Kartulisalat

Avastasin, et Nami-Namis ei olegi veel tavalise eestimaise kartulisalati retsepti. Loomulikult on igal perenaisel oma retsept, aga siin on üks variant, mida võib siis vastavalt soovile täiendada ja kohandada.

NB! Kui serveerin kartulisalatit viinerite kõrvale, siis salatisse vorsti ei pane!

Vahendid hakkimiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
kuueteistkümnele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

10-15 koorimata kartulit (nt Laura või Marabel)

5-6 keedetud muna

1-2 värsket kurki ja/või

4-5 marineeritud kurki

2-3 keskmist sibulat

400-500 g laste- või muud head keeduvorsti

Soovi korral veel:

4 koorimata keskmist porgandit

konservitud rohelisi herneid

Kaste:

500 g hapukoort

500 g Hellmann's Original majoneesi

hakitud tilli murulauku, sibulapealseid, peterselli

soola ja musta pipart

Valmistamine

Keeda kartulid ja porgandid eelmisel päeval soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lase täielikult jahtuda - samal päeval kiiruga keedetud kartulitest ei tule mingi õige salat!

Salati tegemiseks koori keedetud kartulid ja porgandid ning haki väikesteks kuubikuteks. Lõika keedetud jahtunud munad väikesteks kuubikuteks või suru kahvliga katki. Haki kurk väikesteks kuubikuteks. Haki sibul või porru hästi peeneks (soovi korral leota hakitud sibulat veidi külmas vees, see pehmendab maitset). Haki vorst pisikesteks kuubikuteks.

Kaste tuleks eraldi kausis valmis segada. Sega hapukoor ja majonees omavahel. Lisa hakitud tilli, sibulapealseid, soola ja pipart (mida suvisem aeg, seda rohkem lisan maitserohelist). Kalla kaste salatiainetele ning sega õrnalt läbi.

Enne serveerimist lase salatil umbes 2-4 tundi sahvris maitsestuda.

PS: Mõned väidavad, et konservherned ajavad salati kiiremini hapuks, nii et neid lisa vaid koheselt söödavale salatile. 

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina.

LISA KOMMENTAAR

Vandiste
postitatud 21.06.2009 21:01

ei olnud nii ammu teinud, seetõttu maitses ikka väga hästi

Hexy
postitatud 10.04.2011 13:27

hea!

Kokk
posted on 19.06.2019 11:22

Ma armastan kartulisalatit. Ja see on viimasepeal salat.

3M
postitatud 03.10.2012 21:20

Miks on hea sibulat külmas vees leotada?

Hm
posted on 30.10.2017 08:11

Tekstis on kirjas ju.

Siig
postitatud 20.11.2012 22:20

Mina kasutan külmutatud herne-porgandi segu aurutatuna ja ei ole veel tähele pannud, et salati hapuks teeks. Porgandi hakkimise vaev jääb ka ära :)

viimasele
postitatud 24.03.2013 14:54

hapuks teeb konservhernes, mite lihtsalt hernes. Veel teeb salati kiiresti hapuks ka värske tomat ja mugulsibul.

Kirsi
postitatud 18.05.2013 18:53

Muna on hea jämeda riiviga salatisse riivida :)

4ndr4
postitatud 02.04.2014 21:35

Meie peres on kartulisalatis alati olnud reeglina ainult kartul, muna, vorst (maitseks lisaks keeduvorstile vahel ka sinki või suitsuvorsti), hapu~/marineeritud kurk ja hernes, kusjuures viimased kaks on valikulised ja tihti vaid garneering. Õuna, porgandit ja sibulat ei pane me kunagi (keedetud porgand on lihtsalt vastik ning õun ja sibul krõmpsuvad ebameeldivalt), mistõttu tundub alati nii kummastav lugeda või kuulda, kuidas osad inimesed kõiksugu juurikad salatisse kühveldavad...

Raili
postitatud 29.04.2014 16:30

Ma ei ela enam sünnitajale ja vahel harva teen seda salatit. Kui aga teen,siis suure portsu nii et ikka jätkub ;)))-terve maja lõhnab selle järgi ja tuleb lapsele meelde!

piip ja kuusk
postitatud 05.06.2014 22:32

Ei noh tegelikult ei tohi esmine kord väga hoogu minna kui sa seda hapukoort sinna liiga palju viskad rikub ju selle ära ja vorst ei peagi väga pikk olema ju...

