Šoti karamelliruudud

Väga populaarne kook Šotimaa kauplustes ja kohvikutes - liivatainapõhjal on pehme karamellikiht, kõige peal krõmpsuv tume šokolaad.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Liivatainapõhi:

200 g nisujahu

50 g kartulitärklist või maisitärklist

100 g suhkrut

0,25 tl soola

200 g 82% Saaremaa võid

Karamellitäidis:

175 g 82% Saaremaa võid

100 g suhkrut

400 g suhkruga kondenspiima

0,25 tl soola

60 ml e. 4 sl heledat suhkrusiirupit

Võõp:

200 g šokolaadi (u 55%)

Valmistamine

Vooderda 20x20 cm kandiline vorm küpsetuspaberiga.

Lõika külm või väikesteks kuubikuteks. Sega omavahel jahu, tärklis, suhkur ja sool ning lisa võitükid. Mudi sõrmedega kuni saad ühtlase taina. Vajadusel lisa teelusikatäis külma vett, et tainas kokku hakkaks. Suru saadud tainas ühtlase kihina vormi põhja.

Torgi tainapõhi kahvliga auguliseks ja küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit kuni põhi on läbiküpsenud ning pealt kergelt pruunikas. Jäta valmis põhi jahtuma.

Karamelli jaoks pane paksupõhjalisse potti kondenspiim, suhkur, siirup, sool ja või. Kuumuta tasasel tulel pidevalt segades kuni või sulab ning segu muutub ühtlaseks. Nüüd kuumuta veel tasasel tulel pidevalt segades 15-20 minutit kuni segu muutub paksemaks ja muudab värvi (muutub karamellikarva helepruuniks).

Vala karamell küpsetatud põhjale ja aja ühtlaselt laiali. Lase 10-15 minutit jahtuda ja taheneda.

Haki šokolaad ja sulata vesivannil. Vala sulašokolaad jahtunud karamellile ning kalluta vormi kuni šokolaad katab ühtlaselt karamelli pinna. Tõsta jahedasse ja lase täielikult jahtuda.

Lõika tahenenud maiustus terava noaga ruutudeks.

  • Soovi korral puista kohe pärast sulašokolaadiga katmist maiustuse pinnale soolahelbeid, soolakõrsikupuru, pähkleid vms.
  • Loe siit, kuidas šokolaadi tempereerida?

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Seakass
postitatud 22.08.2010 20:12

Kuumutasin kreemi vist liiga tihkeks, niiet oli raske süüa, jäi lusika külge kinni. Aga muidu väga maitsvad. Piisavalt magusad, niiet ühest tükist juba piisab :)

Kaare
postitatud 14.11.2016 17:36

Karamelli keetmine on natuke tüütu. Kõrgel temperatuuril kõrbeb kiiresti põhja, madalal lähebki kuni 20 minutit pidevalt segades, et lõpuks õige värvi saavutaks. Mõtlesin, et äkki õnnestuks ka juba keedetud kondenspiimaga teha - et lisaks need ülejäänud ained ja keedaks vaid mõned minutid. Värv ja maitse on siis juba olemas. Aga muidu väga super kooslus!

Tiina
postitatud 12.03.2020 09:44

Tegin keedetud kondenspiimaga ja kuumutasin segu ainult nii kaua, kuni ained segunesid. Suhkrut panin nii põhja kui ka karamelli sisse poole vähem, nii et ei tulnudki tulimagus, nagu sellised asjad kipuvad olema. Tume šokolaad ja soolahelbed mahendasid ka tulemust.