Leivajuuretis, saiajuuretis

Kärt
Abikokk
2010-02-10 10:53:03
Nisujahust juuretis? Kas see on saiategemiseks mõeldud?

Kahekesi Kalamaja köögis

Vihvu
Kokaõpilane
2010-02-10 11:51:45
Adonay:
Nisujahust juuretis mõeldud sepikute ja saia jaoks
Pille
Nami-Nami peakokk
2010-02-10 12:03:27
Vihvu:
Katsetan ka esimest korda juuretisest leiva tegemist, õpetuse leidsin sellisest raamatust nagu "Ahjusoojad saiad-leivad" 100 rooga sarjast. Tegin selle 200g nisujahust, 2dl veest ja õunast. Neljandal päeval lisasin sama koguse jahu ja vett juurde. Selle õpetuse järgi tuleb juuretist hapendada kokku 5 päeva. Homme on plaan leiba küpsetama hakata, aga nüüd tekkis küsimus, kas pean kasutama kogu juuretise leivateoks ära või ainult osa sellest? Ja kui osa, siis kui suure? Kindlasti on siin palju kogenud leivaküpsetajaid, kes oskaksid nõu anda. Ette tänades!
Vihvu, mina olen rukkileivateo jaoks võtnud ca 100-150 g juuretist (seda siis kilo jahu ja liitri vee kohta). Kas raamatus ei ole midagi täpsemalt öeldud selle koguse kohta?

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Vihvu
Kokaõpilane
2010-02-10 12:31:16
Seal on juuretise valmistamiseks põhiretsept, aga seda ei ole täpsustatud, kuidas edasi toimida. On küll viidatud rukkileiva valmistamise retseptile, aga selles on juuretis hoopis teiste kogustega valmistatud ehk et sellistest kogustest tuleb ju juuretist palju rohkem. Sellest ka tingitud minu segadus. Tänud vastuse eest!
Kärt
Abikokk
2010-02-10 14:29:11
Vihvu:
Adonay:
Nisujahust juuretis mõeldud sepikute ja saia jaoks
Oi kui põnev. Räägi kindlasti pärast, kuidas sul see saia/sepikutegu välja kukkus. Kui võimalik, vaataks heameelega pilte ka :)

Kahekesi Kalamaja köögis

Kärt
Abikokk
2010-03-02 16:16:35
Vihvu:
Katsetan ka esimest korda juuretisest leiva tegemist, õpetuse leidsin sellisest raamatust nagu "Ahjusoojad saiad-leivad" 100 rooga sarjast. Tegin selle 200g nisujahust, 2dl veest ja õunast. Neljandal päeval lisasin sama koguse jahu ja vett juurde. Selle õpetuse järgi tuleb juuretist hapendada kokku 5 päeva. Homme on plaan leiba küpsetama hakata, aga nüüd tekkis küsimus, kas pean kasutama kogu juuretise leivateoks ära või ainult osa sellest? Ja kui osa, siis kui suure? Kindlasti on siin palju kogenud leivaküpsetajaid, kes oskaksid nõu anda. Ette tänades!
Imelik raamat on see. Lappasin seda poes, lootuses leida retsepte/õpetusi juuretisest tehtud saia küpsetamiseks aga kõik saiade retseptid olid seal pärmiga. Samas raamatu alguses õpetatakse tegema justnimelt ka saiajuuretist (seesama Vihvu kirjutatud retsept) ja kiidetakse naturaalselt juuretisest valmistatud saiade naturaalsust ja maitset. Igaljuhul panin nisujahust saiajuuretise käima, eks nädala lõpus paistab, kas asjast asja sai.

Kahekesi Kalamaja köögis

Põrnikas
Abikokk
2010-03-02 22:07:37
Adonay:
Vihvu:
Imelik raamat on see. Lappasin seda poes, lootuses leida retsepte/õpetusi juuretisest tehtud saia küpsetamiseks aga kõik saiade retseptid olid seal pärmiga. Samas raamatu alguses õpetatakse tegema justnimelt ka saiajuuretist (seesama Vihvu kirjutatud retsept) ja kiidetakse naturaalselt juuretisest valmistatud saiade naturaalsust ja maitset. Igaljuhul panin nisujahust saiajuuretise käima, eks nädala lõpus paistab, kas asjast asja sai.
Adonay, vaata siia teemasse, seal mitmeid juuretisega saia tegusid. muuseas ka viide ühele juuretisega challachile, mida vääga soojalt soovitan :) aga see, et raamatu alguses tutvustatakse kuidas juuretist teha, samas aga hiljem kõik retseptid pärmiga on suht tavaline mu meelest. Kusagil on ilmsesti pisikeselt kirjutatud ka seda, et kõiki retsepte võib soovi korral ka juuretisega katsetada... Aga anna siis ka kindlasti teada, kuidas su juuretisega saiategu läks..
Kärt
Abikokk
2010-03-03 17:34:42
Oi tänud viitamast, oli see teema kuidagi kahe silma vahele jäänud. Eks ma jaurlen siis seal edasi :)

Kahekesi Kalamaja köögis

Pille
Nami-Nami peakokk
2011-10-09 17:41:19
Loona:
Küpsetasin leiba, leib tuli super.. aga alles jäänud juuretis näeb nigel välja... kas on kellegil nippe kuidas juuretist "elustada" ?
Tõstan siia Loona küsimuse. Loona, milles see nigel-olek täpsemalt seisneb? Juuretis on vedel? Paks? Karvane? Haisev? Eks igal juhul on erinevad elustamisnipid. Kui küpsetada leiba regulaarselt - no kord nädala või kahe jooksul, siis ei ole mul juuretist elustada vaja olnud. Hoian lihtsalt karbiga külmkapis. Kui on pikem paus vahele jäänud, siis ma teen esmalt eeltaina ja siis võtan sellest uuesti juuretise, millega hakkan leiba tegema (ehk teen uuesti eeltaina ja siis jätkan leivataina tegemisega). Ehk põhimõtteliselt võiksid oma juuretisele veidi värsket rukkijahu ja sooja vett juurde segada - kasvõi paar päeva nii teha ja siis "elustatud" juuretise ülejäägid sõpradele jagada või minema visata.

Pille
Nami-Nami peakokk
2011-10-19 09:18:39
Chrissy:
Vaatasin ka foorumi teisi analoogseid teemasid, kuid vastust siiski veel ei leidnud... Nimelt pakuks huvi, kas keegi oskab nõu anda poes müüdava juuretise pulbri kohta? Kuidas seda õigesti kasutada? Sooviksin teha tumedat puuvilja leiba: http://nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=9479 Kas sellele pulbrile tuleb veel ka pärmi lisada? Leiva retseptis on öeldud 100-150g juuretist (poes müüdavad juuretise pulbri pakid on 30 grammised), kas tõesti kuni 5 pakki? Et siis poe juuretise pulber, soe vesi, rukkijahu ja .... ?! Tänud ette vastajatele :)
Chrissy, mu leivaretseptis on räägitud ikka n-ö "värskest" juuretisest, ehk sellest eeltainast, mis Sa eelmise leivateo ajal kõrvale tõstsid. Ma kohe üldse ei oska öelda, mitu grammi juuretisepulbrit see tähendab - ilmselt pead pakendilt lugema, et mitmele juuretisegrammile see vastab. Pärmi teoreetiliselt lisama ei pea, aga eks see oleneb taas konkreetsest tootest. Soovitan ühendust võtta mõne leivaküpsetajaga ja nendelt juuretis saada (leivakoolitustel neid isegi müüakse. Toiduakadeemias Nõmmel on Anneli Maksani leivakoolitusi, samuti antakse leivajuuretis kaasa Harmoonikumi leivakoolitusel Viimsis. Siis ei pea kuivpulbriga jamama ja edaspidi juuretis omast käest võtta. Ma ise tegin edukalt töötava juuretise paarist leivaviilust ja keefirist, millel lasin kausi sees soojal aknalaual paar päeva seista. Leivategu õnnestus esimesel korral.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>