1 sl õli
3 sl + 1 sl võid
1.25 dl hakitud sibulat
1.6 dl hakitud varssellerit
1.6 dl hakitud porgandit
350 g veisehakkliha
soola ja musta pipart
2.5 dl täispiima
2.5 dl kuiva valget veini
400 g purk konservitud Itaalia tomateid
Serveerimiseks:500 g makarone - nt spagette
värskelt riivitud parmesani
Pane õli, 3 sl võid ja hakitud sibul suurde potti. Kuumuta keskmisel tulel, kuni sibul on pehmenenud.
Lisa hakitud seller ja porgand. Kuumuta umbes 2 minutit, köögivilju aeg-ajalt segades.
Lisa hakitud veiseliha, maitsesta soola ja pipraga. Sega ja kuumuta, kuni hakkliha enam roosa ei ole.
Lisa piim ja hauta tasasel tulel pidevalt segades, kuni piim on hakklihasegusse imendunud. Lisa veidike (umbes 1/8 tl) riivitud muskaatpähklit. Sega läbi. Lisa valge vein ja kuumuta, kuni vein on kokku keenud.
Lisa purustatud tomatid ning sega hoolega läbi. Kui kaste keema hakkab, siis alanda kuumust ning hauta hästi tasasel tulel ilma kaaneta potis umbes 3 tundi. Sega aeg-ajalt.
Kui hautamise ajal kaste liialt kuivaks keeb, lisa vajadusel detsiliitri jagu vett.
Kaste on valmis, kui vesi on täielikult aurustunud ning kaste on paksenenud ja hakkliha läikiv. Maitsesta.
Keeda makaronid/pasta al dente. Nõruta ning sega juurde lusikatäis võid. Serveeri kohe koos kastmega, kõrvale paku riivitud Parmesani.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Täna katsetasin seda Marcella Hazani retsepti. Esialgu oli plaanis toda Päevalehes toodud retsepti proovida aga kuna peekon ununes poodi, siis avastasin suure rõõmuga, et Hazani retseptis seda polnudki vaja. Kaste sai VÄGA maitsev. Mõnusa pehme maitsega sai ja tõepoolest, valge veini ja piimaga ei ole kastme maitse nii nurgeline kui ainult punase veiniga. Igal juhul soovitan proovida ;)
nii äge!
Hää on, nagu alati veiniga tehtud kaste. Aga ise eelistan siiski punast veini, eriti hää kui on puuviljane ja kergelt magus . Aga seekord suutsin ka selleri sisse panna nii on pildil olev kaste 1:1 tehtud.
Marcella Hazani Bologna kaste
Tuntud ja armastatud USA autori versioon kuulsast Itaalia hakklihakastmest. Piima lisamine hakklihakastmele võib tunduda kummaline, ent see aitab lihal pehme püsida.