1 väike sibul
4 tervet nelki
50 g võid
50 g nisujahu
6 dl piima
riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart
Koori sibul, torka nelgid kooritud sibula sisse. Pane "nelgisibul" koos loorberilehe ja piimaga potti ning kuumuta tasakesi keemiseni. Keeda 4-5 minutit, siis tõsta tulelt ja lase veidi jahtuda.
Sulata teises paksupõhjalises potis või tasasel tulel. Lisa jahu ja kuumuta segades umbes minut aega, kuni jahu-võisegu (ehk roux) on helekollane. ÄRA PRUUNISTA!
Võta pott tulelt. Aseta poti kohale sõel ning kalla maitsestunud ja jahtunud piim potti. Siis tõsta sõel eemale ning vispelda kohe kaste ühtlaseks!
Pane pott uuesti tulele ning jätka kuumutamist 4-5 minutit, kastet vispliga segades, kuni kaste keema hakkab ja pakseneb.
Alanda kuumust ja kuumuta veel tasasel tulel umbes 15 minutit. Kui kaste on läikiv ja ühtlane, siis maitsesta soola, pipra ja muskaadiga.
Siin on piima maitsestamise etapp ära jäetud!
Sulata potis või. Sega piim ja jahu kannu sees, siis vispelda sulatatud või hulka. Kui kaste on paksenenud, siis kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja keeda 5-6 minutit. Maitsesta soola, pipra ja muskaadiga. (Vajadusel kurna läbi sõela).
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.
Selle retseptiga õnnestub alati :)
Tegin raskema varjandi järgi ja minu arvates on see lihtne ja hea kaste. Lisasin kastele juurde veel natuke basiilikut ja siis oli eriti maitsev. Kokkuvõttes soovitan soojalt! :)
Tegin kiiremat varianti ja tuli väga hea, maitsestasin natuke sojakastme ja worcestershire kastmega.
Walewska kaste - link on vale.
Madleen, pole vale, lihtsalt retsepti pole veel lisatud ;) Aitäh, et meelde tuletasid, võtame tööplaani!
Päris kaua on plaanis olnud... :D
Lapsed on koolis ja lasteaias valge kastmega nii ära harjutatud, et nõuavad pidevalt kodus ka. Tegin lihtsamat varianti, kiideti heaks :)
Bešamellkaste
Klassikaline prantsuse kaste sauce béchamel on nn valge põhikaste. Siinkohal toome ära nii korraliku bešamellkastme retsepti kui ka veidi lihtsustatud valmistusviisi.