1 punane seemnetest puhastatud tšillikaun
- nt Scotch bonnet tšilli
2.5 cm jupp hakitud ingverijuurt
2 kooritud küüslauguküünt
1 sibul - haki pool ja viiluta teine pool
1 sl kontsentreeritud tomatipastat
400 g purustatud tomatit
6 sl palmiõli või tavalist õli
500 g taist lambaliha 2,5 cm kuubikutena
3 dl (värsket) lambapuljongit
225 g värsket kergelt hakitud spinatit
2 lahtiklopitud muna
Serveerimiseks:Pane tšilli - Gaanas kasutatakse Scotch bonnet tšillit, ingver, küüslauk, hakitud sibul, tomatipasta ja tomatikonserv köögikombaini. Peenesta umbes 1 minut, kuni saad ühtlase tomatikastme.
Kuumuta palmi- või tavaline õli suurel pannil. Lisa viilutatud sibul ning prae paar minutit. Lisa lambaliha ning prae pidevalt segades üsna kõrgel kuumusel 6-7 minutit.
Kui lambaliha hakkab pruunistuma ning pannil "sisiseb", kalla peale tomatikaste. Keeda tugeval kuumusel 2-3 minutit.
Lisa puljong, alanda kuumust ning keeda tasasel tulel 40-50 minutit, kuni lambaliha on pehme ja kaste paksenenud.
(Siinkohal võib roa jahutada ning sügavkülma panna).
Kui lambaliha on küps, lisa spinatilehed ning kuumuta 2-3 minutit, kuni spinatilehed on "närtsinud".
Nirista kastmesse muna ning sega õrnal kuumusel umbes 2 minutit, kuni muna on hüübinud (Gaanas kasutatakse kastme paksendamiseks egusi-pulbrit).
Serveeri kohe, kõrvale paku keedetud riisi.
Retsept on briti ajakirjast BBC Good Food (June 2002, Hellen's lamb in palava sauce)
Talleliha palava kastmes
Gaana köögist pärit roog. Noore lamba liha asemel võib kasutada ka muud liha või isegi kala.