Toidutegelane: Marcella Hazan

Marcella Hazan (neiupõlvenimega Polini, sünd. 15.4.1924, surn. 29.9.2013) oli Itaalias sündinud toidukirjutaja. Marcella Hazanit peetakse kõige mõjukamaks Itaalia köögi õpetajaks läbi aegade. 

Marcella Hazan sündis Emilia-Romagna maakonnas Forlì-Cesena provintsis Cesenatico linnas. Ferrara ülikoolis õppis ta loodusteadusi ja bioloogiat. 1955. aastal abiellus küll Itaalias sündinud, aga New Yorgi sefardi juutide kogukonnas kasvanud Victor Hazaniga. Victorist sai hiljem tunnustatud veinikirjutaja. Samal aastal kolis noorpaar New Yorki elama. 

Enne abiellumist ei olnud Marcella väidetavalt söögitegemisega üldse kokku puutunud - vähemalt nii kirjutas ta oma 1997. aastal ilmunud autobiograafias Marcella Cucina.

"Seal ma olin, pidades toitma noort, tööd rügavat abikaasat, kes talus rõõmsalt elu üles- ja allapöördeid, aga mitte suvalist einet. Itaalias ma poleks selle peale mõtlema pidanud. Mu ema egi süüa, mu isa tegi süüa, mu mõlemad vanaemad egid süüa, isegi koduabilised tegid süüa. Minu New Yorgi köögis polnud aga neist kedagi. "

Marcella sukeldus Itaalia kokaraamatutesse ja noorpõlvemälestustesse ning üsna pea hakkas oma kodus kokandustunde andma. 1969. aastal avas Marcella oma kokakooli  - The School of Classic Italian Cooking. 1970ndate alguses hakkas Marcella Hazan tegema kaastööd ajalehele New York Times, 1973. aastal üllitas oma esimese kokaraamatu, The Classic Italian Cook Book. Muide - Marzella kirjutas oma kokaraamatud itaalia keeles, need tõlkis inglise keelde abikaasa Victor Hazan. 

Marcella Hazani kokaraamatud on rangelt traditsioonilise Itaalia köögi raamatud, kus ei ole USA või briti mõjutustega retsepte. Kõik koostisained on üldiselt tüüpilises Itaalia kodus olemas ja menüü ülesehitus vastab Itaalia "kaks põhirooga + salat + magustoit" süsteemile. Kuigi Marcella tegi kõik road algusest lõpuni ise ja eelistas pliidiplaadil hautamist ahjus küpsetamisele, siis on tema retseptide seas palju väga lihtsaid roogi. Üks kuulsamatest on tema ahjukana kahe sidruniga (vt retsepti siin). 

Marcella Hazani kööginipid:

  • Vali hooajalised köögiviljad ja planeeri terve eine nende köögiviljade ümber
  • Pane köögiviljad pooleks tunniks külma vette ligunema, et eemaldada kogu mustus. Keeda/hauta köögiviljad pehmeks, aga mitte pudruks - siis on nende maitse parim
  • Sibulaid praadides pane need koos õliga külmale pannile ja kuumuta aeglaselt - sellisel moel praetud sibulatel on mahedam maitse kui kohe kuumale pannile lisatud sibulad.
  • Kuigi mõni pastasort on parim värskelt ja ise tehtuna (nt tagliatelle), siis teisi võib vabalt kuivatatud kujul osta (nt spaghetti). Vali iga pastatüübi juurde õige kaste!
  • Oliiviõli ei ole alati praadimiseks parim. Õrnamaitseliste roogade praadimisel kasuta või ja taimeõli segu. 
  • Väldi küüslaugupressi!

Muide, Marcella Hazani "süüks" peetakse ka ameeriklaste ja brittide liigset balsamico ehk palsamiäädikalembust. Marcella tunnistas ka ise hiljem kahetsusega, et inimesed selle kasutamisega liiale läksid. 

Marcella ja Victor Hazani poeg Giuliano Hazan on samuti tuntud toidukirjutaja ja -koolitaja.

Nami-Namist leiad järgmised Marcella Hazani retseptid:

Loe veel:

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 15.04.2020 10:58 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid