Krevetid

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-01-31 23:13:46
Kasutaja LEA 11.2.2005:
Kui ostan poest külmutatud krevette, siis kui kaua neid keeta tuleb?
Kahjuks pean tunnistama, et ma ei ole eriti suur krevetisõber. Kui nüüd päris aus olla, siis ei võta ma neid suu sissegi. Kala söön väga hea meelega, aga muid mereande eriti mitte :( Nami-namis on sõprade-sugulaste soovil päris palju krevetiretsepte ja allpool on ka paar soovitust nende valmistamiseks. Ehk on sellest abi. Tervitades, Pille Krevetid on kauplustes saadaval enamasti külmutatult. Mida suuremad krevetid, seda hinnalisemad (inglise keeles kutsutakse suuremaid krevette ’prawns’, väiksemaid ’shrimps’). Suuremaid on lihtsam puhastada ja süüa. Enne toiduks tarvitamist tuleks külmutatud krevetid külmkapis (st mitte toatemperatuuril) sulatada. Toiduvalmistamisel on eesmärgiks kuumtöödelda krevette piisavalt selleks, et võimalikud kahtlased elusorganismid hävitada, ent võimalikult vähe, et mitte liha vintskeks muuta. Viimane võib olla sekundite küsimus, nii et kuumutamisel tuleks hoolikas olla. Kuumtöötlemise aeg oleneb kreveti suurusest. Krevetid on valmis siis, kui liha kergelt läbipaistvaks muutub ning hallikas värv roosakaga asendub. Väiksematel krevettidel piisab 2 minutist, suurematel umbes 5 minutist. Koorimata (ent puhastatud) krevetid säilitavad keemisel oma maitse paremini. Samuti on soovitav keeta krevette puljongis. Krevetid lisa keevasse vette, lase veel uuesti keema tõusta, alanda kuumust ja siis keeda 2-5 minutit. Proovi krevettide küpsust – kui krevett on mahlane ja kergelt sitke, siis on see valmis. Tõsta krevetid vedelikust välja ja lase jahtuda. Krevettide juurde sobib joogiks veidi hapukas vein – nt Riesling.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pulavik
Abikokk
2008-03-12 11:40:55
Võibolla ma eksin, aga minu teada on enamik meie kaubandusvõrgus saadaolevad külmutatud krevetid juba keedetud. Vähemalt mina ei ole neid peale sulatamist kunagi keetnud vaid otse söönud. Keedetud krevettidest annab märku ka nende roosa värv.
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-03-12 11:54:49
Mitte kõik, Pulavik. Mina nt ostsin eelmisel nädalal Stockist külmutatud suuri tiigerkrevette, mis tulid veel saba ja sarvedega ja olid täiesti hallid. Peale minutilist kuumutamist see-eest täitsa roosad :)

Pulavik
Abikokk
2008-03-12 13:19:25
No vot, värvi järgi saabki selgeks kas on keedetud või mitte :) ja miks sa üldse krevette ostsid kui sa neid suu sissegi ei võta? :P
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-03-12 13:43:19
Nüüd natuke võtsin. Group pressure, you know :) Tegime karamelliseeritud krevette vietnami moodi: Ma sõin alustuseks ühe. Ei olnud üldse hull, kui nüüd päris aus olla... (Tegelikult kadus hirm ära juba siis, kui detsembris ühes gurmeerestorani köögis neid puhastama ja valmistama pidin).

Pulavik
Abikokk
2008-03-12 16:13:48
Mmm.. ajasid isu peale.. näevad niiii isuäratavad välja. Ja õige, proovima peab ikka erinevaid asju- mine tea, äkki mõni asi hakkab maitsemagi! (loe: ma pole ka just sünnist saadik krevette söönud, oli ka kerge "pressure" isa poolt :P)
Suflee
Kokaõpilane
2008-03-12 23:25:08
Üks variant krevette, mis ma hiljuti järgi proovisin, olid sügavkülmutatud paneeritud krevetid. Firma nime ei mäleta, pakil pilt isuäratav, 4 min küpsetusaeg ja reklaamitud kui party snack. Pakis oli 9 suuremat sorti krevetti, küpsetasin ahjus ära ja mõtlesin, et hea suupiste on olemas. Üllatus oli hoopis ja mitte meeldiv. :( Krevetid olid magusad, minu jaoks väga magusad. Üksikud suutsin ära süüa suure hunniku majoneesiga, teised läksid pürgikasti, sest keegi teine mu perest neid samuti alla neelata ei suutnud. "Küüslauguraamatus" on üks hea retsept - Singapuripärane nuudliroog sealiha ja krevettidega. Aga kuna see retsept pole mul kuhugi internetiavarustesse üles laaditud, siis siia ma seda ilmselt lisada ei saa (pildifail). Kui tahtjaid on, võin kuidagi selle siia foorumisse smuugeldada või kellelegi saata. :P
Leiwoudw
Kokaõpilane
2008-03-13 09:50:48
Krevetid on mu lemmikud, aga pole viimasel ajal raatsinud neid osta.. Alati käin kreveti leti ääres suu vesistab peas.. :) külmutatud ei ole julgenud ka osta.. ja kui aus olla siis ei teadnudki, et neid peab enne läbi keetma!
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-03-13 09:56:56
leiwoudw:
külmutatud ei ole julgenud ka osta.. ja kui aus olla siis ei teadnudki, et neid peab enne läbi keetma!
Leiwoudw - keetma peab ainult tooreid (st hallikaid) krevette - neid roosasid enam ei pea!!!

Kuts
Kokaõpilane
2008-07-09 12:11:21
usaldusväärsest allikast kuulsin, et hiidkrevetid hetkel Stockmannis püsikliendile väga hea hinnaga! Ise sööks neid küll iga päev, kui saaks :D eriti meeldib see ülaltoodud vietnami karamelliseeritud variant.
< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>