Pitsapõhi

Proovi pitsat küpsetada spetsiaalsel saviplaadil (vt fotot), mille leiad kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
4-5 õhukest pitsat
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

400 g nisujahu - soovi korral asenda 1/3 täisteranisujahuga

1 pakki kuivpärmi

0.5 tl soola

pitsamaitseainet või mõnda itaalia ürdisegu soovi korral

2.5 dl käesooja vett

2 sl oliiviõli

Valmistamine

Sega suures kausis jahu, kuivpärm, sool ja soovi korral ka ürdisegu. Lisa soe vesi ja õli. Sega suure puulusikaga või kätega, kuni tainas enam vedel ei ole. Pane tainas jahusele lauale ja sõtku umbes 5 minutit, kuni saad sileda ja sitke taina. 

Jaota tainas 4-5 tainapalliks. Kata toidukile või puhta rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida.

Kui tainas on kahekordseks kerkinud, kummuta see kergelt jahusele lauale. Vormi tainas pitsaaluseks, kata täidisega ja küpseta kuumas ahjus küpseks.

  • Värsket pärmi võta u 20-25 g.
  • Nami-Nami Pille lisab pitsapõhja sisse alati ka veidi pitsamaitseainet - tulemuseks on palju aromaatsem pitsa.  Vaata, et tegemist oleks ürdiseguga ja mitte soola-ürdiseguga.
  • Spetsialistid veel ütlevad, et pitsatainas ja tainarull ei käi üldse kokku. Või kui, siis kindlasti ei tohi üle taina äärte rullida, muidu pressib õhu välja!

Pildid tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Berit
postitatud 31.01.2009 21:17

Täisteranisujahu võib asendada ka rukkijahuga- ikka tuleb väga hea. Soovitan.

tikker
postitatud 10.03.2012 21:25

tuli väga hästi välja. panin basiilikuga oliiviõli sisse, väga mõnusa aroomi andis

misst
postitatud 05.03.2013 20:44

Täitsa maitsvad said, mõnusad õhukesed põhjad.

Fre
postitatud 15.06.2015 19:57

Minul ei õnnestunud seda tainast eriti õhukeseks rullida, koguaeg tõmbas klõpsti paksuks ja väikeseks kokku. Kas sellega on mingi nipp veel omakorda? Ja kui palju peaks võtma presspärmi, kui selline juhtub majapidamises jõude passima? 25 gr?

Pille
posted on 10.08.2016 21:44

Jah, pakk kuivpärmi vastab umbes 25 g värskele.

Kreebi
postitatud 27.02.2016 20:10

Väga mõnusad pitsad tulid välja! Iialgi ei osta enam valmistaignaid või taignasegusid! Aitäh!!! :)

Kaare
postitatud 31.08.2016 09:56

Pärmitaina puhul ei väsi ma kordamast, et kuna jahud on erinevad, võiks alguses võtta retseptis olevast kogusest veidi vähem jahu, nt 50-100 g vähem. Siis seguneb tainas alguses paremini ja hiljem on võimalik jahu järk-järgult juurde lisada. Palju raskem on tihket tainast hiljem vedeliku lisamisega mõnusalt elastseks saada. Proovisin ka esimest korda spetsiaalset saviplaati. Panin selle külma ahju (põhja peale) ning keerasin ahju maksimaalse temperatuuri peale. Lasin plaadil niimoodi soojeneda umbes pool tundi. Pitsa ahju paneku ajaks keerasin temperatuuri madalamaks, u 220-230 kraadi peale. Põhi tuli väga hea!

Triinutraanu
postitatud 22.10.2016 14:04

Minu lemmik pitsapõhja retsept!!! :)

Pitsa
postitatud 22.04.2017 17:29

Väga hea tuli!

Pitsa
postitatud 29.04.2017 14:56

Tegin ka sama retseptiga juustu ja singi rulli. See tuli samuti hea!

alice
postitatud 30.04.2017 15:56

retseptid on väge head ja abistavad!

Joel
postitatud 16.01.2019 11:50

Kas seda tainast saab ka säilitada kuidagi?

Siret
postitatud 03.02.2019 11:09

Lemmik pitsataigna retsept. Lisasin 1/3 täisteranisujahu. Suured tänud!

Maalt ja hobusega
posted on 08.07.2019 13:30

Väga hea retsept!

Traktor MTZ82
posted on 26.08.2019 10:17

Proovin täna hiljem annab tulemusest teada.

Carol
postitatud 06.04.2020 19:34

Suurepärane retsept! Kõik kiitsid ja matsutasid! Eriti hea idee on panna ürdisegu taigna sisse. Andis mõnusa maitse, polnud varem proovinud.

Maria
postitatud 12.04.2020 19:14

Mis kraadi juures ja kaua tuleb küpsetada?

Helen
posted on 16.04.2020 17:35

..vat ei tea milles asi aga ma ei saa pärmitainastega hakkama, panen täpselt retsepti koguse, grammi pealt aga tainas ikka vedel, lisan veidi jahu, sõtkun ja sõtkun... aga ikka vedel ja pool tainast käte küljes nagu kitt..ja ei lähe kuskilt otsast paremaks. Lõppeks jätan siis kerkima..ja ei kerki ka... :(

Anne
posted on 01.05.2020 20:08

Presspärmiga ei tohi vedelik olla liiga kuum, äkki sellepärast.

pitsa
postitatud 01.05.2020 00:27

Mitu grammi on mõeldud ühe paki pärmi all?

Pille
posted on 01.05.2020 16:56

Meie poodides müüdavad kuivpärmipakid kaaluvad 11-12 grammi.

Evekene Roosike
postitatud 01.05.2020 20:33

Mina tegin paar nädalat tagasi selle retsepti järgi, väga mõnus õhuke põhi jäi.

Margarita
postitatud 02.05.2020 02:14

Soovitan soojalt 5 min asemel 35 min sõtkuda. See on seda väärt