Pille Nami-Nami peakokk 2008-04-22 18:30:13 |
Marju:
Brokoli on tõesti ametlikult lubatud variant. Mina aga lugesin selle spargelkapsa kohta sellist ilusat keeleinimeste seletust:
Eesti keeles on lillkapsas, peakapsas, nuikapsas (e. kohlrabi), rooskapsas (e. brüsseli kapsas), lehtkapsas, käharkapsas (e. savoia) jne jne - miks siis järsku brokkoli/brokoli/broccoli/prookoli? Vägagi loogiline ja põhjendatud :)
Nii et Nami-namis olen kasutanud 'spargelkapsas'. Muide - kui vaatate näiteks 60.-70. aastatest pärit kokaraamatuid, siis on seal spargelkapsas täitsa olemas. Miks ta nüüd 21. sajandil järsku broccolina me kaubanduslettidele ilmus, ei oska ma öelda :(
Neist brokoli peaks vist olema ka enam vähem tunnustatud variant, kuigi nagu ma aru saan eelistatakse spargelkapsast? |
|
Marju Abikokk 2008-04-22 18:43:42 |
Äkki samal põhjusel, miks kabatšokist sai suvikõrvis või zucchini? (http://www.aiandus.ee/loe.php?id=894) Või miks...ee... ma ei tea :) paljudest asjadest on saanud mingid veidramad asjad. Moodne värk. Ja tegelikult minu arust on suured poed üldse pooltes nimevääratustes süüdi. Minu arust. Aga jah, see spargelkapsa selgitus on tõesti mõistlik. | |
Qsti Abikokk 2008-04-22 18:58:08 |
Oh, arvake ära, kuidas mina ennast siin basiilika-maal (siit see vist eestisse ka tulnud, maitseainepurkide peal ju "puhtas eesti keeles" kirjas basilika) tundma pean, kasvatan seemnest basiilikat ja kui keegi retsepti küsib siis toidu sisse olen ka basiilikat pannud. :P Mind see juba enne soome-aega häirinud aga siin häirib veel rohkem. | |
Kristjan Abikokk 2008-04-22 19:12:00 |
Marju:
Väga lahe link, Marju. Saab teada, et kabatšokk on üks paljudest suvikõrvitsa liikidest. Mulle aga tundus, et kabatšokk on lihtsalt ülekasvanud suvikõrvits, mis osaliselt on ka õige. Äkki samal põhjusel, miks kabatšokist sai suvikõrvis või zucchini? (http://www.aiandus.ee/loe.php?id=894) Või miks...ee... ma ei tea :) paljudest asjadest on saanud mingid veidramad asjad. Moodne värk. Ja tegelikult minu arust on suured poed üldse pooltes nimevääratustes süüdi. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-04-29 14:06:51 |
[1quote]Aga kuidas te käänate sõna rabarber? Kas "rabarber-rabarbri-rabarbrit" või "rabarber-rabarberi-rabarberit"? Ma olen rb-rbr-rbr koolkonnast :)[/quote] Lappasin eile üht Laine Remmelga kokaraamatut ning oma suureks rõõmuks leidsin seal mitu retsepti, kus autor kasutas rabarbrit :D | |
Tiina Abikokk 2008-04-29 18:40:35 |
Aga kuidas on sõnaga kokkama? Kui see mõningad aastad tagasi kasutusele tuli, ei meeldinud see mulle üldse. Otsene tõlkelaen inglise keelest ja ei kõla üldse hästi mumeelest. Inglise to cook tõlgiti raamatutes vanasti ikka kas süüa tegema või keetma. Mis ei ole ka muidugi suurem asi sõna :) See oli vist Maire Suitsu, kes sõna kokkama aktiivselt kasutama hakkas.
Inimene aga harjub kõigega :) Nüüd kokkan juba isegi, nagu ka šoppan ja teen muid toredaid moodustisi :)
Avastasin, et see sõna on ka ÕS´is juba olemas! Oi aeg! Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Vike Abikokk 2008-04-29 20:36:14 |
Ma ise eelistan sõna "kokkama", sest mulje väljendist "süüa tegema" tundub selline, et "no teen süüa, sest sööma peab, aga ei naudi protsessi". Tore kui ÕSis on see sõna olemas, siis ei tunne, et risustan keelt ;) | |
Marju Abikokk 2008-04-29 22:48:07 |
Mina ei suuda seda "kokkama" kasutada. Kõlab nagu inglise laen soome keelde. Fuih. Aga jah, ÕS-is on märkega argikeelne olemas. Kui "šoppamisest" rääkida, mulle meeldib väga "ostlema", aga olen märganud, et paljudele kohe üldseüldse ei meeldi. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-04-29 22:59:31 |
Marju:
"Poodlema" on ju ka olemas :D
Mina kasutan "kokkama" väga meelsasti, ilmselt mõjutet mu seitsmest Šotimaa-aastast. Ma küll kahtlustasin, et see n-ö ametlik sõna ei ole, aga võta näpust (olgugi et 'argi' märkusega). Nii et kasutan edaspidigi :)
Mina ei suuda seda "kokkama" kasutada. Kõlab nagu inglise laen soome keelde. Fuih. Aga jah, ÕS-is on märkega argikeelne olemas. Kui "šoppamisest" rääkida, mulle meeldib väga "ostlema", aga olen märganud, et paljudele kohe üldseüldse ei meeldi. |
|
Dash Kokaõpilane 2008-04-30 01:16:58 |
Selle "kokkamise" peale polnudki ma varem mõelnud, minu meelest on see alati olemas olnud, aga ma muidugi noor kah - "kokkamine" oli ehk juba olemas, kui mina kokkama asusin :D | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |