JAAPANI KÖÖK & SUSHI: sushiriis, erinevad sushiliigid

Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2008-08-23 19:14:53
Fre:
Ma vaatan et Jaapani köögi teemad on igal pool laiali ja seetõttu ei oska oma küsimust eriti kuhugi paigutada. Mul oleks nimelt (vist) vaja psühholoogilist sushiabi.... Nimelt ostsin juba mõne aja eest entusiastlikult kokku mõningaid vajalikke asju sushi tegemiseks (norilehed, riis, wasabi, ingver, rullimiseks bambusmatt) aga siis lõin põnnama et kogu üritus on liiga keeruline ja asjad jäid seisma. Mulle on jäänud mulje, et sushitegu on keeruline ja ajamahukas ettevõtmine ja sestap pole seda oma beebi ja kraakleva kolmese kõrvalt julgenud ette võtta. Kas sushiteoks on ka mingeid lihtsustatud variante (abridged for dummies???)? Saab seda ehk teha kuidagi etapiviisiliselt? Või äkki ei peaks ma seda ikka üldse ette võtmagi....
Riisi võid varem valmis teha, see võtab ikka natuke aega, söögikohtades tehakse see ka ennem valmis. Rulli keeramine ei võta palju aega, kui nipp selge, siis läheb ruttu (olenevalt kogemusest siis ca minut kuni 5 minutit ühe norilehe kohta, profid teevad ka alla minuti). Oleneb ka mida sa täidiseks paned, toores kala tuleb valmistada on the spot, aga soolalõhe, grillitud angerjas jms. saab ka ette valmistada.

Zap*

Dee
Postitusi: 360
Abikokk
2008-08-24 00:12:32
@Fre: mõtlesin minagi veel aasta tagasi, et sushi on raketiteadus. :D Nüüd rullime juba üpris vilunult (vähemalt enda arust :D ) Nagu Zapxpxau ütles, on kõige aeganõudvam osa riisi valmistamine, sest tuleb ikka pesta ja poleerida, kui tahad head riisi saada. Aga ilma hea riisita ei saa ka head sushit! Meiegi kasutame Veski-Mati pudruriisi; odavam, aga sama hea, või veel paremgi... Endale maitsebki see kõige tavalisem maki-rull ehk siis Maki-zushi. Sisse viiluta seda, mis maitseb :P Meie lemmikud on näiteks kurgi- ja lõheribadega, või siis kurgi- ja makraribadega. Teine kiire variant on riisipätsid, näiteks kalaümbrisega, ehk siis Nigiri-zushi Foorumis on siin teema ka olemas: Näiteks krevetiga variant Nigirile valmistame vahel peale veel midagi tamago taolist ( Teema foorumis: Atsuyakitamago ehk Jaapani tihe omlett ), aga pean tunnistama, et seda teen vägagi lihtsustatult, segades lihtsalt kokku vajalikud ained ja pannes tavalise panniga ühtlase kihina ahju. Lasen jahtuda ja lõikan tükid. *punastab* Head pealehakkamist :)
Marju
Postitusi: 870
Abikokk
2008-08-24 12:31:58
Sushitegemise psühholoogiline tõrge on ka mulle tuttav ja sellest on hea üle saada nii, et teed kellegagi, kes on enne teinud ja selgub, et see polegi üldse keeruline. Muidugi kui pole sellist sõpra, kes on varem sushit teinud, siis võib lihtsalt mitmekesi teha (seda varianti kasutasin Pavlova puhul :) ) Keeda riis täpselt õpetuse järgi ja ülejäänuga saab iseenesest hakkama. Julgust sulle, Fre! :) (minul õnnestusid täna näiteks pannkoogid esimest korda pärast lapsepõlve (ja pärast vahepealseid korduvaid totaalseid ebaõnnestumisi) :) )
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-07-02 08:47:16
Tõstan siin alafoorumis laiali olevad sushi-teemad kõik siia teemasse kokku.
Kasutaja SOHVI 14.6.2005:
Algatuseks tahaks teada, kust neid norilehti saab osta.
Nori-lehti peaks olema võimalik vähemalt Tallinnas osta Stockmannis, Citymarketis, SuperNettos ja Prismas. Ka Tartu Citymarketis olla norilehti nähtud, väiksemate kohtade kohta ei oska kahjuks midagi kosta..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-07-02 08:47:50
NIGIRI SUSHI
Mascha 1.3.2008:
Nigiri sushi populaarsemad variatsioonid on tuunikala ja hiidkrevetiga, Euroopas ka lõhega. lõhe/tuunikala/hiidkrevette wasabit sushiriisi veidike riisiäädikat serveerimiseks: marineeritud ingverit sojakastet wasabit 1. Viiluta kala või valmista ette hiidkrevett (vt. järgmist postitust). 2. Tee parem käsi soojas vees niiskeks(lisa veele ka natuke riisiäädikat). 3. Võta kuskil 20g sushiriisi (õpetus paar postitust varem) paremasse kätte ja pressi seda käes veidi kuni tekib ovaalne koospüsiv pallike. 4. Vasakusse kätte võta kas ette valmistatud hiidkrevett või värske toore lõhe/tuunikala tükk. Hiidkreveti saba on üleval pool ja selg on vastu kätt. 5. Määri parema käe nimetissõrmega kreveti kõhule natuke wasabit. 6. Aseta riisipall paremast käest vasakule käele pikuti kreveti kõhule. 7. Vajuta vasaku käe pöidlaga riisipalli keskele süvendike. 8. Samal ajal pressi parema käe nimetissõrme ja pöidlaga kergelt riisipalli pikemaid otsi ühtlasemaks. 9. Keera tekkinud riisipall koos sinna külge klammerdunud krevetiga vasakus käes teist pidi (kreveti selg on nüüd sinu poole, saba endiselt üleval). 10. Hoia vasaku käe pihus sushit ja patsuta parema käe nimetissõrme ja keskmise sõrmega kreveti seljale - pressid külgedelt ka. Keera krevett ringi (selg on endiselt sinu poole, saba aga all), hoia sushit pihus ja vajuta uuesti kahe paremakäe sõrmega. 11. Nigiri sushi on valmis - serveeri marineeritud ingveri ja sojakastmega (kuhu võid lisada natuke wasabit). NB! Need liigutused on nigiri sushi tegemisel väga olulised, muidu ei jää kala/krevett riisipalli külge kinni ja söömise ajal sojakastme sisse kastes kukub ära (riisi-poolt ei kasteta sojakastme sisse - enne suhu pistmist keerad pulkadega kala-poole kastme sisse, suhu rändab nigiri sushi samuti kala-pool all). Visuaalseks abimeheks on: http://www.videojug.com/film/how-to-make-nigiri-sushi Allikas: Raamat 飾り巻きずしとにぎり寿司
Mascha 1.3.2008:
