50 g pärmi
0.5 dl käesooja vett
100 g võid
3 dl piima
0.5 tl soola
85 g suhkrut (1 dl)
1 tl uhmris peenestatud kardemoni
550-600 g nisujahu (umbes 9-10 dl)
Täidis:100 g võid
85 g suhkrut (1 dl)
0.5 sl jahvatatud kaneeli
Määrimiseks:Lahusta pärm soojas vees.
Sulata või väikeses kausis. Lisa toasoe piim ja vala käesoe segu pärmi hulka. Sega juurde sool, suhkur ja kardemon. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina.
Kata tainakauss kilega või rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.
Valmista täidis: sega sulavõi, suhkur ja kaneel.
Sõtku tainas kergelt jahusel laual läbi, jaota kolmeks. Rulli iga osa 23x30 cm nelinurgaks. Määri täidisega (vajadusel valmista täidist juurde) ja keera rulli, alustades laiemast servast.
Lõika rull 2-3 cm paksusteks viiludeks ja aseta saiad ahjuplaadile. Kata puhta rätikuga ja lase soojas veel umbes 20-30 minutit kerkida.
Küpseta 200-225kraadises ahjus 10-15 minutit.
Foto: Juta Kübarsepp
Pille idee oli hea. Väga vahva tuli.
Täna tegin just nii, et ladusin suurde ümmargusse vormi pidusaiaks ja mõned üksikud saiakesed veel pealekauba. Tainas kerkis väga hästi. Täidisesse panin pooleks fairiini- ja tavalist suhkrut, tuli väga-väga maitsev. Liigagi maitsev ;)
Mina sulatasin pärmi suhkruga, aga muidu tulid väga head ja pehmed.
Tegin ka täpselt selle retsepti järgi selle taina, aga minul jäi küll tainas liiga vedel, nii et pidin umbes 200g jahu juurde panema kui siin kirjas oli. Ei tea kuidas minul siis nii juhtus, kuigi vedelikukogused olid ju samad.....:( Arvasin juba et saiad nässus, et taigen vaevalt nüüd kerkib nii kui peaks, aga tulemus oli super. Saiad väga pehmed ja maitsvad!
Niina , vabalt võis olla, et pidid jahu rohkem panema. Põhjus oli jahus, selle veesidumisvõimes, mis võib olla üpriski erinev. Suurtele pagaritööstustele läheb selline info koos iga jahukoormaga, aga poodiminevatele pakkidele ei hakka keegi kirjutama kui palju vett võib jahule lisada, et tuleks paras tainas.
Väga maitsvad ja kohevad saiakesed tulid, kui poleks piim otsa saanud, oleks ma need üksi ära söönud :) Kuna kahekesi palju saiakesi ära ei suuda süüa paari päevaga, mil nad kõige maitsvamad on, siis tegin pool kogust ja sain 16 suuremat kaneelirulli. Peale raputasin tuhksuhkrut ;)
Tõelised lemmikud! Mulle meeldib veel valmis shokolaaditükikesi ja pärlsuhkrut rulli vahele lisada, saab eriti magusad saiakesed.
Täidisesse segasin nii valget kui pruuni suhkrut. Jahu läks minulgi veidi rohkem. No küll ikka maitsesid hästi! Kuna meid oli 2, aiis jagasin retseptis antud kogused kolmega ja sain 12 rulli. Rullid haihtusid välgukiirusel... :D
Teen juba teist korda selle retsepti järgi ja ütlen ausalt, et nii häid ja suus sulavaid pirukaid pole ma kunagi varem teinud. Super!!!
Tehtud. Tulemus kiitust väärt! Elu esimesed kaneelikuklid ning elu teine pärmitaigen!! Kommentaariks niipalju, et jahu lisasin rohkem ja täidist tegin kolmekordse koguse. Kolmekordne kogus täidist oli palju, seega järgmisel korral kahekordne täidisekogus. Ja vaatamata minu improvisatsioonile ja täielikule algakaks olekule, oli tulemus tohutult hea! Ma ei karda enam pärmitaigent!
Väga head tuli! Välimuselt paistsid millegipärast kuivad, kuigi tegelikult polnud üldsegi. Aga mulle meeldis, et ka tainas oli magus ja hästi pehme ja õhuke (sellest kõigest sain muidugi alles süües aru, pole pärmitainaga eriti kursis).
Ma juba mõnda aega küpsetan selle retsepti järgi ja hirmus head saiad tulevad.
Kinnitan, et saiakesed tulid väga mõnusalt pehmed.
See on vist esimene retsept, mis kohe esimesel korral vaga hasti 6nnestus. Kasutasin kuivparmi, k6ik toimis. Tanan hea retsepti eest!
Kuivpärmi segasid jahu hulka või kuidas sa tegid? ????
Loe uuesti läbi!
väga väga hea rullid tulid! soovitan...minulgi läks jahu rohkem vaja kui repseptis ette nähtud :)
fantastiliselt head kaneelirullid tulid. Väga pehmed ja suus sulavad :) PS: minagi lisasin rohkem jahu kui retseptis antud.
Mina üritasin dl mõõdu järgi jahu panna ja ma ütleks, et peaaegu poole vähem läheb. Aga nad on tõesti väga pehmed ja väääga hääääd need saiakesed!!!:) Eriti soojalt ja eriti piimaga
Jah, pole muud lisada, kui et väga maitsvad tulid; Või asemel määrisin lahtirullitud taigent munaga, ning seejärel riputasid kaneeli-suhkru seguga üle - selline asi nagu käe sees. Minul tuli 21 rulli - ei tea,kas lasin vähe kerkida v mis? IOgaljuhul olid pehmed ja väga ilusad; lahtise otsa panin rulli alla, nii et rullid tulid nagu tornid; jahu panin veidi vähem siinmärgitust - taigen tundus paras ning kerkinuna oli tainas pehme, samas väga hästi rullitav. Soovitan, kes soovib meest v külalisi üllatada; EI SOOVITA neid saiakesi teha, kui sa oled üksi kodus ja sul on kodus piisavalt külma piima.
Just need õiged kaneelisaiad, parimad ahjusoojalt, peaaegu et suus sulavad. Mulle meeldib, kui täidist ikka nii vahel on, et maitset ka tunneb, mitte ei ole ainult sai. Samas liiga palju ei ole ka hea.
Proovisin ka nüüd pidusaia teha. Algul võtsin suure lahtikäiva vormi (28 cm vist), tegemise käigus sain aru, et läheb hoopis pisike 24 cm vorm. Pidusai paisus hoolega ja jäi päris naljakas tegelikult, aga suuremasse vormi ei oleks osanud saiu paigutada. Kas keegi on veel pidusaia teinud? Kuidas? :)
Täiesti kohutav! Ma sõin pool plaaditäit üksi ära! Tõepoolest ülimaitsvad ja ega enne pidama ei saa, kui kurguni täis oled! Panin veel ühe muna ka juurde. Igaljuhul teen varsti jälle!
Ma teist korda teen ja ikka ei tule valja...sellised pisikesed notsu saba moodi kakid tulevad vaid, et kui yles tosta siis naeb iga keerukoha juurest labi. Kuigi keeran ilusti kokku ja seekord tegin tapselt sentimeetrite moodu jargi. Tainas kerkib hasti. Miks nad sellised kohevad ja paksud ei tule nagu sul retsepti pildil? appi!
Sellest ongi saanud mu igakordne kukliretsept. Tänaseks olen ka selgusele jõudnud, miks mul esimesel korral nii palju jahu läks. Nimelt panin ma vett 10x koguse. Normaalne jah! A ikka sai asja! Sel korral unustasin piima panna ja kuna tainas kuiv tundus, udasin aga õli sisse. Lõpuks siis taipasin ja panin piima kah! Vahele sobib praegusel ajal õunatükikesi panna. Väga mahlane ja mõnus.
See on üsna ok retsept:)
Yeii! Kohe saab teine laar valmis. kühveldasin veel kamaluga rosinaid sisse ;) Muidu väga tainas, ei tulnd liialt magus, nagu paljud armastavad teha. tänud retsepti ja selle lehe eest! Kindlalt parim retsetileht netis. kahjuks varem pole siia sattunud, ega kusagil reklaami kohanud. Jõudu!
Väga maitsvakesed tulid, aga kas keegi äkki teab mingit nippi kuidas need järgmisel päeval ka pehmed oleksid?
väga hea retsept. taigen tuli ilus ja kohev. mina lisasin jääkapist kooritud õuna. Hakksiin tükkideks ja panin vahele :) väga mõnsa.
