Maris Abikokk 2008-10-25 23:01:15 |
Ma pole kunagi veel lastemenüüdesse süvenenud. Kui nüüd mõtlema hakata, siis vist kõige sagedamini oleme lastele mingid supid valinud või on nad meie põhirooga jaganud. | |
Evka Kokaõpilane 2008-11-11 11:16:24 |
Sageli toob sõbralik teenindaja lastemenüü juba kiirelt lauda, nii et ei jõuagi sellst keelduda või seda kõrvale panna. Lugu ju selles, et kui laps ise juba lugeda oskab, siis tahab ta end ka suurena tunda ja oma menüüst ise oma valiku teha. Üritan muidugi suunata ja soovitusi anda... | |
Liisu Kokaõpilane 2009-01-05 22:12:33 |
Mul tuli pähe, kuidas Tartus käisime Raekoja platsil ses brokaadi ja kulda jms täis kohas, ma ajan kogu aeg segamini, kas see on äkki Pierre? Esiteks, oli ettekandja nagu kuu pealt kukkunud, kord ei olnud ühte, siis teist ja lapsele tellisime lapsemenüüst mingisugused gnocchid. Mina siis maitsesin, et ei oleks kuum vms. See roog oli nii soolane, et mul oli raskusi paar ampsu võtta. Lasksime tagasi viia, uus oli paar kraadi parem. Hiljem keevitati arvele supp juurde, mille kohta öeldi alul, et seda ei ole ja mille tõttu olime teise supi võtnud (nii et arvel oli siis koguni 2 suppi, üks mida me polnud süüa saanud). Ei vabandatud. Lapsega ei soovita, eriti väiksega. Palju igasuguseid asju laiali, mida hea haarata/katki teha/minema tassida. Ja tõepoolest söök oli ülesoolatud. Agahead kohad - Attimo, Babyback ribs, NOP. Tartu omasid ei oska nii hästi hinnata, ei ela enam seal. | |
Krista Kokaõpilane 2009-01-20 15:49:35 |
Ma ütlen, et veel pool aastat tagasi oleks ma evkaga täiesti nõus olnud ja võib-olla ma ka poole aasta pärast olen jällegi... aga praegu on meil näiteks olukord selline. Lapsed on sellises eas, kus nad väljas süües kas tahavad friikaid (sest muidu nad neid kunagi ei saa) või siis ei söö üldse mitte midagi... ja ausõna ei söö... kui, siis meie taldrikust. Aga kui nad juba aru said, et väljas saab friikaid, siis oleks ka raske aurutatud köögiviljadega neid ära osta :) Nii kaua kui väljassöömine on midagi erilist, mitte igapäevane lõuna, siis las ta sööb oma friikaid 1 kord kuus :) | |
Andrus Kokaõpilane 2010-04-24 17:36:33 |
Jaapani restoranis Sakura on lastele palju mänguasju ja privaatsed toad peredele koos ajaveetmiseks .Väga hea kogemus | |
Pille Nami-Nami peakokk 2011-12-29 10:37:24 |
Kopeerin siia ühe suvise teemaarenduse Põhjaka mõisarestorani teemast.
Pille 4.8.2011:
KöögiKata:
Mis mõttes, KöögiKata? Et eraldi lastemenüü? Lastenurk (lisaks suurele hoovile ja kiigele)?
Minu arust oli ka menüü vägagi lastesõbralik ja mulle meeldibki rohkem, et pole eraldi menüü vaid et põhimenüüs on sobivaid asju (kukeseenekaste, peedisupp, tomati-koriandrisupp oleks meie käigu ajal kõik ka lapsele väga meeldinud; valisime esimese; kohupiimakooki sõi samuti väga isukalt).Ja laste peale võiks ka mõelda :) Profa:
Mina olen veendunud lastemenüüde vastane ja koht mis seda ei paku saab ainult plusse. Lastemenüü on laste karistamiseks, ma ei saa aru kuidas saavad osad vanemad ise sisefileed süües lapsele tuima näoga viinerid friikatega tellida, see rikubki varasest noorusest alates lapse toitumisharjumused ja hiljem tellitakse juba põhjendusega et lapsele ju maitseb, unustades samas et ise ollakse selle maitse kujundamisel põhisüüdlane. Põhjakas on aga menüüd mida lapsed saavad värvida, on kiik ja kass, rohkem ei olegi vaja, tegu on siiski restorani mitte mängutoaga. KöögiKata:
Ma olen jälle igati lastemenüü poolt, ning ma ei ole ammu lastemenüüdes näinud enam friikas+viiner valikut (kindlasti pubides jne need on täitsa olemas) Pigem on püree, pasta, lihapallid, lihtsamat sorti supid (nt. Sfäär, Gospa, Ammande Villa) ning kindlasti on need soodsamad kui tavamenüü toidud. Ükskõik kui väga ma last ei suuna ürte või liha sööma, ta eelistab siiski lihtsamat salati (kurk/tomat) ja hakkliha. Tegevuses osas, st lastenurk on minu lapse vanust arvestades nagunii out, pigem oleks neid pliiatseid soovinud, mida kõikidele kahjuks ei jagu. Ilmselt on sama ka selle ühe kiiguga :) Põrnikas:
