500-700 g särgi või muid kalu
1 tl jämedat meresoola
vett
tükk juursellerit
tükk pastinaaki
1 tükeldatud porgand
1 sibul
3 oksa tilli
10 tera vürtspipart
2 tk loorberilehte
Puhasta särjed, eemalda sisikond, lõpused ning soomused. Loputa kalad jooksva külma vee all ning pane potti.
Puista peale meresool ning vala peale niipalju vett, et kalad oleksid korralikult kaetud. Kuumuta keemiseni.
Eemalda hoolega pinnale tekkiv vaht. Lisa kooritud, tükeldatud aedviljad, sibul, tillioksad ning maitseained. Lisa vajadusel veel vett (ained peaksid kaetud olema). Keeda vaiksel tulel umbes 30 minutit.
Tõsta pott tulelt. Lase jahtuda, siis kurna läbi sõela.
Särjepuljongit võib kasutada supi valmistamiseks, särjepallide keetmiseks jm. Samuti võib kalapuljongi redutseerida ning seejärel sügavkülmutada. Sobib suppide või kastmete maitsestamiseks.
Kalapuljongi valmistamisel kasutatud kala valget liha võib kasutada suppides.
Retsept on Soome ajakirjast Maku (8.9.2004, Särkiliemi), pildid tegi Ilse.
Särjepuljong