Esimest korda pakuti pitsat Rootsis Västeråsi linna ASEA sööklas 1947. aastal. Elektroonikatehasesse oli tööle saabunud u 300 itaallast ja koduigatsuse leevendamiseks pakuti neile sööklas midagi tuttavat. Möödus veel pea kaks aastakümmet, kui pitsat hakati pakkuma Stockholmis Östergöki restoranis (aasta siis oli 1968) ja 1980ndatel avati pitsakohti juba kõikjal. Pitsarestorane ja -müüklaid avasid peamiselt Itaalia, aga ka Türgi migrandid ja mõlemad on Rootsi pitsakultuurile oma jälje jätnud.
Nii on selle pika aja jooksul Rootsi pitsakultuuris välja kujunenud oma lemmikud ja ka vaid Rootsile omased pitsad.
Ilmselt on kõikides Rootsi pitsarestoranides menüüs klassikalised Margherita, Capricciosa ja Quattro Stagioni pitsad, ent menüüs on ka pitsasid, mida leidub vaid Rootsis.
Siin väike ülevaade nendest erilisematest Rootsi pitsarestoranide staaridest - kõik toredad näited, kuidas eri maade toidumõjud kokku saavad ja midagi uut loovad.
Kebab pizza - döner kebab (enamasti veiselihast, aga ka kanalihast), pepperoncini/friggitelli tšillid ja kebabikaste. See kooslus sai alguse 1982. aastal kas Malmös või Stockholmis. See on üks populaarsemaid Rootsi pitsasid - pea iga viies Rootsis müüdud-söödud pitsadest on justnimelt kebabipitsa!
NB! Kebabikastme retsepti leiad allpool ja Wikipediast leiad eraldi sissekande selle pitsa auks.
Mozzarella asemel on tihti peal kohalik lehmapiimast gräddost ja kõrvale käib kindlasti Rootsi pitsasalat. Svensk pizzasallad või lihtsalt pizzasallad leiutati Stockholmis 1969. aastal ning seda süüakse kas pitsa lisandina või laotatakse pitsa peale. Retsept on Nami-Namis täitsa olemas. Salatit pitsa kõrvale pakutakse mõnikord ka Soomes (pizzasalaatti/pizzeriasalaatti).
Siin on stiilinäide ühest pitsarestoranist, mis asub eestlastegi seas populaarses Åre suusakuurordis:
Näeme, et menüüs on lisaks erinevatele Itaalia pitsadele ka jäägripitsa, mille koostises on tomatikaste, juust, kukeseened, mädarõigas ja pohlad ning kindlasti on omapärane ka herrarnas ehk härrasrahva pitsa, kus lisaks ulukilihale on rohelise pipra Bearni kaste. Valgete pitsade (pizza bianco) seas torkavad silma rääbisemarjapitsa (hapukoor, Västerbottensost® juust, punane sibul, murulauk, till ja rääbisemari) ning seenepitsa, kus lisaks kukeseentele, šampinjonidele ja puravikele on ka Västerbottensost® juust.
Muidugi on menüüs ka pitsasalat - rootsikeelsel menüül ongi see "pizzasalad" nime all, ingliskeelsel kui marineeritud kapsa salat.
Jäägripitsa maitses hästi ka järgmisel päeval:
Pitsa peale käivat kebabikastet võib teha ka ise.
2 dl hapukoort
1 dl majoneesi
0,5 dl Fantat või ananassikonservileent
2 tl tomatipüreed
1 tl kuivatatud punet
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
näpuotsaga Cayenne'i
Sega kõik ained omavahel. Kaste peab olema üsna vedel, et seda saaks kastmepudelist kenasti pitsale sörtsutada.
Avafoto: Facebooki rühm "Nordic food recipes (for us who like to share recipes from DK/FI/NO/IS/SE)"