Lugejamäng: proovi Västerbottensost juustu!

Nami-Nami ja Västerbottensost® kutsuvad väikesele lugejamängule!

Nimelt on Eestisse müügile jõudnud Rootsi armastatuim juust Västerbottensost®, milleta ei möödu vist ükski Rootsi kuningakoja pidulik vastuvõtt. Juustu on salajase retsepti alusel Põhja-Rootsis valmistatud juba üle 100 aasta. Iga juustupartiid küpsetatakse vähemalt 14 kuud, tulemuseks on aromaatne ja väga isikupärase maitsega juust.

Västerbottensost® sobib suurepäraselt erinevate pirukate, pastade, risotode, salatite valmistamiseks, kuid pakub maitseelamust ka nautimiseks koos veini ja hea seltskonnaga.

Mängus osalemine on imelihtne - tuleb poest varuda rootslaste lemmikjuustu ning teha sellest kodus mõni tore roog, võimaluse korral tee pilti ka! Jaga oma retseptiideed ja fotot siinsamas artikli all kommentaarides. Kui kasutad kellegi teise retseptiideed, siis palun pane kirja, kust idee pärast. 

Esmaspäeval, 7. detsembril kell 10 hommikul loosime kõikide osalejate vahel välja VIIS toredat auhinda, kuhu kuulub kena lõikelaud, juustuhöövel, põll, Västerbottensost® juust ja purgike juustu kõrvale sobivat Bio Berry astelpajumoosi (fotol). Oma lemmikud valivad välja Västerbottensosti maaletooja ja Nami-Nami; kolm auhinnakomplekti läheb loosimisele kõikide osalejate vahel. 

Siin mõned retseptiideed Västerbottensost® juustu kasutamiseks:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 30.11.2015 10:48 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Ludmilla
postitatud 22.11.2015 11:24

Meie just täna lõpetasime "Heeringas juustukastme all" ära.Kasutasime algul võileibade peal hommikupudru kõrvale ja viimase sõime kuuma kartuliga ära, supperhea oli.Teen teine kordki veel

Eva-M
postitatud 23.11.2015 05:39

Minu jaoks on parim retsept juustuvahvlid või sellised õhukesed küpsised Västerbottensosti juustuga, mmm Retsept on pärit toredalt lehelt nagu SwedishFood.com. <p>Siia läheb siis 100 g Västerbottensosti juustu ja noh..rohkem midagi ei lähegi :D Ma ütlesin, et on lihtne!</p><p> Neile võib küll lisada murulauku või oliive, aga minu arust on paljalt kõige parem :) Või noh, ausalt öeldes, pole veel lisanditega proovinud :D</p><p> Naudin tavaliselt maitseid eraldi. Aga tahan mingi hetk murulauguga, mingi rohelisega ühesõnaga ära proovida. Oliive ma väga ei armasta. </p><p> Ahi tuleb eelkuumutada 200°C-ni. Siis katad 2 suurt küpsetusplaati pärgamentpaberiga. Või veel parem-kasuta mittenakkuvaid küpsetusplaate. Hea oleks, kui need on ilma äärteta, et saaks ilusti <em>juustutuile</em>'d neilt maha libistada. Kuna need juustuküpsised tulevad õhukesed nagu paberid, siis oleks äärteta ja korralikud mittenakkuva pinnaga küpsetusplaadid parimad!!</p><p> Riivitud juust tuleks jagada 16 väikeseks juustukuhjaks. Peab jääma piisavalt ruumi juustu sulamiseks :)</p><p> Kui soovid, võid panna pool oliivi iga juustukuhjakese peale. (Aga noh, mina ei pane :))</p><p> Küpseta 5-10 minutit (8 kanti) ja jälgi, et kohe kui juust hakkab kuldseks muutuma, kui juust on sulanud ja küpsised peaaegu oma valmis kuju võtnud, siis ongi valmis. Lased mõned minutid jahtuda ja libistad jahutusrestile.</p><p> Siis serveerid näiteks supi või salati juurde.</p><p> Minule meeldivad need õhukesed juustuküpsised kõige rohkem suppidega :P </p> <p>Need on nii head suupisted niisamagi süüa telekat vaadates näiteks :)</p>

Liisi
postitatud 23.11.2015 23:01

Minule maitseb Västerbottensost® puhtal kujul ehk siis niisama süües, seda nii nautides. Toidu sisse pole veel jõudnud :)

hennno
postitatud 25.11.2015 20:08

Ma teen vahel kergemat toitu-Västerbottensost juustuga makarone. Seda sööb terve pere. <p>500 g makarone, soola, 200 ml 35%-list vahukoort, 200 g Västerbottensost juustu</p> <p>Keeta makaronid soolaga maitsestatud vees. Siis tõsta makaronid ahjuvormi. Kallata peale vahukoor ja raputada peale riivitud juust. Küpsetada 200 kraadi peal umbes 20-25 minutit.</p> <p>Lihtne, aga loodan, et see võiduvõimalust ei kahanda :)</p> <p>Tere lehelt on retsept võetud ja meie pere tänab neid heade toiduelamuste eest!</p>

Pamela Raestu
postitatud 25.11.2015 21:44

Minu üks lemmiktoit, kuhu sisse panen ka igal juhul juustu, on omlett, mida söön lausa igal hommikul. <p>Retsept on lihtne - 4 õhukest viilu peekonit, mis on eelnevalt tükeldatud, praen need tükid pannil. Samal ajal klopin 2 muna, lisan umbes peotäie riivitud Västerbottensosti juustu, segan ja kallan muna-juustusegu praetud peekonile. Praen omletti 5 minutit keskmisel kuumusel ja valmis ta ongi. Pilti pole kahjuks hetkel lisada.</p>

Marian
postitatud 02.12.2015 17:08

Ohh, see on nii hea juust! Saime temaga tuttavaks sel sügisel Helsinki toidumessil ning loomulikult ostsime ka koju kaasa. :) <p>See juust sobib hästi nii koorekastmega pastale (keeda spagetid al dente; samal ajal prae kergelt läbi kodus leiduvad köögiviljad nt. suvikõrvits ja paprika; vala köögiviljad spagettidele ja lisa tunde järgi Valio toidukoort ja mõnuga Västenbottensosti ka!) kui ka ahjus küpsetatud kartulipudrule (vala kartulipuder õlitatud ahjuvormi, kata kuhja praetud sibulaga ja vajuta sisse, oh üllatust, mõnuga juustutükikesi; kata poole paki lehttaignaga ja küpseta, kuni see pealt pruun). </p> <p>Ja see juust maitseb ka näksimiseks väga hästi! </p>

Liis
postitatud 05.12.2015 19:37

Viimati keerasin kokku lõhe-kodujuustu quiche. Peale riivisin västerbottensosti juustu. Maitses imehea. <p>Snäkkisin juustu ka astelpajumoosi ja piparkoogiga. Igati mõnus amps.</p>

vv
postitatud 06.12.2015 01:20

Mulle maitseb väga üks põnev retsept Västerbottensost juustu, sarapuupähklite ja murakatega. <p>300 g Västerbottensost juustu muna 4 spl nisujahu 100 g purustatud metspähkleid 3 spl võid 200 ml rabamurakaid 100 ml tükksuhkrut</p> <p>Lõika Västerbottensost juust cm-steks viiludeks. Vahusta muna. Lisa juust jahule, siis muna ja lõpuks metspähklid. Prae juustuviile keskmise kuumusega praepannil õlis kuni viilud on kuldpruunid. Sega murakad ja suhkur ning lisa viiludele. Garneeri praetud peterselliga. </p> Väga huvitava maitsega!

Qsti
postitatud 06.12.2015 19:44

Täna proovisin pommu-Västerbottensost leiva/saiakatet, väga mõnus! Panin kaks küüslauguküünt (talvine aeg jne), sai parajalt. <p>Retsept on pärit vasterbottensost.fi lehelt.</p> <p>Tarvis läheb: 1 pommu 1/2dl oliivõli 2 spl hapukoort 1-2 küüslauguķüünt 1dl hakitud peterselli 100g peenelt riivitud Västerbottensost-juustu 100g hakitud pistaatsiapähkleid soola pipart</p> <p>Pommukuubikud pannil oliivõlis kauniks-kuldseks küpsetada ja seejärel hapukoore, küüslaugu, peterselli ja maitseainetega ühtlaseks uhmerdada. Siis segada juurde juust.</p> <p>Serveerida juuretisega küpsetatud saiaga. Peale niristada veidi oliivõli ja kaunistada pistaatsiapähklitega ja natukese soolaga.</p>

Aurora
postitatud 06.12.2015 23:06

<p>Pean tunnistama, Västerbottensost juustu avastasin enda jaoks tänavusel toidumessil.</p> <p>Astelpajumoos on juustule tõesti sobiv kaaslane ja messilt kaasatoodut nautisin klaasi veini juurde. On sõltuvust tekitav. Juust, ma mõtlen :) </p><p>Nüüd olen aeg-ajalt Rimis oma varusid täiendanud ja enamasti saabki juust ära näkitsetud, enne kui ta mõne roa koostisesse satub. Siiski valmisid ühed mõnusad suupisted jõuluglögi kaaslaseks.</p><p> 5 dl jämedalt riivitud 100 g toasooja võid 1 tl soola 2 ½ tassi jahu ½ tassi mooniseemneid</p> <p>Mudi kokku kõik koostisosad peale mooniseemnete ja vooli saadud tainas umbes 4 cm läbimõõduga vorstiks. Vala mooniseemned puhtale lõikelauale ja rulli taignavorst selles mõnusalt seemnetäpiliseks. Mähi tainas toidukilesse ja pane tunnikeseks külmkappi. Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika taignavorstist ca sentimeetripaksused kettad.</p><p> Küpseta paberiga kaetud ahjuplaadil umbes kümmekond minutit, kuni küpsised on ilusa kuldse jume omandanud. </p>

Pille
postitatud 10.12.2015 13:37

<p>Aitäh kõikidele osalejatele!</p> <p>Västerbottensosti maaletooja valis välja Eva-M juustuvahvlid, Nami-Nami poolt saab auhinna Qsti oma pommu-juusturoaga. Lisaks naeratas loosiõnn järgmistele osalejatele: Liisi, VV ja Aurora. </p> <p>Palju õnne kõigile! Ootame meilile info@nami-nami.ee võitjate postiaadressi JA mobiiltelefoni numbrit koos lähima Smartposti aadressiga. Aitäh!</p>

Pilvi
postitatud 10.12.2015 16:12

Olen riivinud ahjuvormide peale,nii makaroni kui kartulivormile.Ka täidetud pannkoogile lisan alati riivitud juustu.