1,3-1,4 kg veiseliha (nt rinnatükk)
2 l vett
177 g jämeda jahvatusega mere- või kivisoola või nitritsoola
50 g pruuni suhkrut
1 sl kollaseid ja pruune sinepiseemneid
1 sl piprasegu
0,5 sl musta pipra teri
0,5 sl salpeetrit (KNO3)
0,5 sl koriandriseemneid
0,25 sl kardemoni
1 sl tilliseemneid
0,5 tl muskaati või muskaatõit ehk maasist
0,5 tl kuivatatud lehtsellerit
0,5 tl nelki
Maitseleem:vett
0,5 kaneelikoort
0,5 sl musta pipra teri
1 sl kollaseid ja pruune sinepiseemneid
0,5 sl tilliseemneid
0,5 sl koriandriseemneid
Pane vürtsid potti, kuumuta keemiseni ja keeda umbes 5 minutit. Lase täielikult jahtuda.
Leia karp või nõu, kuhu lihatükk kenasti ära mahub. Kalla peale jahtunud leem, aseta peale vajutis (nt taldrik ja selle peale konservipurgid vms). Pane liha külmkappi 12 päevaks, liha maitseleeme seas iga päev pöörates ja uuesti raskuse alla pannes.
Siis võta liha soolveest välja ja viska vesi minema. Pane potti vesi, lisa maitseleeme komponendid ja liha. Keeda u 3 tundi tasasel tulel, kuni liha on küps.
Jahuta ja serveeri või kasuta erinevate roogade valmistamiseks.
Soolaveise retsept on väikeste mugandustega Triin Paaveri blogist (vt siia), kes omakorda toetus sellele. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse.
Soolaveis
Corned beef (USA) ehk salt beef (UK) ehk loof (Iisrael) on kivisoola ning vürtsidega maitsestatud veiseliha. Kui soovid lihale roosakat värvust, siis kasuta tavalise soola asemel nitritsoola.