Beseekattega pohlakook

Martsipanipõhjal on hapukas pohlakissell, kõige peal õhuline beseekiht.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

150 g martsipani

100 g võid

0,5 dl suhkrut

0.5 dl vett

3.5 dl nisujahu

Täidis:

5 dl pohli

0.5 dl vett

1 dl suhkrut

1 sl kartuli- või maisitärklist

Beseekate:

4 munavalget

mandlilaaste

1 dl suhkrut

Valmistamine

Haki mandlimass, või, suhkur ja jahu puruseks, lisa vesi, sega kiiresti ühtlaseks ning suru jahuste käte abil lahtikäiva 24 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja servadele. Pane põhi 30 minutiks sügavkülma, siis võta välja ja torka põhi kahvliga auguliseks. Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit.

Pane külmad täidiseained potti. Kuumuta pidevalt segades keemiseni ja keeda paar hetke.

Võta mandlipõhi ahjust välja. Kalla pohlakissell põhjale.

Vahusta munavalged suhkruga, lisades suhkrut jaokaupa, kuni saad läikiva koheva vahu. Tõsta munavalgevaht lusikaga kissellile, puista peale mandlilaaste ning küpseta 200-kraadises ahjus 5-10 minutit, kuni beseekate on kergelt kuldne.

Serveeri kas niisama või koos vanillikastmega.

Loe veel:

Retsept on mugandatud soome ajakirjast Kotiliesi (23-24/2003, Puolukkahyve). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

kaido
postitatud 21.09.2008 21:53

bezee küpsetamisesks ettenähtud kuumus on liiga kõrge (200 kraadi juures 5-10 minutit - meil hakkas pealt kõrbema ja seest jäi munavalge tooreks), ilmselt peaks küpsetama 150 kraadi juures ja kauem. uuri ise bezee küpsetamise õiget kulgu.

Pille @ Nami-nami
postitatud 22.09.2008 10:17

Kaido, aitäh kommentaaride eest! Ei ole seda konkreetset soome retsepti ise testinud, proovin seda veel pohlahooaja jooksul teha. Nn 'pisarakookide' besee on veidi erinev tavalisest kuivast beseest. Kui vaatad nt Pereköögi retsepti Vaarika-pisarakook (nr 4339), siis seal on samuti 200 C juures 8-10 minutit. Soomlaste Sidrunitort beseekattega (nr 319) küpsetab beseekatet 250 C juures 3 minutit. Nii et palju erinevaid koolkondi.

Frieda
postitatud 01.12.2008 15:14

Kenasti harmoneeruva martsipanipõhja ja hapuka pohlatäidisega kook. Kui väga magusaid kook ei armasta, siis suhkru kogust tasuks pisut vähendada nii põhja kui täidise puhul.

Tuuli
postitatud 13.09.2010 09:21

Väga maitsev ja mõnus hapuka vahekihiga kook. Jääb kindlasti lemmikute nimistusse.

Pille
postitatud 31.08.2016 23:10

Tuuli on sellise foto saatnud:

Kaare
postitatud 01.09.2016 08:05

See on väga maitsev kook! Tegin seda oma emale, kes ei armasta magusat, aga ta arvas, et kook on ikkagi liiga magus :D </br> Kasutasin Kalevi mandlimassi, mis ongi väga magus ja järgmisel korral sama kasutades, ma näiteks põhja sisse suhkrut ei paneks. </br> Taina võiks hästi kõrgele koogivormi äärtele suruda, sest see vajub eelküpsetamise ajal alla. Kes viitsib, võib katta põhja küpsetuspaberiga ja valada peale herneid/ube vms, Siis peaks põhi vormi hoidma. </br> Tuleb pigem paksema põhjaga kook. Õhema põhja jaoks võiks koogipõhja koguseid vähendada või teha suuremas vormis ja rohkema täidisega. </br>