artišokk

Artišokk on mitmeaastane korvõieline köögiviljataim. Artišokke ostes vali tugevate roheliste lehtedega viljad, millel on võimalikult vähe pruune täppe. Süüakse artišoki korvõisikupõhja (nn artišokisüdameid), milleks tuleb eemaldada artišoki välimised lehed. Selleks loputa artišokke esmalt külma jooksva vee all. Lõika ära alumine ots, nii et nad seisaksid kindlalt laual. Peale õievarre ja ladvaosa lõika ära ka iga artišokilehe terav ots. Artišokkide keetmise aeg oleneb nende suurusest. Küpsust proovi kahvliga põhjast - kui põhi on väga pehme, on artišokk valmis. Pigem olgu artišokk veidi üle- kui alakeenud. Pehmed artišokid nõruta pea alaspidi. Artišoki söömist alusta tõmmates lehed näppudega ühekaupa küljest ära ja kastes kastmesse. Lehte ei sööda tervelt ära, igast lehest lastakse hammaste vahelt läbi vaid pehme osa. Artišoki südamikul kasvav "tups" eemaldatakse tervelt, et saada ligi artišoki kõige maitsvamale osale. Sellele võib kallata kastet ja süüa kahvliga. Värskeid artišokke säilita 2-5 soojakraadi juures. Kauplustes on saadaval ka grillitud ja õlis marineeritud artišokisüdamed ning sügavkülmutatud artišokisüdamed.