Soolaveis

Corned beef (USA) ehk salt beef (UK) ehk loof (Iisrael) on kivisoola ning vürtsidega maitsestatud veiseliha.
Kui soovid lihale roosakat värvust, siis kasuta tavalise soola asemel nitritsoola.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1,3-1,4 kg veiseliha (nt rinnatükk)

2 l vett

177 g jämeda jahvatusega mere- või kivisoola või nitritsoola

50 g pruuni suhkrut

5 loorberilehte

4 küüslauguküünt

2 tähtaniisi

1 kaneelikoor

1 sl kollaseid ja pruune sinepiseemneid

1 sl piprasegu

0,5 sl musta pipra teri

0,5 sl salpeetrit (KNO3)

0,5 sl koriandriseemneid

0,25 sl kardemoni

1 sl tilliseemneid

0,5 tl muskaati või muskaatõit ehk maasist

0,5 tl kuivatatud lehtsellerit

0,5 tl nelki

Maitseleem:

vett

0,5 kaneelikoort

1 tähtaniis

0,5 sl musta pipra teri

1 sl kollaseid ja pruune sinepiseemneid

0,5 sl tilliseemneid

0,5 sl koriandriseemneid

Valmistamine

Pane vürtsid potti, kuumuta keemiseni ja keeda umbes 5 minutit. Lase täielikult jahtuda. 

Leia karp või nõu, kuhu lihatükk kenasti ära mahub. Kalla peale jahtunud leem, aseta peale vajutis (nt taldrik ja selle peale konservipurgid vms). Pane liha külmkappi 12 päevaks, liha maitseleeme seas iga päev pöörates ja uuesti raskuse alla pannes. 

Siis võta liha soolveest välja ja viska vesi minema. Pane potti vesi, lisa maitseleeme komponendid ja liha. Keeda u 3 tundi tasasel tulel, kuni liha on küps. 

Jahuta ja serveeri või kasuta erinevate roogade valmistamiseks.

Soolaveise kasutamisvõimalusi:

Soolaveise retsept on väikeste mugandustega Triin Paaveri blogist (vt siia), kes omakorda toetus sellele. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse

LISA KOMMENTAAR