Minu suhe lastemenüüsse on selline kahetine. Tegelikult on mul alati hea meel kui seda pole, peamiseks põhjuseks see, et mu laps on selline nokkija, et kunagi ei saa kindel olla, kas ta üldse süüa kavatseb või ei. Seetõttu on alati mõistlikum küsida tema jaoks eraldi taldrik kuhu siis omast roast talle midagi panen. Samas tähendab see seda, et pean tellima midagi, mis talle täiesti vastuvõtmatu pole (nt liiga vürtsikas vms), mistõttu lastemenüü olemasolul siiski tellin talle näiteks kartulipudru ja kanafilee (mu meelest kõige tüüpilisem lastetoit tänapäeval). Põhjaka oli minu jaoks seetõttu äärmiselt lapsesõbralik koht, et lastemenüüd polnud, kuid kõik tavamenüüs olev oli lapsele täiesti sobiv ja ta tõesti sõi ikkagi väga hea isuga. Lisaks olid ka kõik ettekandjad äärmiselt lapsesõbralikud, tegid taga nalja ja ajasid niisama juttu . Et minu neljase jaoks oli see käik küll sama lahe elamus kui meilegi. Pille:
KöögiKata:
Ma nüüd pead ei anna, aga minu mäletamist mööda oli me tütre kukeseene-kartuliportsjon väiksem sõbranna kukeseene-kartuliportsjonist. (Koogitükk oli küll sama üüratult suur). Kas see ka rahalises mõttes veidi soodsam oli, ei saa enam vaadata, sest arvet ei ole enam käepärast..
PS Jääme siin ikka konkreetselt Põhjaka juurde, lastemenüüdest üldisemalt jutustame siin (eelkõige Tallinnas) või siin (Eestis üldisemalt).Ma olen jälle igati lastemenüü poolt, ning ma ei ole ammu lastemenüüdes näinud enam friikas+viiner valikut (kindlasti pubides jne need on täitsa olemas) Pigem on püree, pasta, lihapallid, lihtsamat sorti supid (nt. Sfäär, Gospa, Ammande Villa) ning kindlasti on need soodsamad kui tavamenüü toidud. Ükskõik kui väga ma last ei suuna ürte või liha sööma, ta eelistab siiski lihtsamat salati (kurk/tomat) ja hakkliha. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2011-12-29 10:49:53 |
Taas kopeerin siia ühe vestluse Trattoria Massimo teemast:
KöögiKata:
KöögiKata, ma olen uuest kohast ise vaid mööda jalutanud, külastada pole veel jõudnud. Aga haaran kinni sellest lastemenüü puudumise teemast ja suunan selleteemalise diskussiooni sinna. Ma kopeerin sinna ka me eelmise "vaidluse" antud teemal seoses Põhjakaga :)
Aga kui Sinu menüüd lugeda, siis nt me tütar ARMASTAB hullupööra sinimerekarpe. Kui me mu kokaraamatu jaoks ühel õhtul kolm rooga pildistamiseks tegime, siis sõi tütar (tol hetkel 1 a ja 7 k) ära 35 rannakarpi, rohkem me lihtsalt ei lubanud, sest tal kõht silmnähtavalt paisus. Sel suvel Prantsusmaal palus ka praktiliselt igaks lõunasöögiks rannakarpe, lisaks sõi mehe taldrikust hoolega meretigusid. Kodus olen ise jäänud ühegi suitsukiluta, sest ta lihtsalt sööb need eest ära :) Trattorias saab ju alati ka pastaroa tellida ja paluda kas väiksemat portsjonit või siis lisataldrikut, et enda roast osa lapsele tõsta.
See, et rannakarbid tulisoolased olid ja sai kõrbenud, on muidugi kurb kuulda. Ja halb teenindus ei ole ka õigustatud..
Aga muidu - trattorial on olemas Facebooki leht ja veebileht. Ja kui nüüd nende menüüga tutvuda, siis lapsele (ma vaatan nüüd oma mätta otsast, tütar 2 a 10 k ja poeg 11 k) oleks seal ju küll ja küll tellida (see, et hinnad on kallid, on teine teema) - Bruschetta tomati, küüslaugu ja basiilikuga, Parma sink meloni ja kiiviga, Focaccia kahe kattega: mozarella,kirsstomatid,rukola ja mozarella,sibul,salaami, panini, supid, salatid, jne jne jne. Ma saan aru, kui menüü koosneks õllekastmes seakoodist ja hästi vürtsikast chilli con carne'st, aga see Itaalia koht tundub esmapilgul (ja vaid menüüle tuginedes) küll vägagi lastesõbralik..
Üldiselt annaks kohale 5 palli süsteemis kõva kahe :( Ja kui muidu oleksin kohta ehk keskmise kolmega hinnanud, siis lastemenüü puudumine võtab selle hinde alla! Ootan huviga teiste mujeid. |
|
Kodumeeskokk Kokaõpilane 2011-12-29 11:44:30 |
Pille:
Pillel on veel see õnnis aeg kus lapsel veel väga selget seisukohta ei ole ja lapse eest veel ise valib. Keerulisemaks läheb siis kui laps on kuskil 6 aastane - siis ta tahab ise valida aga kui valiku nimekiri on liiga pikk ja kirju ning koosneb enamuses võõrsõnadest ...siis läheb valiku tegemine keeruliseks.
Meie tütar näiteks armastab väga pastat kuid ...talle ei meelgi üldse kõikvõimalikud kastmed. Mõnes kohas kui seletame et palun ärge pange pastale mingit kastet peale ,siis tundub see lausa koka solvamisena... näiteks väga lihtne on Vapianos ,mis üldiselt ei ole päris minu maitse kuid näiteks lapsega saame seal väga hästi leti ees endale meeldiva roa komponeerida. Ühes kohas(kohta ei nimeta) kus sai ettekandjale ilusasti ära seletatud kuidas ja mismoodi lapsele roog valmistada ...aga saime ikka sellise millist kokk tahtis teha. Tulemuseks oli laps hakkas lausa nutma. Sama mure oli mul ka vanema tütrega kes nüüd on juba 21 ja täna sööb juba igasuguseid hõrgutisi.
Seega on lastemenüü koostamisel tähtsad järgmised põhimõtted
- menüü ei tohi olla väga pikk ,sest siis on lastel raske valida
- menüü peaks olema koostatud suhteliselt neutraalsete maitsetega kuna lapse maitsemeel on veel võrreldes täiskasvanudga tundlikum ja konservatiivsem( on säilinud loomulikud kaitserefleksid)
- menüü koostamisel peaks olema võimalus mängida komponentidega
- menüü EI TOHI olla koostaud lihtsa vastupanu teed mööda ja olla vaid friikad viineritega.
Saan ka aru ,miks meie söögikohtade lastemenüüd üldjuhul on alla igasugust arvestust - põhjus on lihtne - peakokad on veel sellises eas ,et nad ei tule selle pealegi mida lapsed vajaksid...sest neil neid lihtsalt veel ei ole. .... tütar 2 a 10 k ja poeg 11 k) oleks seal ju küll ja küll tellida (see, et hinnad on kallid, on teine teema) - Bruschetta tomati, küüslaugu ja basiilikuga, Parma sink meloni ja kiiviga, Focaccia kahe kattega: mozarella,kirsstomatid,rukola ja mozarella,sibul,salaami, panini, supid, salatid, jne jne jne. Ma saan aru, kui menüü koosneks õllekastmes seakoodist ja hästi vürtsikast chilli con carne'st, aga see Itaalia koht tundub esmapilgul (ja vaid menüüle tuginedes) küll vägagi lastesõbralik.. |
|
Põrnikas Abikokk 2011-12-29 15:48:22 |
Kusjuures ma olen paaris kohas näinud lastemenüüd, mis tegelikult sisaldab toite, mis olemas ka täiskasvanute menüüs, aga lihtsalt lastepärasem nimi pandud (võimalik, et portsjon siis ka natuke väiksem). See on mulle alati kuidagi kõige mõistlikum variant tundunud - et pole sellised kõige tavalisemad lastemenüü road, kuid keegi on hetkeks maha istunud ja valinud välja need road, mis pole liiga vürtsikad jne. | |
d2isy Kokaõpilane 2012-01-11 10:50:51 |
Tutvustan põnevat lehekülge, kus üleval päris palju kvaliteetseid ja tunnustatuid restorane. Samuti saab otsingu abil leida päris olulist infot restoranide kohta (lastemenüü, mänguplats õues, laste söögitool, inva, privaatruum jne). Telefoni teel jagatakse ka restorani soovitusi! Restoranid ise siin: http://www.vabalaud.ee/et/otsing Lisaks on pealehel suur hulk toidu-joogi uudiseid erinevatelt allikatelt mis iga päev uueneb. Oluline osa on muidugi reserveerimisel, sest sellise klassi restoranid on enamasti reserveeritud ja kohale minnes lauda ei saa. Seega on oluline laud reserveerida ja seda samui teha läbi vabalaud.ee. Facebookis saab kõigega ka kursis olla! Soovitan! | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 > >> |