50 g linnusilmatšillit
225 g šalottsibulat
125 g küüslauku
50 g väikese kalganirohu juurt (lesser galangal)
60 g suure kalganirohu juurt (galangal)
125 g värsket kollajuurt ehk kurkumit
100 g küünlapähkleid või makadaamia pähkleid
50 g palmisuhkrut
1,5 dl kookosõli
3 Indoneesia loorberilehte (Salam)*
2,5 dl vett
0,75 sl soola
Lõika tšilli õhukesteks viiludeks. Koori sibul ja küüslauk, lõika viiludeks. Koori kalganijuured ja kollajuur, lõika viiludeks. Eemalda sidrunheinalt välimised lehed, tambi seejärel sidrunhein kergelt kakti.
Pane kõik komponendid (v.a. sidrunhein, salam, vesi ja sool) uhmrisse või köögikombaini ja tambi või töötle ühtlaseks jämedakoeliseks pastaks.
Pane pasta väikesesse potti, lisa ülejäänud ained. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja lase keskmisel tulel umbes tund aega podiseda, kuni vedelik on aurustunud ja pasta kuldset tooni.
Lase enne kasutamist jahtuda; säilita külmkapis.
Retsept on mugandatud Heinz von Holzeni raamatust "Bali Unveiled: The Secrets of Balinese Cuisine". Retsepti testis ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse.
Maitsev. Kasutasin seda pastat ka kanavorstide valmistamisel ja said väga head vorstid;)
Bali vürtsipasta kanale
Base be Siap on Bali vürtsipasta, mis sobib erinevate linnuliharoogade maitsestamiseks.