Sellest taignast on saanud mu magusa pärmitaigna kuldretsept. Tegin täna šokolaadi-rosinatäidisega kringlit. Saiapõlgurist mees sõi kolmandiku kringlit 20 minuti jooksul üksi ära :D
mina olen ka selle retsepti järgi teinud. eelmistele kommenteerijatele, kellel seasabad tulevad...selleks et saiake tuleks kohev ja pehme, on juba vanaemade tarkus, et tainast tuleb sõtkuda umbes sada korda ühtlaste liigutustega, et pärm hakkaks elama. ja mida rohkem vett asendad piimale, seda pehmemad tulevad. piim kuivatab saia. nii rääkis minu vanavanaema:) vot!
Segasin täidise sisse kogemata kaneeli asemel piparkoogimaitseainet- esimesed rullid tulid väga särtsud! Panin sulavõid ja kaneeli juurde. Teine plaaditäis tuli vähe mahedam. Aga pisut piparkoogimaitseainet ei tee paha! Soovitan!
Mu elu parim pärmitaigen. Tegin täidise fariinisuhkruga. Usun, et pisut piparkoogi maitseainet juurde, on väga hea mõte.
said just valmis ja nüüd pugin koos klaasi piimaga.. ma arvan, et järgmine kord panen shokolaadi ja rosinaid ka vahele.
Teistkordselt tulid väga maitsvad. Täidist natuke timmida ja siis olen ülikõva kokk. Aitäh retsepti eest.
Taas jäin kaneelisaialõksu. :D Parim retsept. Tainas on nii hästi käsitletav, kogused toimivad; jahu panin rohkem ainult esimesel korral kunagi ammu tehes, kõik järgnevad sada korda olen saanud elu parimad saiakesed retseptis olevate kogustega. Täna tegin vahelduseks ühe ampsu minirulle. Aitäh väga täpse ja väga hea retsepti eest, Pille. :)
Pane lith
Kui kuivpäermi kasutada, kui palju seda siis panema peab?
Kätlin, nii Nordicu kui Veski-Mati kuivpärmipakile on kenasti peale kirjutatud, mitmele grammile presspärmile paki sisu vastab. :) I se vaatan ka alati sealt. Panen siia ka need kogused: Nordic Yeast kuivpärm 12g vastab 50g-le presspärmile (ehk siis 1 presspärmi kuubik). Veski-Mati kuivpärm 11g vastab 30g-le presspärmile.
SUPER!! Esimest korda tegin pàrmitaina ja kaneelirulle! Super maitsvad tulid :) Kuigi jahu panin kyll rohkem, kui siin kirjas ;) Aga tainas kerkis ja ylihea sai!
Kui mitu saiakest sellest kogusest umbes saab?
Jaan, kogus on kenasti retsepti juures kirjas - 36 tk. Aga eks see oleneb sellest, kui paksuks taina rullid ja kui paksud on Su lõigatud viilud jne jne.
Tegin just ja maitse poolest tulid supper head, aga ahjus läksid enamus saiad keerust päris palju lahti. Ei te mis ma valesti tegin või tegemata jätsin.
Tõesti parim retsept, sest isegi misugune kokandusalane katastroof suudab selle põhjal maitsvad saiakesed valmistada. Isiklikult asendan reeglina kaneeli kookoshelvestega, saab mõnusalt magus ja omapärase maitsega.
Väga hea taigna retsept! Ma järgmine kord katsetan vanaema nippi- määrin taignale sulatatud või ja riputan üle kaneeli-suhkruseguga. Jahu läks mul 650g, kasutasin Sunnutai oma.
Oi oi. Täna tulid eriti head rullid. Ma vist olen juba ise rull. Jahu rohkem(juhtus nii, et nisujahu sai otsa ja kapis oli täistera nisujahu) fariini suhkur ja möksi rulli vahele rohkem, ja voilaa - suurepärane söök valmis.
Olen selle retsepti järgi teinud mitmeid ja mitmeid kordi,aga koguseid pole kylll mōōtnud,ikka silmajärgi tuleb panna,tõesti väga väga head,,,Mina kardemoni ei Lisa tainale,
tegin , väga head tulid :D .
Super head said..panin küll natuke rohkem jahu ja kogematta panin kuuma või taignasse ja eriti ei kerkind vist seepärast aga saiad said ahjus jumalikult head.Panin ka rosinaid,saiad tüstsin ilusatesse muhvini paberitesse ja puistasin värvilise puruga üle..ilusad ja maitsvad
Super hea retsept. Soovitan teha! :)
Tere mul selline mure et kui ahjust välja võtan ja natuke maha jahtuvad,lähevad saiakesed kõvaks,mis ma valesti teen?Oskab keegi öelda
Kindlasti jahutada rätiku all. Soovitatakse ka pisut vett piserdada saiakeste peale pärast ahjust välja võtmist. Võib ka vähese sulavõiga määrida, pidi samuti kuivamise eest kaitsma.
