2 muna
0.75 dl suhkrut
0.75 dl nisujahu
2 sl kakaopulbrit
0.5 tl küpsetuspulbrit
Niisutamiseks:1 dl kanget mustasõstramahla
Mustsõstravaht:3 lehte želatiini
4 dl e. 220 g musti sõstraid (kui kasutad külmutet marju, siis lase sulada)
0.75 dl suhkrut
2 dl 35% rõõska koort
3 sl kanget mustasõstramahla
Šokolaadivaht:2 lehte želatiini
150 g tumedat šokolaadi
2 dl 35% rõõska koort
2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 sl konjakit
Kaunistuseks:šokolaadiga kaetud mandleid ja/ või sarapuupähkleid
Kata Ø 24 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri vormi servad ja küpsetuspaber võiga.
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel, seejärel sõelu ja sega ettevaatlikult munavahu hulka. Kalla tainas ettevalmistatud vormi ning küpseta 175kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni koogi servad vormi küljest lahti löövad.
Lase valmis biskviitpõhjal vormis jahtuda. Niisuta mustsõstramahlaga (seda on hea teha nt paar korda mahlaga biskviitpõhja pintseldades).
Pane mõlema vahu (šokolaadi- ja mustsõstravahu) jaoks želatiinilehed külma vette likku.
Sulata tume šokolaad, lase jahtuda. Püreesta sulanud mustsõstrad ja suhkur.
Klopi mõlema vahu jaoks rõõsk koor vahule, jaota võrdselt sulanud šokolaadi ja mustsõstrapüree vahel.* Sega vahud ühtlaseks, siis maitsesta šokolaadivaht suhkru ja vanillsuhkruga.
Kuumuta sõstramahl ning lahusta kolm kuivakspressitud želatiinilehte kuumas mahlas. Nirista peene joana mustsõstra-vahukoore segu hulka, segu õrnalt segades.
Kuumuta veidi konjakit ning lisa 2 kuivakspressitud želatiinilehte ja sega ühtlaseks. Lisa konjakisegu šokolaadivahule.
Tõsta suure lusika abil šokolaadi- ja mustsõstravahtu vaheldumisi tordipõhjale, ilma neid segamata. Siis saad ilusa ja marmorja täidise. Silu täidis pealt ühtlaseks.
Kata tort toidukilega ning pane vähemalt neljaks tunniks külmkappi tarretuma (soovitavalt üleöö).
Eemalda kook ettevaatlikult vormi servadest noaga libistades. Libista tort tordialusele. Kaunista šokolaadiga kaetud mandlite ja pähklitega.
Retsept on mugandatud soome Pirkka-lehelt (Suklainen cassismoussekakku). Pildi tegi Kaare.
* Kõige kindlam on segada esmalt umbes kolmandik vahukoorest jahtunud sulašokolaadiga ühtlaseks, siis segada õrnalt juurde ülejäänud vahukoor. Siis segunevad kaks massi kergemini!
Nobenaps on Eesti esimene mustasõstra-piparmündi maheviin. Käsitööviina valmistamisel on kasutatud vaid eestimaist toorainet, millele ei lisata stabilisaatoreid, säilitus-, maitse-, lõhna- ega värvaineid.
Puhtus ja tasakaalukus maitsetes ning kauakestev järelmaik on saavutatud toorainetele omaste maitsete ja lõhnadega.
Tootja: Nobenaps OÜKindlasti väärib kordamist. Siiski sai edaspidiseks paar tähelepanekut tehtud. Kuna mul on ainult 28 cm vorm siis peaks koguseid vist veidi suurendama. Minu koogi pind ei jäänud kuigi ilus ja sai seetõttu tarretise-mustasõstra katte peale. See on vist mu personaalne kiiks, aga ma ei kannata peedise välimusega toite. St kus selline roosakas-punakas värvus on millegagi koos. Aga maitse oli super.
Mõnus tort on!
Meie jõululaua krooniks oli, maitses kõigile, kindlasti läheb kordamisele :) aja kokkuhoiu mõttes asendasin biskviiti digestive+või põhjaga
Tõsiselt maitsev ja rammus
Meil oli see 2008. aastal jõululaual ja sai väga palju kiita. Üks ammune foto ka:
Väga maitsev tort! Rammus ka muidugi. Kuna šokolaad nagunii hangub kreemi sees, siis ma paneks järgmisel korral šokolaadikreemi sisse 1 želatiinilehe.
Vaga vaga maitsev tort. Viib Keele alla
On heajah, ammu proovitud kraam.
Mängimist oli palju, aga maitseüllatust ei tulnud. Panin põhja sisse ka šokolaadi ja kardemoni nagu originaalretsept ette nägi. Põhja tegin 24cm, aga järgmiste kihtide jaoks kasutasin 26cm vormi - tundus hea lahendus.
Lizza, ma seepärast retsepti kunagi muutsingi, et šokolaad koogipõhjas kuidagi tappis selle sõstrakihi ära. Nii et mõnikord tasub Nami-Nami mugandust originaalile eelistada ;)
Järele proovitud :) Väga hea ja ilus ka. Teismeline sai hästi hakkama.
Tegin oma perele pühadeks, super kook
Tegin jällegi seda kooki, super hea
Uhke šokolaadi-mustsõstratort
Õhulise šokolaadi- ja mustsõstravahu kihtidega tort sobib hästi nt jõululauale.
Proovi näiteks koos Nobenapsuga.