Silja
postitatud 09.06.2014 15:52

See retsept on hea vaadata, et midagi ei läheks meelest sisse panna. Aga värsket kurki ma ei pane iial. See annab mu meelest imeliku kõrvalmaitse :)

Tea
postitatud 29.07.2014 11:48

Tegin Padjaklubis naiste grilliohtul, koigile maitses väga. Siin Pohjamaal sellist kartulisalatit ei tehta nagu Eestis

Pille
postitatud 23.10.2015 20:52

Kasutaja LIINA on kunagi (2010) sellise pildi saatnud:

K.
postitatud 18.12.2015 12:30

Aitäh retsepti eest! Arvutasin ümber umbes 40 inimesele ja siinsetest kogustest oli palju abi!

Anneli Raigla
postitatud 03.01.2016 17:01

Kartul, muna, värske kurk, marineeritud kurk, lihakas lastevorst, õun, konserviherned, hapukoor, sool, natuke pipart.

Bambykas
postitatud 16.01.2016 18:59

Mina lisan jôhvikaid ja ôunu ka! :)

su ema
postitatud 04.02.2016 18:00

hea

Meie peres, my ass!
postitatud 12.03.2016 00:33

Kui sulle kurk või porgand ei meeldi siis ära inise siin, JÄTA LIHTSALT PANEMATA.Klassikaline kartulisalat lihtdalt sisaldab neid.

Heli
posted on 03.08.2016 12:06

Väga hea on salatisse peenikese riiviga riivida värsket kapsast juurde- annab sellise mõnusa värske ja mahlase maitse, eriti just talvel, kui muidu värsket vähevõitu.

moremi
postitatud 17.01.2017 17:40

Väga hea! Lapsepõlv tuli meelde, maitses nagu vanaema tehtu :)

miisu
postitatud 22.01.2017 12:00

good!

Ansu
postitatud 21.04.2017 10:31

Ja veel hea on lisada suitsuvorsti, teeb asja maitsvamaks!

Nipp
posted on 27.06.2018 10:42

Loputa konservherned külma veega läbi ja midagi ei tee nad hapuks. Hea salat süüakse enne ära ju :)

Janka
postitatud 19.07.2018 17:53

Mine panen ka natuke Põltsamaa sinepit. Annab maitset juurde :-)

Heidi
postitatud 25.10.2018 11:52

Kartulisalati retsept on perenaise nägu. See on püha ja koostisosade kohta vaidlust ei peeta:)

Kk
postitatud 23.12.2018 15:00

Kuna salat on minevikus hapuks läinud, lisan hapukurgi enne serveerimist

Katariina
postitatud 09.02.2019 14:02

Minu kartulisalatisse käib lisaks eelmisel päeval koorega keedetud kartulile, värske kurk, keeduvorst (olen kasutanud ka M&M pitsakatte singikuubikud), kuumsuitsu valge kala (skumbria on intensiivsema maitsega, heik vähem intensiivsega, head mõlemad), keedumuna (hakin kahvliga peeneks litsudes), majonees+ hapukoor :)

Sirje
posted on 09.02.2019 21:43

Kasutan aastakümneid vaid kodumaist Tarplani provansaal majoneesi, maailma parim! Selleta pole salatil õiget maitset.

M
postitatud 10.02.2019 19:59

On suur vahe kas ostad Hellmanns majoneesi Tallinast või Soomest. Kui Hesingis käin ostan alat sealt majoneesi kaasa. Siin on müügil poola kräpp. VABANDAN. Proovi ja võrdle siis mõistad. Ma pole miski peps toidu suhtes aga nii kahjuks on. Asenduseks sobib siin müüdav Heinz majanees, aga see pole originaal Hellmansiga ikkagi võrdne.

Evi Valge
postitatud 18.02.2019 09:46

Minu hea sõbranna salat oli alati maitsvam kui minu oma, kuigi koostisained olid samad. Ja teate, mis tegi selle paremaks.... veidi suhkrut! Nüüd lisavad paljud minu tuttavad kartulisalatisse ka veidi suhkrut.