Kuidas röstida pähkleid?

Mitmetes Nami-Nami retseptides on vaja kasutada röstitud pähkleid, kuid milleks neid röstida, kui pähklid maitsevad ka niisama hästi? 

Röstimine tugevdab pähklite maitset, muudab need krõmpsuks ja aromaatseks ehk röstitud pähklite lisamine roale parandab nii selle maitseomadusi kui ka tekstuuri. Lisaks aitab kuumutamine kaasa pähkli kestade eemaldumisele (nt sarapuu- ja maapähkel).

Röstitud pähklid lisatakse toidule valmistamise lõpus, kui rooga enam ei kuumutata. Kui lisad pähkleid ahjuroogadesse või puistad neid küpsetistele enne ahju panemist, kasuta kindlasti röstimata pähkleid. 

Pähklite röstimine pannil

Väikest kogust pähkleid on kõige mugavam röstida pannil. 

  • Vala pähklid ühe kihina puhtale kuivale pannile. 
  • Rösti keskmisel kuumusel ~5 minutit, aega-ajalt panni raputades ja pähkleid segades kuni need muutuvad kuldseks. 
  • Tõsta valmis pähklid taldrikule või köögipaberile jahtuma. 

Pähklite röstimine ahjus

Suuremat kogust pähkleid on mõistlik röstida ahjuplaadil. 

  • Kuumuta ahi 175 kraadini. 
  • Vala pähklid ühe kihina ahjuplaadile (soovi korral kasuta küpsetuspaberit).
  • Rösti 10-15 minutit (aeg sõltub pähklite sordist ja suurusest). 
  • Hoia pähklitel pidevalt silma peal, sega neid aeg-ajalt, et vältida liigset pruunistumist. 
  • Tõsta valmis pähklid taldrikule või köögipaberile jahtuma. 

Pähklite röstimine mikrolaineahjus

Mikrolaineahi pole kindlasti parim viis pähklite röstimiseks, kuid siiski mainimist väärt, sest mõnikord on võimalused piiratud. Olenevalt mikrolaineahju võimsusest kulub pähklite röstimiseks 2-3 minutit.

  • Vala pähklid ühtlase kihina mikrolaineahjus kasutamiseks mõeldud taldrikule või alusele.
  • Kuumuta pähkleid maksimumvõimsusel ühe minuti kaupa. 
  • Sega pähkleid iga minuti järel ja kontrolli nende värvust. Kui pähklid hakkavad pruunistuma, jätka 30 sekundi kaupa, kuni pähklid on valmis. 
  • Tõsta jahtuma. 

Pähkli kestade eemaldamine

Sarapuu- ja maapähkli õhukesi pruune kesti on lihtne eemaldada just röstimise teel, sest kuumutamise käigus lööb kest tuuma küljest lahti.

  • Rösti pähklid sulle sobival meetodil.
  • Tõsta köögipaberile jahtuma.
  • Hõõru jahtunud pähkleid köögipaberi vahel kuni kestad on eemaldunud.

See meetod ei toimi kahjuks mandlite puhul. Mandlite koorimisest loe lähemalt sellest artiklist.

Proovi näiteks järgmisi retsepte:

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 30.06.2017 14:10 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 02.07.2017 14:00

Aitäh, Kaare, et selle loo kirja panid! On nii mõnelegi abiks!