Rootsi pitsasalat

Rootsis tuntakse sellist salatit "pitsasalati" (pizzasallad) nime all - nimelt pakutakse seda tihti pitsalisandiks. Pitsalati koostisesse kuulub ka ribastatud paprika, aga salat on maitsev selletagi.

Itaalias pitsa kõrvale sellist salatit muidugi ei pakuta, aga Rootsi pitsasalatil on siiski Itaalia juured. Nimelt avas itaallane Giuseppe ”Peppino” Sperandio 1969. aastal Stockholmis pitsarestorani "Pizzeria Piazza Opera" ja lisas menüüsse soodsa hinnaga salati. Põhja-Itaalias üles kasvanud horvaatia juurtega Peppino, võttis menüüsse oma lapsepõlvest pärit horvaatia kapsasalati "Kupus salata" ja nüüd on see kindel osa Rootsi pitsakultuurist.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

500 g kapsast

1 tl soola

2-3 sl oliiviõli või rapsiõli

2 sl sidrunimahla või valgeveiniäädikat

soola ja musta pipart

1 sl salatimaitseainet (salladskrydda) või punet või pitsamaitseainet

1 dl hakitud või ribadeks lõigatud konservitud paprikat soovi korral

Valmistamine

Lõika kapsas peenikesteks ribadeks (nt köögimandoliini abil). Nüüd tuleb kapsas pehmendada. Selleks on 2 varianti:

1) Pane  kapsaribad kaussi, kalla peale 1 liiter keeva vett. Nõruta ja lase kapsal jahtuda (see teeb kapsa pehmemaks).

2) Pane kapsaribad kaussi, lisa 1 tl soola. Mudi ja masseeri, kuni kapsaribad pehmenevad. Lase 20 minutit tõmmata. 

Sega hulka ülejäänud ained, maitsesta.

Lase jahedas tund aega maitsestuda.

Nipid ja soovitused:

  • Rootsis lisatakse sellele salatile Itaalia salatimaitseainet (Italiensk salladskrydda). Kockens brändi segus on näiteks must pipar, küüslauk, pune, basiilik, estragon, tüümian, majoraan, valge pipar, münt, Cayenne, sool, suhkur, sinep, sibul ja petersell. Santa Maria omas on sool, sibul, küüslauk, porru, petersell, pune, basiilik, tüümian, estragon, salvei, suhkur. 

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Kirsike
postitatud 23.05.2011 20:58

Maitsev, teen kindlasti teinekordki.

Pille
postitatud 05.02.2025 18:34

Kirsikese tehtud pilt ka: