Kuskuss seitsme aedviljaga

Klassikaline maroko kuskussiretsept, mida võib vastavalt soovile muuta. Võid kasutada kas lammast või kana või mõlemaid. Seitse on õnnenumber ja seepärast tuleb valmistada kuskuss seitsme erineva aedviljaga. Vali retseptis toodud aedviljadest seitse (sibul ja tomat ei loe, need on maitsetaimed).

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Kuskuss:

1 kg kuskussi

1.2 l sooja vett

1-2 tl soola

3 sl päevalilleõli

4 sl võid

Hautis:

1 kg taist lambaliha või 2 väikest kana (või 1 kana ja 500 g lambaliha)

2 hakitud sibulat

3 neljaks lõigatud tomatit

3 sl päevalilleõli

soola ja musta pipart

0.5 tl jahvatatud safranit

4 tükeldatud porgandit

3 väikest neljaks lõigatud naerist

0.5 tükeldatud valget kapsast

3 tükeldatud suvikõrvitsat

200 g värskeid või külmutatud põldube

5 värsket või külmutatud artišokisüdamikku

2 neljaks lõigatud apteegitillimugulat

250 g tükeldatud muskaatkõrvitsat

2 tükeldatud keskmise suurusega pommut e. baklažaani

2 ribadeks lõigatud rohelist paprikat

suur kimp peenestatud koriandrit

2 tl harissa pastat või 2 sl paprikapulbrit ja

0.5 tl või rohkem tšillipulbrit

Valmistamine

Valmista põhiretsepti järgi topeltkogus kuskussi.
Pane liha suurde potti koos sibula ja tomatiga. Kalla peale niipalju vett, et liha oleks kaetud. Lisa õli, sool, pipar ja safran, kata pott kaanega ning hauta 1 tund.
Lisa porgand ja naeris ning hauta veel 30 minutit, kuni liha on küps.
Lisa ülejäänud ained (v.a. harissa) ning lisa veel vett. Maitsesta uuesti soola ja pipraga ning hauta veel 30 minutit.
Valmista vürtsikas leem kuskussi kõrvale. Võta potist 3 kulbitäit keeduleent, lisa harissa või paprika- ja tšillipulber.
Serveerimiseks tõsta kuskuss suurele vaagnale. Lisa või ning sega kahvliga läbi. Vormi kuskuss kuhjaks ning tee keskele süvend. Tõsta liha kuhja keskele süvendisse ning jaota aedviljad ümber kuskussi.
Serveeri vürtsileem eraldi kausis.

(Soovi korral serveeri kuskuss eraldi ja aedviljad ja liha leemes eraldi.)

Variatsioonid:
¤ Alžeerlased lisavad aedube ja herneid.
¤ Lisa 0.5 tl ingveripulbrit, 1 tl jahvatatud kaneeli ja 1 tl jahvatatud koriandriseemneid veidi teistsuguseks maitseelamuseks.

Retsept on Claudia Rodeni raamatust "Tamarind & Saffron" (Couscous with Seven Vegetables). Pildi tegi KARIMA.

LISA KOMMENTAAR

Karima
postitatud 29.03.2013 16:44

meie tänane lõuna oli see ! teeme teinekordki,hea vaheldus tuneesia omale