150 g martsipani
100 g võid
0,5 dl suhkrut
0.5 dl vett
3.5 dl nisujahu
Täidis:5 dl pohli
0.5 dl vett
1 dl suhkrut
1 sl kartuli- või maisitärklist
Beseekate:mandlilaaste
1 dl suhkrut
Haki mandlimass, või, suhkur ja jahu puruseks, lisa vesi, sega kiiresti ühtlaseks ning suru jahuste käte abil lahtikäiva 24 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja servadele. Pane põhi 30 minutiks sügavkülma, siis võta välja ja torka põhi kahvliga auguliseks. Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit.
Pane külmad täidiseained potti. Kuumuta pidevalt segades keemiseni ja keeda paar hetke.
Võta mandlipõhi ahjust välja. Kalla pohlakissell põhjale.
Vahusta munavalged suhkruga, lisades suhkrut jaokaupa, kuni saad läikiva koheva vahu. Tõsta munavalgevaht lusikaga kissellile, puista peale mandlilaaste ning küpseta 200-kraadises ahjus 5-10 minutit, kuni beseekate on kergelt kuldne.
Serveeri kas niisama või koos vanillikastmega.
Retsept on mugandatud soome ajakirjast Kotiliesi (23-24/2003, Puolukkahyve). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
bezee küpsetamisesks ettenähtud kuumus on liiga kõrge (200 kraadi juures 5-10 minutit - meil hakkas pealt kõrbema ja seest jäi munavalge tooreks), ilmselt peaks küpsetama 150 kraadi juures ja kauem. uuri ise bezee küpsetamise õiget kulgu.
Kaido, aitäh kommentaaride eest! Ei ole seda konkreetset soome retsepti ise testinud, proovin seda veel pohlahooaja jooksul teha. Nn 'pisarakookide' besee on veidi erinev tavalisest kuivast beseest. Kui vaatad nt Pereköögi retsepti Vaarika-pisarakook (nr 4339), siis seal on samuti 200 C juures 8-10 minutit. Soomlaste Sidrunitort beseekattega (nr 319) küpsetab beseekatet 250 C juures 3 minutit. Nii et palju erinevaid koolkondi.
Kenasti harmoneeruva martsipanipõhja ja hapuka pohlatäidisega kook. Kui väga magusaid kook ei armasta, siis suhkru kogust tasuks pisut vähendada nii põhja kui täidise puhul.
Väga maitsev ja mõnus hapuka vahekihiga kook. Jääb kindlasti lemmikute nimistusse.
See on väga maitsev kook! Tegin seda oma emale, kes ei armasta magusat, aga ta arvas, et kook on ikkagi liiga magus :D </br> Kasutasin Kalevi mandlimassi, mis ongi väga magus ja järgmisel korral sama kasutades, ma näiteks põhja sisse suhkrut ei paneks. </br> Taina võiks hästi kõrgele koogivormi äärtele suruda, sest see vajub eelküpsetamise ajal alla. Kes viitsib, võib katta põhja küpsetuspaberiga ja valada peale herneid/ube vms, Siis peaks põhi vormi hoidma. </br> Tuleb pigem paksema põhjaga kook. Õhema põhja jaoks võiks koogipõhja koguseid vähendada või teha suuremas vormis ja rohkema täidisega. </br>
Beseekattega pohlakook
Martsipanipõhjal on hapukas pohlakissell, kõige peal õhuline beseekiht.