevad aprillis väga õrnad tõusmed. Saagi peale võib alles järgmisel aastal mõelda:) Mina istutasin taimed (aiandist ostetud) 2010 suvel ja sel aastal on ka neid alles nii vähe, et ei raatsi korjata. Edaspidi külvavad nad end ise ja paljunevad ka sibulate paljunemise teel. Eelmisel sügisel seemnest külvatud pole veel näha. Liisi:
Mina külvasin sügisel, aga mitte midagi ei tulnud üles :( Äkki Trlp siiski jagab tädide infot? |
|
Ilse Abikokk 2012-04-24 21:45:25 |
Siin http://seemnemaailm.ee/index.php?GID=9035 on agrotehnikast juttu. Mul ka veel sügisel külvatud taimi näha pole aga ootab, vaatab:) Ma otsisin nüüd yhe raamatu välja https://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?13701 ja seal kirjutab, et kõige lihtsam ja kindlam võimalus on siiski taimede abil kasvatada. Ostetud seemnetest kasvatamine aga on palju keerulisem. Seemned peaksid olema täiesti värsked ja neid peaks külvama juba juuli kuus. Vanematel seemnetel on idanemisprotsent väga väike. Külvata tuleks kohe aeda ja peab jälgima, et kasvupaik rohtu ei kasvaks, muidu ei saa õrnad taimed tärgata. Karulauguseemned vajavad idanemiseks talvist külmaperioodi. Hea õnne korral ilmuvad kevadel esimesed tillukesed taimed, mille saaki saab küll alles kõige varem järgmisel aastal. Muld peaks olema huumusrikas, mitte liiga happeline ja parajalt niiske. Ideaalne koht on poolvarjuline koht lehtpuude või heitlehistest põõsastest heki all. |
|
Trlp Abikokk 2012-04-24 22:09:38 |
Liisi:
Äkki Trlp siiski jagab tädide infot? Aga palun! Ma istutasin eelmisel aastal sõprade metsast saadud taimed, samal ajal umbes. Tädid kuulasid ära, et kuhu ja kuidas, vangutasid pedagoogiliselt pead ja õpetasid, et pane mustsõstrapõõsa varju, nii et natuke saab päikest, aga mitte palju, ja vaata, et oleks niiskem koht, võimalikult metsaaluse moodi. Kui oled taimed ära istutanud, siis lõika lehed maha, aga vaata, et õienuppe maha ei lõika ja liiga lähedalt ei tohi ka lõigata. Sügisel pane kokkuriisutud puulehti peale natukene (kuuseoks töötab ka ilmselt). Midagi oli veel, rohkem ei mäleta. Mu vene keel on üsna nõrk ka, pool infost läks ilmselt mööda kõrvust. Seemnest olen kaks korda varem proovinud, üks kord külmkapitehnikaga, teine kord sügisel külvates. Ei tea, võibolla oli seemnete viga, aga mina ei saanud hakkama. |
|
Kodukana Kokaõpilane 2012-04-26 16:28:14 |
Kuidas karulauku säilitada? kuivatada või sügavkülma? Kui kaua karulaugupesto säilib? | |
Liisi Abikokk 2012-04-26 21:50:07 |
Infoks - Tartu avaturul on karulaugu taimed müügil (4 taimega pott 1 eur). Müüja soovitas istutada pisut varjulisemasse kohta, näiteks kuhugi põõsa alla. Erinevalt Tallinna turutäidest ei teadnud see müüja lehtede lõikamisest midagi. Ütles, et ega tema küll midagi erilist nendega ei tee, kasvavad iseseisvalt juba ammust aega tal aias. Istutasin mõned taimed marjapõõsa varju ja teised lehtpuude varju. Eks näis, kas jäävad ellu... |
|
Trlp Abikokk 2012-04-26 22:03:05 |
Kodukana:
Vat, mul sama küsimus, et kas sügavkülma kannatab. Praegu nagu enam väga süüa ei tahakski, aga kui saaks juunis võtta ja kurgisalatisse segada, oleks päris kena ju :) Kuidas karulauku säilitada? kuivatada või sügavkülma? Kui kaua karulaugupesto säilib? |
|
Tiina Abikokk 2012-04-26 22:05:33 |
Karulauguga on nagu rohelise sibulaga, läheb vesiseks pärast külmutamist. Aga kuumadesse toitudesse sobib väga hästi! Olen külmutanud karulauguvõid, see kõlbab kenasti pärast leivale määrida. Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Trlp Abikokk 2012-05-01 22:21:17 |
Trlp:
Ma olen nüüd maal ja selgub, et see karulaugupunt, mille ma eelmisel aastal maha istutasin - peenrasse, mitte varjulisse kohta - ja mingeid lehti ära ei lõiganud, jäi siiski ellu, kuigi temast terve suve midagi näha ei olnud. Nii et meil on nüüd oma karulauk, jee! Kui oled taimed ära istutanud, siis lõika lehed maha, aga vaata, et õienuppe maha ei lõika ja liiga lähedalt ei tohi ka lõigata. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2012-05-05 18:44:19 |
Siin veel mõned karulaugupostitused toidublogidest: Tuuli karulaugusupp ahjukrõbedate umbrohusaiadega |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2012-05-17 12:50:56 |
Trlp:
Täpselt sama küsimus ka KärtK'lt:
Kodukana:
Vat, mul sama küsimus, et kas sügavkülma kannatab. Praegu nagu enam väga süüa ei tahakski, aga kui saaks juunis võtta ja kurgisalatisse segada, oleks päris kena ju :)Kuidas karulauku säilitada? kuivatada või sügavkülma? Kui kaua karulaugupesto säilib? KärtK:
Tiina vastus oli asjalik, lisaks võib proovida nt pestona sügakülmutada.
kuidas on parim säilitada talveks nt karulauku - kas kuivatad või sügavkülmutad? ma proovisin viimast ja jäi vesine kui sulatasin. |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 > >> |