Minu meelest võiks täidist kohe 2-3 kordse koguse teha. Taigna osa tegin täpselt retsepti järgi. Saiakesed jäävad head mahlased ja maitse on ülihea! Esimest korda tegin ja ei pidanud pettuma. Taigen kerkis ka väga hästi ja hea oli rullida.
Minul ei ole ükski pärmitaigen õnnestunud, kuid see retsept õnnestus 110% Soovitan samuti täidise kogust suurendada!
Kõige tavalisema poes müüdava nisujahuga jäi selle koguse juures tainas täiesti vedel. Jahu kogust tuli ikka kõvasti suurendada. Samas jäi tainas pisut võine, ehk et seda oleks võinud ka pisut vähem panna. Täidist sai liiga vähe. Esimesel korral sai täidist 2,5 korda juurde tehtud, aga ka sellest jäi puudu, sest saiakesi tuli päris suur kogus. Järgmine kord prooviks oma retsepti või siis mõnda teist.
Kiidan heaks!
Oli jah võime aga seda rohkem võid seda parem on.Täidab väga hästi kõhtu ja tuli rohkem kaneelirullisid
Nõustun kauklikahega
Olen üldiselt kehv kommentaaride kirjutaja, kuid seekord ei saa teisiti... Selle retsepti järgi tehtud kaneelirullid tulid ülimaitsvad!!! Kogused läksid üldiselt täppi, kuid eelnevaid kommentaare arvesse võttes tegin täidist kahekordse koguse. Seda oli liiast, oleks ilmselt piisanud, kui kogused korrutada 1,5. Lisan ka juurde, et tegemist oli mu elu neljanda pärmitaignaga, seega lihtsalt super retsept!
Hea retsept. Olen tulemusega väga rahul.
Minu esimesed õnnestunud kaneelisaiad! Täidist pidi küll juurde tegema, aga kõik muu toimis. Superhead ja peab väga palju tahtejõudu olema, et mitte kõiki kohe ära süüa :P Ja kodu lõhnab ka suurepäraselt loomulikult :)
Milline on see õige taigen, et kust ma tean, kas pean jahu juurde panema või mitte?
oleks vaja kohe abi, nimelt ma ei saa aru kas see sulatatud või kohe alguses tuleb ka pärmi valada? Olen 15 a ja ei ole varem teinud neid. Kiire abi eest väga tänulik! :)
"Sulata või väikeses kausis. Lisa toasoe piim ja vala käesoe segu pärmi hulka." Ehk sega sulavõi ja toasoe piim ja kui segu on käesoe (ehk ca 37 c), siis sega pärmi hulka!
Oleks ka vaja kiiret abi. Kas tainasse tohib panna 100g asemel 50g võid? Rohkem pole. Äkki millegiga asendada ja midagi 50g võile juurdepanna???
Pane juurde toiduõli
Väga väga hea retsept! Saiad õnnestusid 110 protsenti!
Kas pärm sekka tuleb lisada need suhkur ja need teised lisandit
Minu arust ei!!!!!!
VÄGA MAITSVAD! Ma panin natike vähem pärmi. Väga head!
Minu esimesed kaneelirullid. Kõik õnnestus, tulid väga väga maitsvad ja pehmed! :)
Olen põhikooli õpilane ja toimus jõulukohvik meeldis kõigile ja olid väga pehmed
Nämma
Jälle uut moodi tehtud sama vana hea taigen, aga küsimus on- koostisosadesse on lisatud vesi, kuid retseptris ei näe seda; mida veega tegema peab ja miks see oluline on?
Eliise, loe esimest lauset :)
Super
Väga hea retsept! Mõnusalt pehmed kaneelirullid tulid. Tegin neid lasteaeda jõulukohvikusse.
Nii head!
Mu lemmikud! Ja hästi palju kaneeli peab ka olema!
Küpsetasin:
Selle retsepti järgi õnnestus pärmitaigen 100% ja saiakesed super head ja pehmed
Nami-Nami kaneelirullid
Minu klassikaline kaneelisaia retsept. Tegelikult teen sellest tainast tavaliselt nii pidusaia (laon kaneelirullid ümmarguse vorm sisse ja küpsetan ahjus kuldseks; pärast hea murda) ja lisaks siis veel suure portsu kaneelisaiakesi.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.