Kaneelisaiad šokolaadiga

Šokolaadiga pikitud hõrgud - ja rammusad! - kaneeli-kardemonisaiad, mille vormimine erineb veidi meie tavapärastest kaneelirullidest.

Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi veebipoest. 

Kogus
u 30 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

150 g võid

5 dl piima

50 g värsket pärmi

0.5 tl soola

3 sl suhkrut

1 tl jahvatatud kardemoni

750 g nisujahu

Täidis:

100-150 g tumedat šokolaadi

100 g külma võid

1 dl suhkrut

1 sl jahvatatud kaneeli

Määrimiseks:

muna

mandlilaaste (nt Germund)

pärlsuhkrut

Valmistamine

Sulata potis või, lisa piim. Sega läbi ja lase vajadusel jahtuda 37° kraadini.

Murenda pärm kaussi, sega juurde või-piimasegu. Lisa sool, suhkur, kardemon ja jahu (jäta veidi jahu rullimiseks). Sega ja sõtku tainas ühtlaseks (u 5 minutit masinas, 10 minutit käsitsi).

Kata tainakauss puhta köögirätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida (u 40 minutit). Riivi šokolaad jämedalt.

Sõtku kerkinud tainas läbi, jaota kaheks. Rulli kumbki tükk kergelt jahusel laual umbes 30x50 cm ristkülikuks. Puista peale pool võist (nt juustuhöövli abil), šokolaadist, suhkrust ja kaneelist. Keera tainas kahekordseks, siis rulli kergelt õhemaks.

Lõika tainas 4 cm laiusteks ribadeks, need siis omakorda keskelt pooleks nii, et ühest otsast jääksid tainaribad kokku. Keera nüüd tainaribad keerdu ja seejärel vormi "kukliteks". Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima. Tee sama ka teise tainatükiga. Kata köögirätikuga ning lase 30 minutit kerkida.

Kuumuta ahi 230°C.

Pintselda kuklid lahtiklopitud munaga. Puista peale mandlilaastud ja pärlsuhkur.
Küpseta ahju keskel 10-15 minutit, kuni kuklid on kaunilt kuldsed.

Lase köögirätiku all jahtuda.

Retsept on Rootsi ajakirjast Allt om Mat (Kanelbullar med mörk choklad). Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Baileys

Maailmakuulus ja esimene kooreliköör Bailey’s Original Irish Cream mõeldi välja Iiri joogimeistrite poolt 1974. a. Tegemist oli täiesti uut tüüpi likööriga, mille üheks komponendiks sai rõõsk koor. Kõigest viis aastat hiljem müüs liköör, mis loodi just naistele, üle miljoni kasti aastas ning pani aluse täiesti uuele kategooriale.

Baileyse edu saladus peitub maitses, mis on pärit Iirimaa puhtast loodusest. Enam kui 90% koostisosadest on pärit just sealt, imporditakse vaid kakao ja vanilliin, mida pole võimalik kohapeal kasvatada. Baileys Irish Cream segatakse kokku ainult firmale teadaoleval meetodil ja muidugi ka ülimalt salastatud retsepti järgi. Baileyst toodetakse tänini vaid Dublinis. 

Tootja: Baileys
Maaletooja: AS Prike

Kirsike
postitatud 04.09.2012 15:37

Täitsa maitsvad saiad, tegin pool taignakogusest kaneeliga ja teise poole mooniseemnetega. Mooniseemnetega variant maitses sööjatele rohkem.

Aire1
postitatud 25.06.2013 10:32

Küpsetasin selle retsepti järgi kringli, mis kiideti kõigi sööjate poolt väga maitsvaks. osa sööjaid lausa mõmises.

Eli
postitatud 09.07.2013 15:12

Maitsvad, kohevad ja ilusad saiad tulid, kuigi kasutasin või asemel õli ja värske pärmi asemel kuivpärmi :)

Annika Kits
postitatud 16.07.2013 15:39

Maitsvad, ilusad, väga hästi kerkisid ja kypsesid (tegin paberist muffinsivormides ja muffinsiplaadil). Teise poole tegin kardemonitäidisega (3 sl suhkrut ja kardemoni ca 2-3 sl poole taignakoguse kohta +vöi), oleks veel rohkem suhkrut täidisesse pannud siis oleks peaaegu Angelika Kangi kardemonisaiade möödu välja andnud :)

Hexy
postitatud 12.11.2013 09:42

Head saiad, aga mitte nii head kui Nami-Nami kaneelirullid

Pille
postitatud 19.10.2015 21:12

Mina olen ka neid teinud! Pilt aastast 2011:

Kaare
postitatud 20.10.2015 07:14

Ilusad ja väga maitsvad!

beg
postitatud 22.10.2015 10:10

50 g pärmi? nii palju?

Pille
postitatud 22.10.2015 11:54

Beg, kui Sul on 40 g presspärmi pakk, siis ilmselt sobib ka. Ja magusatele kondiitrisaiakestele lisataksegi tihti rohkem.

Elsa
postitatud 17.01.2016 21:09

Väga maitsvad saiad! Tegin küll taigna osas pätikat ja kasutasin Veski-Matti pärmitaigna jahusegu. Täidise penekul jätaksin järgmisel korral või riivimata ja sulatan, peale kannan pintseldades. On vähem janti :)