Britid kutsuvad sellist vormirooga kalapirukaks (fish pie), aga meie mõistes on tegemist siiski kartuli-kalavormiga. Siin lõhe- või forellifilee ning tilliga variant. Kui soovid, võid katte tegemiseks kasutada järelejäänud kartuliputru.
Valmista kartulipuder. Selleks koori kartulid, lõika väiksemateks tükkideks. Pane koos veega potti, maitsesta soolaga ning kuumuta keemiseni. Keeda mõõdukal tulel 15-20 minutit, kuni kartulid on pehmed. Kurna keeduvedelik, siis lisa potti toasoe või ja piim ning tambi pudruks. Maitsesta vajadusel soolaga.
Puhasta kalafilee pindmistest luudest, eemalda kalalt nahk. Koori sibul, lõika neljaks. Pane sibulatükid, kalafilee ja loorberileht suurde potti või kõrge servaga pannile, kalla peale piim. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning keeda tasasel tulel (ehk pošeeri) umbes 7-8 minutit.
Kurna kalakeeduleem, hoia maitsestatud piim alles.
Tõsta pott tulelt, võta kalafilee vahukulbiga välja. Murra kahvliga väiksemateks tükkideks ning tõsta võitatud suurde ahjuvormi.
Keeda mune 8 minutit, siis jahuta kiiresti külma vee all. Koori munad, lõika pikuti neljaks ja seejärel pooleks. Tõsta kalafileedele. Puista peale hakitud värske till.
Valmista valge kaste. Selleks kuumuta potis või, lisa jahu. Siis lisa vähehaaval ja pidevalt segades kurnatud piim (ehk siis kalakeeduleem). Kuumuta segades keskmisel kuumusel, kuni kaste pakseneb. Maitsesta kaste soola, pipra ja riivitud muskaadiga. Kalla kaste kala- ja munatükkidele.
Jaota kartulipuder kõige peale. Silu pealt ühtlaseks, siis tee kahvliharudega siiruviiruline muster peale.
Riivi peale juust.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni vormiroog on pealt kaunilt kuldne.
Serveeri värske salatiga.
Tegin seda pühapäevasele lauale. Tuli väga maitsev isegi kõige väiksemad sõid ja kiitsid. Kuna kodus olid ainult värsked kartulid, siis keetsin neid koos porgantiga ning panin pudru asemel. Sooviti, et tulevikus ka teeksin seda.
Kartuli-lõhevorm
Britid kutsuvad sellist vormirooga kalapirukaks (fish pie), aga meie mõistes on tegemist siiski kartuli-kalavormiga. Siin lõhe- või forellifilee ning tilliga variant. Kui soovid, võid katte tegemiseks kasutada järelejäänud kartuliputru.