Tee ise: siirup piparkoogitaina jaoks

Piparkoogitaina oluliseks komponendiks on siirup. Poodides on müügil valmiskeedetud hele ja tume siirup, mida on väga mugav kasutada, ent kui soovid siirupit ise teha, siis siin on toidublogija ja mitme kokaraamatu autori Andra Kalda õpetussõnad. Andral ilmus novembris 2015 raamat "Piparkoogimaitseline" (kirjastus Varrak).

Kuidas teha siirupit piparkoogitainas kasutamiseks?

100 ml suhkru kohta võta 50 ml vett
400 ml suhkrust saad 300 ml siirupit

Pane vesi keema ning mõõda vajalik kogus suhkrut valmis.

Vala suhkur teise potti ja tõsta tulele. Kui suhkur hakkab sulama, siis alusta vaikselt segamist. Pidevalt segades jälgi, millal saab suhkrust ilus kuldne ja karamelline siirup. Kui soovid tumedat siirupit, siis oota veel veidi.

Edasi nirista ettevaatlikult pidevalt segades juurde keev vesi. Suhkur kipub vee lisamisel tükki minema. Keeda siirupit pidevalt segades seni, kuni tükid on sulanud. Kui mõni tükk jääb siirupisse, tõsta see lusikaga välja.

Kasuta kuuma siirupit kohe piparkoogitaina valmistamiseks või säilita purgis.

Ära lase suhkrul liiga kaua pruunistuda, see läheb kergesti kõrbema. Lisa vesi pigem varem kui hiljem. Kõrbenud siirupil on mõrkjas maitse.

Kasuta siirupit nendes retseptides:

Hea piparkoogitainast tegev lugeja - kas Sina keedad siirupi ise või kasutad poesiirupeid?

 

Andra Kalda
Andra Kalda
postitatud 20.10.2015 14:58 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 11.12.2016 09:19

Mina olen laisk ja kasutan Dansukkeri suhkrusiirupeid :)

Kristina
postitatud 23.12.2016 21:00

Proovisin ise teha. Võttis küll aega, aga tuli ilusti välja. 400g suhkrut sulab kaua!

Pille
posted on 24.12.2016 20:42

Tore lugeda, Kristina!

Triinu
postitatud 28.11.2018 23:25

Mina olen aastkümneid teinud ise siirupit, kuid praegu ma ei leia kohta, kust osta potast (kaaliumkarbonaati) mis siirupile lisades annab sellele ilusa tumeda värvi. See on ka ohtlik, sest potas paneb siirupi kohe kerkima, Pott peab olema piisavalt suur .Kas keegi teab, kust potast saab

Marika
postitatud 09.12.2018 15:53

Teen ise rafineerimata roosuhkrust ja väga hea sai

Br
postitatud 30.11.2021 07:49

Teine katse õnnestus! Madalam kuumus ja vaiksemalt segada. Esimesel korral segasin suurte liigutustega, tõstsin suhkrut lusikaga jne. Teisel korral tegin lusika otsaga poti põhjas väikseid ringe ja ta sulas seal tasakesi üleni vedelaks, tükke ei jäänud. Ainult lusika külge jäi, aga muus osas tuli kõik välja ja piparkoogitaigen ootab nüüd külmikus :)