Toore hiidkreveti ettevalmistamine nigiri sushiks Ebi nigiri sushit on kahte sorti - keedetud ja keetmata hiidkrevetiga. Kuna Eestis värsket hiidkrevetti ei ole saada ja värskus on keetmata kreveti puhul väga oluline, keskendume siin keedetud hiidkreveti nigirile. Tooreid hiidkrevette (krevett on halli värvi ja peata, kuid kooriku, jalgade ja sabaga) Soola Peenikesi puidust vardaid 1. Lükka väike varras kreveti selgroo lähedalt otse sabani - see ajab kreveti keemisel sirgeks. 2. Lisale hulgale keevale veele soola ja pane pulkadega krevetid keema. Keemishetkest keda veel 1minut. 3. Tõsta jäävette ja jahuta. 4. Kui krevett on piisavalt maha jahtunud, eemalda pulk (vindiga). NB! Kui tõmmata pulk välja enne mahajahtumist, läheb krevett uuesti kaardu. 5. Murra saba vahel seljal olev terav oga ja võta selle koor maha. 6. Koori kest jättes saba kreveti külge. 7. Lõika noaga kreveti kõhtu mööda sisselõige. 8. Krevett on nüüd nigiri sushi jaoks ette valmistatud. NB! Vaata nigirisushi valmistamist eelmises teemas! Allikas: Raamat 飾り巻きずしとにぎり寿司
Heleen 18.6.2008:
minu jaoks on sushi viimane asi mida ma süüa julgeksin.... Toores kala tekitab mingit tõrget :/ Inimesed ometi räägivad, et on hea.
Marianna 10.7.2008:
Sushit ei peagi toore kalaga tegema. Sobib ka suitsutatud, soolatud lõhe, krevetid, makra, kurk jms. Nii palju kui mina olen sushit restoranis söömas käinud, olen alati lednud rohkelt variante ilma toore kalata! Soovitan soojalt.
Metsvaarikas 11.7.2008:
Mina teen seda just kergelt soolatud kalaga. Väga värsket toorest kala meie kaubandusvõrgust nagunii hankida ei õnnestu, mida oleks sushi jaoks vaja.
Nipitiri 11.7.2008:
Meie oleme katsetanud ka kõikvõimalike variantidega, kaasa arvatud kiluga :) Ookeanikala julgeks vabalt ka toorelt süüa, aga Eestis seda eriti võtta ei ole - see toores tuunikala, mida poest leiab, on ju reeglina toorelt söömiseks liiga kaua seisnud.
Heeringas 13.1.2009:
Jah Eestis on selle toore kalaga jamad lood. Sushiks kõlbulik tuunikalast on minu teada peale veest välja tõmbamist kohe veri välja lastud ning siis kõlbab see sushiks 24h. Mul on kõhe mõelda, et kui kaua on seisnud see toores tuunikala mis eestis lahtiselt müüakse ja mis juba pruuniks tõmbunud on :( kui aga satute tõesti kuhugi kvaliteetsesse sushi kohta, siis soovitan küll ära proovida ka toores kala, sai kunagi lombi taga seda ohtralt proovitud ning seal see meeldima hakkaski :) Kurb on aga see, et paljud eestlased arvavad, et sushi ongi see mida toidupoes valmispakituna müüakse :( ja kahjuks peab tõdema, et isegi ega sushi söögikohtades pakutam kõige parem siin pole
Thredahlia 13.1.2009:
Heeringas:
Jah Eestis on selle toore kalaga jamad lood. Sushiks kõlbulik tuunikalast on minu teada peale veest välja tõmbamist kohe veri välja lastud ning siis kõlbab see sushiks 24h.
See toores kala võiks ohutuse mõttes ikka korrektselt läbi külmutatud olla.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Chloe
Postitusi: 1
Kokaõpilane
2009-08-17 15:17:33
Kuidas on lood eestis müüdava lõhe- ja forellifileega? Minu tuttavad söövad väga julgelt toorelt poest kalaletist ostetud lõhet maki ja nigiri sushidena. Kas meie kaubanduses müüdav lõhe on üldse vastavalt hoitud ja töödeldud, et teda võiks nii süüa? Olen lugenud, et eelnevalt peab sushi lõhe olema u 15 h külmutatud -35 kraadi juures, et hävitada parasiite. Kas keegi asjateadja inimene oskaks seda teemat kommenteerida? Olen suur sushi fänn, kuid Eestis ei ole julgenud veel toorest lõhet süüa.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-03-19 23:13:53
Kritu 19.3.2010:
Tere! Et sushit valmistada, on vaja ka merevetikaid, kas neid saab jaekaubana kusagilt soetada? :) Kritu
Netcat:
Kui sa mõtled neid nori lehti, siis neid saab igast normaalsest supermarketist kasvõi.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Igor130
Postitusi: 1
Kokaõpilane
2010-05-30 17:55:15
Tere Soovime Teile pakkuda Sushi Nori lehed kõige madalama hinnaga Eestis. Kui Teil on huvi siis saatke infot e-maili peale: info@kjeesti.ee Rohkem infot www.kjeesti.ee Teie jaoks võime teha individuaalse pakkumise Igor 56679469
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-05-30 22:08:42
igor130:
Tere Soovime Teile pakkuda Sushi Nori lehed kõige madalama hinnaga Eestis. Kui Teil on huvi siis saatke infot e-maili peale: xxx Rohkem infot www.kjeesti.ee Teie jaoks võime teha individuaalse pakkumise Igor
Igor, ma saadan Sulle meili peale Nami-Nami reklaami hinnakirja, aitäh ;)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2010-09-27 11:09:39
kodutarbed:
Liikvel on siis selline huvitav abivahend sushi rullimisel. Tootja Leifheit Mida arvate sellisest abivahendist? Lisan pildi ja video lingi.
Päris lahe iseenesest ju, paistab lihtne kasutada, sobiks ma arvan ühele inimesele, et teha palju erineva maitsega makisid.

Zap*

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>