Ürtidega Kreeka lihapallid (keftedakia)

Keftedes ehk lihapallid - ja keftedakia ehk väikesed lihapallid - on tihti ainus liharoog kreeklaste meze-laual. Lihapallid tehakse enamasti lambalihast (keftedakia arni), kuigi veiselihast lihapallikesed on samuti levinud.  

Soovi korral lisa hakkmassile paar lusikatäit riivitud laabijuustu või paar riivitud küüslauguküünt. 

Kogus
u 50 tk
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

1 dl riivsaia või 3 paksu nisuleivaviilu + veidi vett

500 g veisehakkliha või lambahakkliha

2 sibulat

1 väike tomat

1 dl hakitud värsket peterselli

4 sl hakitud värsket münti

1 sl hakitud värsket või 1 tl kuivatatud punet

0.5 sl punast veiniäädikat

soola ja musta pipart

Praadimiseks:

oliivi- või taimeõli

Valmistamine

Pane nisuleib kaussi, kata veega. Kui leib on pehmenenud, siis võta leivaviilud veest välja ja suru kuivemaks. 

Pane hakkliha kaussi, riivi juurde sibul ja tomat (riivi kausi kohal, siis ei lähe sibula- ja tomatimahl kaotsi). Lisa hakitud ürdid, veiniäädikas, sool ja pipar. Kata kauss toidukilega ning lase vähemalt 4 tundi või isegi kuni järgmise päevani külmkapis maitsestuda. 

Kui oled praadimiseks valmis, siis vormi hakkmassist käte vahel kreeka pähkli suurused pallikesed. Kuumuta suurel pannil umbes sentimeetri jagu õli keskmisel kuumusel. Lisa niipalju lihapalle, et neil oleks piisavalt ruumi. Prae, kuni lihapallid on ümberringi (umbes 4-5 minutit) kuldpruunid ning seest küpsed. 

Tõsta köögipaberile tahenema. Puista peale hakitud münti või peterselli ja serveeri.

Nipid ja soovitused:

  •  Kui Sul on kapis puhkusereisilt kaasa toodud ouzo-pudel, võid nirista veidi hakklihamassile või kasuta seda riivsaia niisutamiseks - väidetavalt teeb see lihapallid õhulisemaks :)
  • Praadimise asemel võid lihapallid hoopis 200-kraadises ahjus kuldpruuniks küpsetada. 

Loe veel:

NB! Retsept ilmus ka raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" (Varrak, 2013), foto tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 31.10.2010 03:48

Kasutasin lambahakkliha.Väga head tulid.