Tee ise: piparkoogimaja

Piparkoogimaja meisterdamine võiks kuuluda iga pere jõulutraditsioonide hulka. Nokitsemist jagub kõikidele pereliikmetele ning jõululõhna ja -meeleolu jätkub pühade lõpuni. Lisaks veel tore mälestus koosveedetud lõbusast ettevõtmisest.

Nami-Nami piparkoogimaja on olemuselt lihtne ja jätab ruumi fantaasiaks. Võid seda näiteks korstna, katuseakende, rohkete uste-akende või rõduga täiendada ja kujundada päris oma, erilise piparkoogimaja.

Tee nii:

Prindi välja piparkoogimaja šabloonid: katus ning küljesein ja otsasein (vali printimise valikutest Actual Size). Kanna šabloonid küpsetuspaberile, nii saad neid korduvalt kasutada ja nii ei kleepu šabloonid ka taina külge. 

Rulli piparkoogitainas jahusel laual õhukeseks. Tõsta lahtirullitud tainas küpsetuspaberile. Vajadusel rulli see veelkord üle, et tainas oleks sile ja ühtlase paksusega. 

Aseta väljalõigatud šabloonid tainale nii, et tükkide vahele jääks ka natukene kerkimise ruumi ning lõika maja detailid terava noaga välja. Akende lõikamiseks võid kasutada erikujulisi piparkoogivorme, näiteks tähekesi või südameid. Eemalda üleliigne tainas ja libista küpsetuspaber koos detailidega ahjuplaadile. Tee kõiki maja osasid topelt ehk kaks katusetükki, kaks küljeseina ja kaks otsaseina (üks uksega, teine ilma). Ühe maja detailid mahuvad kahele ahjuplaadile.

Aseta lõikelauale paberisse keeratud karmellkomm. Löö tainarulliga paar korda kommi pihta. Keera paber lahti ning puista kommipuru aknaruutude sisse. Komm sulab ahjus ära ja muutub jahtudes aknaklaasiks. Ühe ruudu sisse piisab ühest kommist. 

Küpseta maja detaile 190-200-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Lase enne ahjuplaadilt võtmist korralikult jahtuda. 

Kui karamell on aknaruutu ebaühtlaselt jaotunud, aja see hambatikuga korralikult laiali. Tee seda kohe, kui plaadi ahjust võtad, sest jahtudes karamell taheneb. 

Kui maja detailid on ahjus kõveraks küpsenud, lõika piparkookide ääred suure kööginoaga sirgeks. Tee seda samuti kohe kuumade piparkookidega, sest jahtudes muutuvad need kõvemaks ja rabedaks.

Kui detailid on jahtunud, sulata paksupõhjalises potis või pannil suhkur. Selleks aja pann hästi kuumaks ja vala sellele korraga 1,5 dl suhkrut. Kui suhkur on sulanud, helepruun ning kergelt mullitav, tõsta pann tulelt kuumaalusele. Alusta kohe detailide kokku liimimist! Ole väga ettevaatlik, sest karamell on kõrvetavalt kuum ja võib liimimise käigus tilkuda. Ära luba väikestel lastel liimimise ajal panni juures olla! 

Kasta kõigepealt üks küljesein otsapidi karamelli sisse ning liimi esiseina külge. Hoia detaile paar sekundit koos, et karamell kivistuks. Tee samamoodi teise küljeseinaga. Nüüd tõsta poolik maja ettevaatlikult panni kohale ja kasta mõlema küljeseina otsad korraga karamelli sisse. Pane maja tagasi alusele ja liimi kiiresti külge maja tagasein. 

Määri karamelli esi- ja tagaseina nendele äärtele, kuhu kinnitub katus. Kasuta selleks näiteks puidust võinuga. Aseta peale üks katusepool, korda sama teise poolega. Lõpuks liimi maja esiseina külge uks. 

Maja detailid tuleb võmalikult kiiresti kokku liimida, sest karamell muutub jahtudes paksemaks kuni lõpuks kivistub. Panni saad kivistunud karamellist puhtaks, kui leotad seda mõnda aega soojas vees. 

Kaunista valmis maja piparkoogiglasuuri, värviliste nonparellidega (nt Dr. Oetker) ja tuhksuhkruga. Kui soovid teha värvilist glasuuri, loe artiklit, milles Martiina õpetab glasuuri looduslikul teel toonima.

Hea teada!

  • Kui soovid erksavärvilisi aknaid, kasuta värvilisi karamellkomme ning lisa kommipuru aknaruutudesse poole küpsetamise pealt. Nii jõuab piparkook krõbedaks küpseda ja kommipuru ei muutu keemise tõttu tumedaks. (Vt siia).
  • Võid piparkoogitainast küpsetada majale aluse ning maja kas glasuuri või sulatatud suhkruga aluse külge liimida. 
  • Kokkupandud maja on keerulisem kaunistada kui detaile eraldi. Kui kaunistad detailid varem, lase glasuuril kindlasti korralikult taheneda, et kaunistused maja kokkupanemise käigus kannatada ei saaks. 
  • Kilepiima pakist saab väga hea pritskoti!
  • Piparkoogimaja kaunistamiseks sobivad erinevad kommid (vahu- ja kummikommid, värvilised šokolaadinööbid, marmelaadi- ja šokolaadikommid), peenikesed kõrsikud, šokolaad, väikesed beseeküpsised, piparkoogid, pähklid, kuivatatud puuviljad, kookoshelbed, martsipan, suhkrumass, värvilised nonparellid ja isegi erinevad hommikusöögihelbed.
  • Piparkoogimaja detailid saad edukalt kokku liimida ka piparkoogiglasuuriga. Tee glasuur tavapärasest natuke paksem ning varu rohkem aega ja kannatust. Enne katusetükkide kinnitamist veendu, et glasuur maja seinte vahel on korralikult hangunud. Katus on raske ning võib maja viltu vajutada, kui see kiirustades kokku panna.

NB!

Meisterda ka pisike piparkoogimaja, mille saad kruusi külge panna.

Artiklit toetab Eesti Leivatööstus:

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 31.12.2017 08:34 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Merle Luik
postitatud 19.12.2015 18:34

Meie omad hakkavad täna tegema. Kasutame siis Nami-Nami õpetusi!

maari
postitatud 25.12.2015 23:21

Eile loodud jõuluelamurajoon:

Epp Viires
posted on 07.11.2017 10:16

jah --kas 1 kilost piisab tainast või on vajalik rohkem osta maja tegemiseks??? ja kuas siis valmstada seda karamelli???millega kokku liimida seda maja???

Mari
postitatud 27.11.2016 19:12

Tere, mitu kg taigent selle piparkoogimaja valmistamiseks vaja läheb?

Kaare
posted on 05.12.2016 21:26

Väga hea küsimus! 1 kg tainast peaks välja tulema küll. Ma tean, et Nami-Nami piparkoogitainast saab teha ühe maja ja seda jääb üle ka piparkookide jaoks!

Pille
postitatud 03.12.2018 18:40

Minul oli 800 g piparkoogitainast, mees tegi üsna paksud plaadid ja natuke jäi tainast ülegi :)