Kuidas kasutada agar-agarit?

Agar ehk agar-agar (malai keeles agar-agar ‘tarretis’) on maitsetu tarretav aine, mida kasutatakse peamiselt marmelaadide, sefiiride ja tarretiste valmistamisel. Seda kutsutakse ka Jaapani želatiiniks, kuna Jaapan on agari tootmises maailmas esirinnas ja Aasiamaades kasutatakse seda väga laialdaselt. Erinevalt želatiinist sobib agar-agar ka taimetoitlastele, sest on valmistatud merepunavetikatest. Toiduaine pakendil koostisainete loetelus on agar-agar tähistatud numbriga E406.

Agar-agarit on saadaval pulbri, helveste või lehtede kujul. Kõikide kasutamisel kehtib sarnane põhimõte.

  1. Kuumuta tarretatav vedelik tasasel tulel keemiseni.
  2. Lisa vajalik kogus agar-agarit ning sega kuni see lahustub.
  3. Vala pokaalidesse või vormidesse ja lase jahtuda.

Kui tarretatavat vedelikku ei ole plaanis kuumutata, võta väike kogus vett või mahla ja toimi samamoodi nagu eelpool kirjeldatud. Lase segul pisut jahtuda ja lisa tarretatavale vedelikule. Pööra kindlasti tähelepanu kahe vedeliku temperatuuri vahele, sest agar-agar tarretub juba 35-40 °C juures! Kui valad kuuma agar-agari külma vedeliku hulka, hakkab see koheselt tarretuma ja tekivad tükid.

  • 1 liitri vedeliku tarretamiseks võta 10-15 g agar-agarit.
  • 10 g agar-agarit on 2 sl.
  • Marmelaadi valmistamiseks suurenda agar-agari kogus neljakordseks.

Tähtis teada!

  • Agar-agar vajab tarretumiseks happe olemasolu, seetõttu ei saa seda kasutada näiteks piima- ja kooretarretiste tegemiseks. 
  • Mida paksem või happelisem on vedelik, seda suuremat kogust agar-agarit vajad vedeliku tarretamiseks. 
  • Agar-agar ei sobi kasutamiseks šokolaadi ega kiiviga. 

Proovi neid agar-agariga retsepte:

NB! Agar-agarit leiate näiteks Umami.ee veebipoest. Telli SIIT.

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 11.09.2015 11:15 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 15.12.2016 21:14

Sandra Sentjurin täpsustab oma raamatus "Tervislikult maiustades", et 1 tl agar-agari pulbrit = 1 sl agar-agari helvestega.

Kairit
postitatud 07.07.2017 20:25

No nii, nüüd loen, et agar-agar ei sobi kasutamiseks šokolaadiga. Miks? Olen siiani edukalt kasutanud ja pole osanud üldse kahtlustadagi, et ei sobi.