Kuidas kuivatada nurmenukke?

Harilik nurmenukk (Primula veris) õitseb mais ja juunis (u 10. mai - 10. juuni). Just siis tasub sammud seada nõlvadele, puisniitudele ja metsaservadele, et korjata nurmenuku õiekobaraid kuivatamiseks, säilitamiseks ning noori rohelisi lehti värsketesse salatitesse ja smuutidesse lisamiseks.

Kuidas aga nurmenukke korjata ja kuivatada? Nami-Nami toimetaja Kaare Sova annab nõu.

Korjamine

  • Vali korjamiseks kuiv ilm! 
  • Võta kaasa käärid ja korv. Korvi on väga mugav kaasas kanda, see laseb õhku läbi ja pisikesed putukad pääsevad tagasi loodusesse. 
  • Korja vaid neid taime osi, mida vajad! Ära tõmba taime juurtega maa seest välja!
  • Kui soovid kuivatamiseks ainult õisi, siis nopigi korvi vaid õiekobarad. Kui soovid korjata lehti, tee seda ajal, mil taim õitseb ning korja väikeseid noori lehti.
  • Korja vaid nii palju õisi ja lehti, kui palju suudad korraga ära kuivatada või tarvitada. 
  • Jälgi, et kasvukohale jääks alles vähemalt veerand õitsvatest nurmenukkudest, nii saad taimi samast kohast korjata ka järgmistel aastatel.

Hea teada!

  • Ära mine taimi korjama varahommikul, kui kaste on maas.
  • Pane jalga kõrge säärega kinnised jalanõud ja pikad püksid, vajadusel kanna peakatet.
  • Kui lähed võõrasse kohta seiklema, võta kindlasti kaasa laetud mobiiltelefon, lülita sisse GPS.

Kuivatamine

  • Laota õiekobarad ühe kihina restile või raamile tõmmatud võrgule, et tagada õhu liikumine.
  • Eelkuivata (närvuta) 1-2 päeva pimedas õhurikkas ruumis.
  • Kuivata õied toidukuivatis, saunalaval, praeahjus või põrandaküttega põrandal. Jälgi, et temperatuur ei tõuseks kõrgemaks kui 50 kraadi! 
  • Taim on kuiv, kui see näppude vahel mudides puruneb!

Hea teada!

  • Ravimtaimi ei kuivatata päikese käes!
  • Soodsatel tingimustel kuivavad taimed paar-kolm päeva kuni paar nädalat.
  • Taime raviomadused säilivad, kui ta ka kuivatades säilitab oma loomuliku värvuse.

Säilitamine

  • Kui kogused pole suured ja nurmenukuõied on krõpskuivad, sobib säilitamiseks klaaspurk või paberkott. 
  • Suuremate koguste puhul on kindlam säilitada kilekotis, et õhk ja niiskus ligi ei pääseks.
  • Hoia pimedas ja kuivas kohas, kus õhuniiskus ei ole suurem kui 60%. 

Kasutamine

Keeda värsketest või kuivatatud nurmenukuõitest teed. Nurmenukutee aitab migreeni ja liigestevalude vastu, rahustab, soodustab und, korrastab südametegevust, leevendab väsimust ja loidust, parandab nägemist ja puhastab keha jääkainetest. 

Valmista õiekobaratest siirupit! Tee siirupist limonaadi, serveeri seda koos (sidruni)sorbetiga või lisa vahuveinile, punšile. 

Küpseta nurmenukukeeksi lisades tainasse kuldseid nurmenukuõisi!

Nurmenuku lehed sisaldavad rohkem C-vitamiini, kui ükski teine taim meie looduses. Vaid mõni üksik kibuvitsaliik suudab nurmenukuga selles osas võistelda. 

Noori lehti, mis on korjatud õitsemise ajal, kasutatakse tavaliselt värsketes salatites koos teiste kevadiste köögiviljadega, koos leht- ja peasalatiga või lausa salatilehtede asemel. Valmista näiteks nurmenukusalatit, nurmenuku-sibulasalatit või naadi-nurmenukusalatit

Noored vitamiinirikkad lehed sobivad hästi ka erinevatesse smuutidesse.

Nurmenukk on üks väheseid taimi, milles C-vitamiin säilib ka pärast kuivatamist, marineerimist ja soolamist. 

Avaldatud 18.2.2021

 

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 10.05.2020 13:44 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


K.ka
postitatud 01.12.2021 22:07

Aga kui kuivatatud nurmenukud tõmbuvad otsast tumedaks? Kas siis on valesti kuivatatud?

Kaare
posted on 07.02.2022 13:33

Kollane värv muutub kuivades tumedamaks, aga kui täitsa pruuniks, siis võib olla, et temperatuur oli kõrge või niiskus suur ja värvus muutus juba enne kuivamist.

Liina
postitatud 18.05.2024 15:21

Kas eelkuivatamine (närvutamine) on tingimata vajalik? Või võib ka kohe kuivatisse panna?